Gelukkige 4,5 – 3,5 winst voor LSG 3 tegen RSR Ivoren Toren 2

LSG 3 is gelukkig. Als je in 1 wedstrijd een potremise toreneindspel weet te winnen, een opgave krijgt in een prima speelbare stelling, remise krijgt aangeboden terwijl de aanbieder een betere stelling voor zich heeft (en het staat dan al 4-2, dus bij aanname is het pleit beslecht) en een remise binnen haalt nadat wit diverse winstkansen heeft gemist, dan ben je gelukkig. Studie heeft aangetoond dat er een samenhang is tussen geluk hebben en gelukkig zijn. Hoofdonderzoeker Guus Geluk: “Ook op basis mijn eigen levenslessen trek ik deze conclusie”.

De volgorde waarin we tot 4-2 kwamen is mij niet helemaal duidelijk. Wel weet ik dat de speler van RSR Ivoren Toren 2 aan bord 5 momenteel thuis alles kort en klein aan het slaan is. Op enig moment zag ik Albert naast mij met een redelijk onbeschermde koning spelen op h8 en een dame en paard op respectievelijk a1 en a3. Het leek wel of Albert zijn uiterste best deed de stukken zo ver mogelijk uit elkaar te krijgen. Tegenstander Torczynski gelukte het toch een remise-weg te vinden vanuit gewonnen stand. Een prachtige Leko-partij dus: “May the draw be with you”.

Gevers speelde als een van de weinigen een normale partij. Met als enige smetje wellicht dat hij vrij regelmatig verloor. Per zet 0,2 voor zwart erbij en op het einde is dan circa +6 en 0-1.

Ondergetekende kwam slecht uit de opening. Het voelde een beetje als mijn geboorte. Ook een hele bevalling. Toen ik eenmaal gevoed was begon er wat energie te komen. Dat zwart op 1 moment in de partij een ijzersterk kwaliteitsoffer miste (met -0,5 computervoordeel voor zwart), laat maar ik even onbenoemd, want ik wil niet de indruk wekken dat LSG 3 wat gelukkig was. Toen het kwaliteitsoffer enkele zetten later wel werd gespeeld, was het niet meer goed en was de stand weer gelijk: 1,5-1,5.

Wubben was in een pionneneindspel beland. Het zag er ingewikkeld uit, daar zwart de ‘verre’ vrijpion leek te hebben. Van een afstandje leek het witte spel wat gevaarlijk maar Wubben wekte in de nabeschouwing de indruk dat alles onder controle was. Professioneel haalde hij het halfje binnen.

De speler van RSR Ivoren Toren 2 aan bord 3 is momenteel thuis alles kort en klein aan het slaan. Goed, Roosendaal stond iets beter maar wit had prima uitzicht op spel en wellicht was het 50% kans op remise en 50% kans op winst voor Roosendaal. Waarom wit dus opgaf wordt waarschijnlijk in 2113 in een boek over de familiegeschiedenis van Tromp bekend gemaakt.

De speler van RSR Ivoren Toren 2 aan bord 1 is momenteel thuis alles kort en klein aan het slaan. Na uren zwoegen en minder staan had hij een volkomen gelijkstaand toreneindspel bereikt. Dit kan u zelfs uit uw hoofd: witte koning op a1, toren op b8. Zwarte koning op a3, zwarte pion op a4 en zwarte toren op (laten we zeggen) h3. Het enige dat wit hoeft te doen is de toren via b-lijn te bewegen of via de eerste rij (nog beter). Hij koos voor de b-lijn en Fructuoso kwam na wat zetten vragen of remise okay was. Ach joh, speel nog maar wat zetjes. Onze man speelde op enig moment zijn toren naar b3 en moet wit toch echt even met zijn toren van de b-lijn af. Maar nee mensen, hij sloeg de toren. Fructuoso keek of hij zojuist vrij stevig op een stoel was gaan zitten die omgekeerd stond en 1 van de poten … nou ja, u heeft een beeld. Na axb3 stond er een stand op het bord die direct wint voor zwart, want na Kb1 volgt b2 en dan moet de koning naar c2 en kan zwart Ka2 spelen en promoveren. Een tussenstand voor hen die dat op prijs stellen: 4-2.

