Fixatie op f2 in ronde 2

Al eeuwenlang heerst er grote frustratie in het kamp dat de zwarte stukken bedient in het schaken. Boeken staan er vol van. Wie het maar wil horen krijgt het te zien. Elke schaakrubriek besteedt er aandacht aan. Het offer van wit op f7. Veelal is het een paard of loper dat zich op f7 opoffert voor het hogere doel. Zwart kan het offer maar zelden niet aannemen. Wat immers te doen met zo’n stuk middenin je eigen kamp? Nee, de zwarte stukken hebben het al eeuwen zwaar en het werd tijd voor revanche.

Het gesprek tussen een vader en een zoon onderweg naar de schaakclub moet ongeveer als volgt zijn gegaan. “Dus vanavond gaat het gebeuren Pap?”. “Jazeker jongen, vanavond slaan we toe als we zwart hebben”. “Eindelijk zal wit voelen hoe het is om een offer op f7 tegen te krijgen, we zullen f2 eens goed onderhanden nemen.” En zo geschiedde het dat bij zowel vader Schenkelaars als zoon Schenkelaars er na een zet of 12 een offer op f2 werd geplaatst. Het resultaat deed er natuurlijk niet toe. Deze avond zal de geschiedenis ingaan als de dag dat zwart iets terugdeed tegen al het offergeweld op f7.

Gerrie Bloothoofd, in de externe competitie wordt zijn naam door onverlaten structureel onjuist geschreven, speelde een knotsgekke partij tegen Frans Erwich. Het leek alsof de heren op enig moment random de stukken op het bord mochten zetten en pas na de gong het slaan mocht beginnen. Van de 5  keer dat ik langsliep heb er 6 keer niet van begrepen. Alleen de uitslag was duidelijk. 1-0 voor Frans.

Bovenin merkte Arthur Pijpers dat de interne de tweede helft een stukje pittiger is. Edwin van Haastert boekte een mooie zege met zwart. Of de partij ook mooi was durf ik niet te zeggen. Het lot bond Michiel van Wissen en Albert Termeulen aan elkaar. Twee spelers met een stijl van alles of niets. Het werd alles voor Michiel. Zijn stukken stonden mooi centraal en vooraf zou ik bij deze partij de voorspelling hebben dat degene die na zet 20 initiatief zou hebben, ook zou winnen. Dat was dus Michiel.

De stand kunt u hier vinden.

De uitslagen van ronde 2:

Bd White Black Results
1 Pijpers, A. (Arthur) Haastert, van E.P.C. (Edwin) 0 – 1
2 Faydi, J.J. (Jonathan) Heemskerk, W. (Wim) 0 – 1
3 Coene, I. (Igor) Wessel, van R.B.W. (Rudy) 0 – 1
4 Korving, F. (Frank) Peut, van de A.A. (Aart) ½ – ½
5 Bosse, van den B. (Bart) Weert, de C.W.J. (Chris) ½ – ½
6 Beetstra, J. (Jaap) Evenhuis, W. (Wybe) ½ – ½
7 Wissen, van M.E. (Michiel) Termeulen, A. (Albert) 1 – 0
8 Gevers, E. (Ernst) Biggelaar, van den D. (Don) 1 – 0
9 Hellenberg, J.A. (Jan) Graaf, de R.A.G. (Rag) 1 – 0
10 Jeu, de M.F.E. (Marcel) Pols, L.A. (Leendert) 1 – 0
11 Erwich, F.A.G.M. (Frans) Bloothoofd, G. (Gerrie) 1 – 0
12 Kuipers, J. (Joris) Schenkelaars, V.F. (Vincent) 1 – 0
13 Bakker, J.P.A. (Joop) Oosterom, E. (Erik) ½ – ½
14 Walraven, M.G.A.M. (Maurice) Schouten, A. (Adriaan) ½ – ½
15 Uittenbogaard, R. (Rob) Straver, R. (Robert) 0 – 1
16 Bingen, S.S.R. (Stanley) Vernooy, D. (Daan) 0 – 1
17 Molsbergen, C.J. (Chris) Schenkelaars, R. (Robin) 0 – 1
18 Zwinkels, W. (Wim) Kuiper, M. (Chiel) 1 – 0

 

 

3 reacties op “Fixatie op f2 in ronde 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*