Europa blijft in zicht!

Na twee nederlagen waren spelers en coach ervan overtuigd dat er iets moest veranderen om die derde plaats die recht geeft op deelname aan het Europees kampioenschap in het vizier te houden. Tegen Pathena Rotterdam, ook wel het Letland van de Meesterklasse genaamd, was het erop of eronder. De voorbereiding startte al enkele weken voor de wedstrijd, waarbij er met vrijwel het hele team een avond lang een opening die ik hier niet zal noemen (de vijand kijkt immers ook mee!) tot op het bot uitgeanalyseerd werd. Voor de opstelling werd na hevige discussie teruggegrepen op het oude 5-3-2 systeem. Doel was de tegenstander geen volle punten te laten scoren. Arthur ‘Huntelaar’ Pijpers zou in de spits proberen te scoren met schaduwspits Jan ‘Van Persie’ Sprenger kort daarachter. Met ex-PSV-er Edwin ‘Affelay’ van Haastert en absolute sterspeler Predrag ‘Robben’ Nikolic, ondersteund door Michiel ‘Wesley’ Bosman stond er een aanvallend ingesteld middenveld dat elke tegenstander angst in zou boezemen. Verdedigend moest het goed staan met de toppers Wiersma, Van der Werf, Van Wessel, Van Blitterswijk en JW ‘Nigel’ de Jong. Goede defensieve afspraken maken, opkomen bij de corners, er mocht zeker ook door hen gescoord worden! Om de jongens helemaal op scherp te zetten besloot ik in de auto een ‘Guusje’ te doen, door te zeggen dat ik bij een nieuwe nederlaag zou opstappen.

In Rotterdam werden we ontvangen in een mooie speelzaal (dat was de laatste jaren wel anders hoorde ik uit de verhalen) door de hartelijke teamleider Arthur Rongen, die na afloop nog even een rugzakje van een van de onzen kwam afgeven in de plaatselijke Griek. Dank Arthur! Na het welkomstwoord en de instructies van scheidsrechter Thomas van Beekum kon de wedstrijd beginnen.

Lange tijd ging het gelijk op. Edwin had al snel een positionele plus tegen invaller Schroeder maar daar stond tegenover dat Stefan, die aan een meesterwerkje bezig leek, door een kortsluiting twee zetten omwisselde en pardoes een pion weggaf tegen Anna-Maya Kazarian.

De score werd geopend met correcte remises van Eelke tegen jeugdtalent Den Hartog en Michiel tegen Rini Kuijf. Ook Jan-Willem kon er tegen Quist ook niet doorkomen.

In het vierde uur kwamen we los! Mark won een fraaie partij tegen Besseling met een stukoffer, gevolgd door een koningsaanval die meteen doorsloeg. Mark heeft deze partij van instructief commentaar voorzien.

Arthur offerde een volle toren voor aanval. Tegenstander Martens verdedigde inventief en in de analysezaal met live-borden vlogen de wildste varianten over tafel. Stukken terugofferen, materiaal incasseren of voor aanval blijven gaan,…zou het Arthur met amper een kwartier op de klok lukken om het hoofd koel te houden in het oerwoud van varianten? En of ie dat deed! Met vijf minuten op de klok investeerde hij er meer dan vier en half om een laatste krachtzet op het bord te toveren. Met de halve minuut increment bleef hij nauwkeurig spelen en toen was het tijd om groot materiaal te incasseren. Arthur heeft deze partij van fraaie analyses voorzien. De kritieke stelling bleek ook in een grootmeesterpartij voorgekomen te zijn, waarbij de toren niet geofferd werd! Hopelijk weten de SOS-mannen van de KNSB ook de partij op waarde te schatten!

Toen ook Stefan via een torenoffer eeuwig schaak combinatie wist te ontsnappen en Edwin in het eindspel de vis op het droge kon halen, was de buit binnen.

Jan was ook deze rond weer prima bezig tegen het toptalent Robby Kevlishvili. Met dynamisch en gepointeerd spel snackte hij met zijn paard een b-pion om dit vervolgens fraai op e5 te posteren. Dat kost slechts twee zetten! Vervolgens was het de beurt aan de dame om de witte a-pion mee te nemen om vervolgens de defensie te assisteren vanaf veld e7. De vrije zwarte a-pion bleek na de tijdcontrole een enorme troef en na 42., a4 43…,a3 en 44…,a2 restte Robby niets anders dan de hand uit te steken. Ook deze partij is met annotaties van Jan aan het verslag toegevoegd.

Predrag had via nauwkeurig spel tegen Carlier een pion buitgemaakt en ging er in het eindspel nog even voor zitten. Een aangevallen pion werd tactisch verdedigd maar helaas bleek in die verdediging een klein lek te zitten waardoor het uitgedunde aantal pionnen weer gelijk was. Remise was nu onvermijdelijk.

Als laatste was Rudy weer een typische Wesselpartij aan het afleveren tegen Tikranian. Alles onder controle en in het eindspel strategisch toeslaan via een kwaloffer, centrumbeheersing, een koningsmars en een keten vrijpionnen. Het maakt dan ook niet uit dat je onderweg een stuk kunt winnen door met een andere toren te slaan. Het gaat erom dat je je eigen stijl trouw blijft en wint op de manier die bij je past!

Missie geslaagd! De nul gehouden! Europa blijft in zicht! En de coach blijft nog in dienst van LSG. Gelukkig heeft niemand mij gevraagd wat ik zou doen bij een overwinning…

 

 

 

 

3 reacties op “Europa blijft in zicht!

  1. Zeer indrukwekkend van onze Arthur! Zou hij alle varianten on de analyse ook gezien hebben of was het deels ‘op gevoel’? Deze partij is iig grote kanshebber voor schoonheidsprijs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*