De spelers van RSR Ivoren Toren 2 zijn momenteel het huis kort en klein aan het slaan van hun bord 4 speler. Invaller Heemskerk, niet de minste, stond gewoon hartstikke goed, maar enkele onnauwkeurigheden deden het tij keren. Op zee gebeurt dat trouwens nooit, dat zomaar het tij keert door iets onnauwkeurigs. Dus geen idee wie deze belachelijke zin ooit bedacht heeft. Zwart had meer ruimte, Heemskerk moest alle stukken gebruiken voor de verdediging en zwart had (veel) meer tijd. Nadat ik dit geconstateerd had (en tegen een teamgenoot had gemompeld dat onze man hopelijk er een halfje uit zou gaan slepen), mijn hoofd wegdraaide en mijn hoofd weer terug draaide, had Zondag (ja, dat is zijn achternaam) remise aangeboden. Heemskerk nam het met 2 handen een 1 voet aan. De matchpunten waren binnen!

Als laatste was onze andere invaller Aart van de Peut bezig. Het was een vreemde partij. Aart miste een stuk, maar had er wel 3 pionnen voor. Een klein gevalletje kortsluiting zorgde ervoor dat hij 1 hele cruciale pion zomaar weg gaf. Daarna was het vechten tegen de bierkaai. De bierkaai is wereldkampioen in alle vechtsporten. Onze man verloor en daarmee kwam de eindstand op 4,5 – 3,5.

Binnenkort is het druk bij dichtstbijzijnde IKEA bij Rotterdam. In tenminste 4 huizen is het meubilair deze avond aangepast. LSG 3 baalde dat alle winkels al dicht waren, de spelers hadden immers erg de drang stapels krasloten te kopen. Tegen WSC in ronde 3 zal er een tandje bij moeten.

 

LSG 3 2081 RSR Ivoren Toren 2 1967
1. Vincent Fructuoso van der Veen 2130 Paul Batenburg 2036 1 0
2. Marcel Wubben 2081 Philip Westerduin 2015 ½ ½
3. Chris Roosendaal 2111 Paul Tromp 2008 1 0
4. FM Wim Heemskerk 2139 Jason Zondag 2006 ½ ½
5. Albert Termeulen 2136 Peter Torczynski 2055 ½ ½
6. Robert Straver 2126 Wil Sparreboom 1884 1 0
7. Aart van de Peut 1890 Bob Hoos 1876 0 1
8. Ernst Gevers 2037 Lucas Gortemaker 1853 0 1

 

 

14 reacties op “Gelukkige 4,5 – 3,5 winst voor LSG 3 tegen RSR Ivoren Toren 2

  1. Zwart heeft in de partij Wubben – Westerduin in het pionneneindspel de winst gemist door 43. …,g6 i.p.v. 43. …,c4+ te spelen.

  2. klopt, gelukkig was het maar 1 zet. Als wit niet axb5 speelt maar a5 was het regelmatig remise geworden….pionneneindspelen…

  3. Ha ha, nog geen teamgenoten aan de deur gehad om de boel kort en klein te slaan. Misschien komen ze nog. Ik heb inderdaad de winst laten liggen aan bord 4. Niet zo zeer in de slotstelling, hoewel ik daar ook nog gewoon kon doorspelen met een betere stelling en veel meer tijd. Maar een paar zetten daarvoor (zet 40) was het helemaal uit als ik op d4 terugneem met de c-pion in plaats van met de dame, zoals Wim ook al had geconstateerd tijdens de partij. Op het moment dat ik beruste in remise verwachtte ik niet dat ons bord 7 nog zou winnen. Maar dan nog, ik moet natuurlijk gewoon doorspelen en afwachten wat er aan bord 7 gebeurt. Stom.

  4. Bij nader inzien had er veel meer meubilair in de huizen van RSR 2 door de speler zelf of zijn teamgenoten kort en klein moeten worden geslagen. Maar er zijn grenzen aan wat je logistiek op een avond kort en klein kan slaan. Vier leek me al heel wat.

  5. Beste mensen van RSR, nogmaals hartelijk dank voor de plezierige samenwerking. Het afgesproken bedrag wordt binnenkort overgemaakt.

  6. Het moet niet gekker worden, eerst de vergelijking tussen je schaakpartij en een bevalling en daarna een aanbod voor een date. De LSG-datingsite draait op volle toeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*