Fraaie overwinning LSG 2

LSG2 was, na een teleurstellende opening van het seizoen in en tegen Amersfoort, in de 2e ronde ingedeeld tegen Groninger Combinatie 3. De goden van de loting waren ons goed gezind door ervoor te zorgen dat we deze tegenstander in Leiden zouden treffen, want hoe fit zouden we hebben kunnen aantreden als we ofwel zaterdagochtend vroeg vertrokken waren met 2,5 uur reistijd voor de boeg, ofwel de dag ervoor naar Groningen zouden zijn gegaan en gemerkt hadden dat het stadscentrum van Groningen wel heeeeel erg gezellig is?!

Omdat er wat afwezigen waren in LSG Intellimagic, deden Eelco, Stefan en Raoul hun sportieve plicht om de leeggevallen borden op te vullen. Eelco had een makkie in een wel zeer korte partij (1. ?? 0-1), omdat drie van de Rotterdammers te laat aanwezig waren. Stefan had een klein beetje geluk om tegen Martin Martens met remise te ontsnappen nadat Martin een tussenzet miste, maar Raoul werd uiteindelijk hardhandig ge-Maja’d nadat hij initieel een pion had gewonnen in een Meraner.

Hierdoor traden we in een aangepaste opstelling aan, die wellicht tegen een tegenstander van het kaliber van AAS, Caissa 2 of Laurierboom-Gambiet minder succesvol zou zijn geweest maar nu meer dan het gewenste resultaat leverde. In bordvolgorde:

Michiel van Wissen speelde op bord 1 tot zet 14 een Schotse partij tussen Carlsen en Sulskis (39th ol Khanth-Mansiysk, 1-0, 59) na, die hij nog had bekeken in zijn voorbereiding. Carlsen speelde hier het door Stockfish geprefereerde 14.Lc3 waarna Sulskis meteen een onnauwkeurigheid beging met 14..Lb4?! i.p.v. 14..Ld3 waarna het evenwicht bewaard blijft. Edwin Zuiderweg, Michiels tegenstander, liet een kwaliteitswinst toe waarna Michiel initieel dacht dat hij beter stond, maar ondervond dat de witte compensatie erg onaangenaam was voor zwart na een onnauwkeurigheid van zwart op de 18e zet. Nadat wit op de 25e zet een zeer sterke voortzetting miste, blunderde hij op zet 29, en Michiel kon de eerste overwinning van LSG2 bijschrijven.

De partij van Gerrie op bord 2 ging gierend van start, maar kwam al snel in wat rustiger vaarwater. Allebei vonden ze dat ze al genoeg dames in hun leven hadden, en ze besloten die snel van het bord te halen. Gerrie had met wit een iets beter middenspel/eindspel dan zwart vanwege een gezondere pionnenstructuur. Hij dacht te kunnen cashen met het geven van zijn actieve paard en loper voor een toren en twee pionnen, maar de stelling bleef min of meer in evenwicht door het loperpaar van zwart. Gerries tegenstander liet een stap-3 truc toe waarna Gerrie een toren kon geven voor twee stukken (en zijn twee extra pionnen kon houden dus). Straal gewonnen, en onder het adagium stukken ruilen als je beter staat, pionnen ruilen als je slechter staat, vlogen de stukken eraf en al snel besliste een vrije a-pion.

Justin Senders zou met zwart op bord 3 Aaron Nimzowitsch trots hebben gemaakt, zij het dat deze al in 1935 de pijp aan Maarten gaf. Hij had de witte dubbele c-pionnen geblokkeerd en ging de voorste op c4 op typische wijze soldaat maken. Hij had hier echter veel tijd voor verbruikt, aangezien er vele nuances in de stelling zaten. Wit kon, gezien het dreigende pionverlies, en zijn slechte pionnenstructuur op termijn, slechts 1 ding doen, en dat was op koningsaanval spelen. Zwart won uiteindelijk de pion op c4, maar wit had compensatie in de vorm van het loperpaar. Dit bleek echter onvoldoende; zwart deed nog een paar fraaie combinatoire zetten, waarna wit blunderde door een stuk weg te geven. Weer kon een puntje worden bijgeschreven. Zie hieronder het partijfragment met commentaar van Justin zelf.

