Geen goed vervolg

Zaterdag 24 september mocht LSG IntelliMagic aantreden tegen Groningen in de tweede ronde van de KNSB competitie. Omdat LSG over twee weken meedoet met de European Club Cup werd de wedstrijd in zijn geheel vooruit gespeeld. Aan de goede start van een week eerder (6½-3½ overwinning op Amstelveen) kon helaas geen goed vervolg worden gegeven. Met dezelfde cijfers moesten we de overwinning laten aan een verassende nieuwe titelkandidaat.

Vooraf was niet helemaal duidelijk hoe sterk Groningen op zou komen dagen. Vorig seizoen wisten ze ternauwernood aan degradatie te ontkomen, maar dit jaar heeft de sponsor zijn zinnen gezet op het kampioenschap. Met maar liefst vijf grootmeesters (w.o. beide broers Van Foreest) was Groningen op papier iets sterker, maar beloofde het een spannende strijd te worden.

Ikzelf was als eerste klaar door een vrij snelle en correcte remise tegen Sipke Ernst. Toen ik mijn partij later nog even invoerde, zag ik tot mijn verbazing dat ik exact dezelfde variant al eens eerder tegen dezelfde tegenstander op het bord had gehad. Of beter gezegd; op het scherm. In één van de online teambattles tijdens Corona moest ik nog een nul slikken, maar nu werd na 23 zetten de vrede getekend. (½-½)

Groningen kwam op voorsprong doordat Jorden van Foreest een gelijke stelling tegen Mark van der Werf redelijk makkelijk wist te winnen. Jorden was de week voor de wedstrijd actief in de Spaanse competitie, maar toen hij de laatste ronde opeens niet speelde, hadden we al zo’n vermoeden dat hij wel eens mee kon doen. Achteraf bleek dat hij op vrijdag een sponsorverplichting had en dat hij daardoor toevallig in het land was. Hij vond het niet erg om weer een puntje te pakken op de weg terug naar de 2700. (1½-½)

Daarna duurde het tot rond de tijdnoodfase voordat de volgende resultaten binnen kwamen. Aan bord 1 speelde Casper Schoppen met wit tegen Lucas van Foreest. In een scherpe variant van het Slavisch offerde zwart een stuk wat ook weer vrij snel door Casper werd terug gegeven. Met het loperpaar probeerde wit het nog lang, maar meer dan een toreneindspel met een pion meer leverde het uiteindelijk niet op. (2-1)

Vrijwel tegelijkertijd moest Arthur Pijpers zijn meerdere erkennen in Ilja Zaragatski. In een Ben-Oni offerde Arthur een stuk en leek daardoor goede kansen te krijgen. Toen hij besloot om wat materiaal terug te pakken, leek het me dat wit de boel aan het overnemen was. Ik heb geen idee wat er precies allemaal gebeurde, maar uiteindelijk kreeg Ilja een winnende aanval en wist hij daarmee de Groningse voorsprong uit te breiden. (3-1)

Hierna was het aan Jan Smeets om de spanning weer een beetje terug te brengen. Door een degelijke overwinning tegen Nick Maatman kregen we weer even hoop op een goed resultaat. Dat dit ook meteen de laatste Leidse overwinning zou zijn, was toch wel een flinke tegenvaller. Jan voorzag zijn eigen partij kort van commentaar. (3-2)

Op zich zag het er allemaal nog helemaal niet zo kansloos uit. Robin en Raoul leken op dat moment makkelijk remise te gaan maken. Bij JW zou het wat meer moeite kosten, maar ook hier leek remise het meest logische resultaat. Verder stond Jelmer duidelijk beter en ook bij Thomas zag het er in eerste instantie goed uit. Met wit tegen Maurice Schippers kwam Thomas ook goed uit de opening en had diverse goede opties om zijn voordeel te vergroten. Hij koos echter het verkeerde plan en kwam uiteindelijk de problemen niet meer te boven. Ook Thomas gaf commentaar bij zijn eigen partij. (4-2)

Raoul van Ketel viel in aan bord 10 en mocht met zwart tegen de derde Van Foreest. In een Franse Tarrasch bereikte Machteld niet al te veel en het koste zwart dan ook weinig moeite om gelijk te maken. Meer dan dat was ook niet echt realistisch waardoor remise het logische resultaat was. (4½-2½)

Robin Swinkels moest met wit aan bord 5 tegen de sterke Duitse grootmeester Dimitri Kollars. Uiteindelijk wist Robin met wat moeite de veilige remisehaven te bereiken. Hieronder de partij met het instructieve commentaar van Robin. (5-3)

Dat was het eerste matchpunt voor Groningen en de tweede zat er ook al een tijdje aan te komen. Jan-Willem werd met zwart in de opening een beetje verrast en deed het daarna ook nog eens behoorlijk onnauwkeurig. Ik heb nog geen analyse gezien, maar het leek erop dat Jonas Hilverda toch wel ergens een kans op meer heeft laten liggen. Het toreneindspel bleek uiteindelijk ruim binnen de marge. (5½-3½)

Jelmer Jens was als laatste klaar. Hij speelde eigenlijk een prima partij tegen de Duitse IM Julian Kramer. Tijd was goed ingedeeld en hij kreeg direct na een wat ongebruikelijke opening een zeer veel belovende stelling. Toen allebei de spelers nog zo’n 12 minuten hadden, dacht Jelmer er 7 na en gaf pardoes een vol stuk weg. De stelling was schijnbaar zo goed dat zwart nog steeds de nodige moeite had om het punt binnen te halen. Zoveel moeite dat wit materiaal terug won en zelfs nog goede kansen kreeg op een overwinning. Na nog een blunder die dameruil toeliet, was het dan echt voorbij. (6½-3½)

Gezien het wedstrijdbeeld een terechte overwinning van Groningen hoewel het ook zeker anders uit had kunnen pakken als we onze kansen had gepakt. Wel leuk om te zien dat er weer eens een andere serieuze titelkandidaat is opgestaan. Nu maar hopen dat Groningen ook de rest van het seizoen zo sterk op kan komen dagen en dat dit niet een éénmalige actie was. Hoe dan ook, wij zullen in de achtervolging moeten en hopen op een misstap van de concurrentie!

Groninger Combinatie 1

LSG IntelliMagic 1

Foreest van, L. (Lucas) 2585 Schoppen, C. (Casper) 2506 ½ – ½
Maatman, N.M. (Nick) 2328 Smeets, J.S. (Jan) 2550 0 – 1
Ernst, S. (Sipke) 2532 Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2471 ½ – ½
Foreest van, J. (Jorden) 2671 Werf van der, M.J. (Mark) 2413 1 – 0
Kollars, D. (Dmitrij) 2627 Swinkels, R.H.A. (Robin) 2509 ½ – ½
Zaragatski, I. (Ilja) 2513 Pijpers, A. (Arthur) 2468 1 – 0
Schippers, M. (Maurice) 2275 Willemze, T. (Thomas) 2383 1 – 0
Hilwerda, J.V. (Jonas) 2255 Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2413 ½ – ½
Kramer, J. (Julian) 2424 Jens, A.J. (Jelmer) 2409 1 – 0
Foreest van, M. (Machteld) 2244 Ketel van, R.A. (Raoul) 2273 ½ – ½
2445 2440 6½-3½

1 reactie op “Geen goed vervolg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*