Van de partijen van Igor Coene met wit op bord 4 en Linda Tjap Tjoen San met zwart op bord 5 heb ik alleen de apoteoses meegemaakt. Vooral een pionneneindspel van Igor was … apart/leerzaam/bizar/freaky (wegstrepen wat niet van toepassing is). En Linda beëindigde haar partij door een stap-3 combinatie van haar tegenstander te beantwoorden met een stap-5 verdediging.

Alexander Polak had op bord 6 met wit een beetje pech. Niet zozeer wat de uitslag van zijn partij betreft (spoiler alert), maar meer dat zijn tegenstander het, bij een achterstand van 6-1, en een enorme achterstand op de klok, nodig vond om het onderste uit de kan te halen en Alexander tot het uiterste te drijven. Alexander kwam in een zijvariant van het Frans al vroeg een pion voor. Vanwege het loperpaar van zijn tegenstander, hield hij de stelling gesloten en probeerde hij alleen stukken te ruilen. Dit lukte, en eenmaal aanbeland in een toreneindspel, had hij nog steeds een pion meer. Dit werden er later twee en toen hij op het punt stond te promoveren gaf zijn tegenstander (eindelijk) op.

Op bord 7 pakte de opportunistische openingsaanpak van onze invaller Michiel Zeevaarder met zwart niet goed uit: hij kreeg problemen bij het ontwikkelen van zijn damevleugel en zijn tegenstander kreeg een sterk centrum en ruimte op de koningsvleugel waar hij goed gebruik van maakte. Michiel onderschatte de kracht van diens koningsaanval enigszins en gaf aan misschien actiever te hebben kunnen verdedigen, maar ook dan had wit een sterke aanval gehad. Na zorgvuldig de druk te hebben opgevoerd door verdubbeling van torens op de halfopen f-lijn, kwam er een thematisch loperoffer op g6 waarna zwart mat zou gaan.

Ondergetekende stuurde op bord 8 met wit aan op ongelijke rochades en wederzijdse koningsaanval. Het aansturen ging perfect, maar de koningsaanval van zwart was vele malen sneller dan de mijne en resulteerde in een kwaliteitswinst voor zwart. Ik had daarvoor nog wel het loperpaar op het bord, en tijdelijk 2 pionnen die echter bij goed spel van zwart beide verloren zouden gaan, waarna zwart met een volle kwaliteit meer de partij naar zich toe had moeten kunnen trekken. Zwart deed, in dreigende tijdnood, enkele onnauwkeurige zetten, waardoor 1 van deze 2 pionnen op het bord bleef en waarna het witte loperpaar tot leven kwam. Toen zwart ook nog toeliet dat er zich een witte vrijpion op e6 kon nestelen, kon wit de duimschroeven aandraaien waarna zwart gedesillusioneerd opgaf.

Uiteindelijk een fraaie 7-1 overwinning (zonder remises), die ons weer enigszins terug in het zadel heeft geholpen; LSG2 staat nu, met 1 matchpunt minder dan de koplopers Laurierboom-Gambiet en Caissa 2, op de 3e plaats in KNSB Klasse 2B.

In de 3e ronde treffen we op 7 november Kennemer Combinatie 2. Een saillant detail hierbij, is dat LSG Intellimagic het dan moet opnemen tegen … jawel … Kennemer Combinatie 1.

Marcel Mol

15 reacties op “Fraaie overwinning LSG 2

  1. Er was nog steeds ratingoverwicht, maar als je 3 man af moet staan aan het eerste, en dan toch met grote cijfers uithalen : grote klasse!

  2. Ik stel voor dat de auteur die de meeste reacties onder zijn stuk krijgt na afloop van een KNSB wedstrijd de prijs voor “Beste Auteur” (een fles Champagne van 200,-) op de dinsdag erna in ontvangst kan nemen.

    Dit artikel staat nu op 9.

  3. Darn. Met 14 reacties (en door deze 15) ga ik het niet halen. Moet ik weer schoonmoeder e.d. optrommelen om reacties bij het andere stuk te zetten. Dit kost te veel tijd. Ik geef het op. Marcel wint.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*