Eruit na strafschoppen

Bekeren, het blijft een apart fenomeen. In de poulefinale – de winnaar zou zich plaatsen voor de bekerfinale op hemelvaarstdag in Haren – was Paul Keres de tegenstander. Eersteklasser, maar wel regerend nationaal bekerkampioen. Een echte cupfighter dus. En afgelopen zaterdag nog heer en meester over LSG 2. Voorafgaand aan die wedstrijd werd nog getracht een schimmige deal te sluiten (“jullie de competitie-overwinning en wij door naar de bekerfinale”) maar de Utrechtenaren waren daardoor niet uit hun evenwicht te brengen.

De wedstrijd begon slecht voor ons. Edwin verwisselde twee zetten in de opening en kreeg een enorme aanval over zich heen. Aan het eind was mat of dameverlies niet te voorkomen, 1-0 achter. Geen man overboord want bij Rudy was het uitzoeken hoe hij ging winnen. Bij Jan-Willem leek remise het meest waarschijnlijk. Arthur had het voordeel uit de opening laten glippen en weliswaar een kwaliteit meer maar zwart had flinke compensatie met zijn centrum en actief stukkenspel, drie resultaten mogelijk.

Rudy besloot dat het tijd was in zijn positioneel sterk opgezette partij tactisch te gaan oogsten. Dat was zeker niet verkeerd, alleen had het anders gemoeten om te profiteren van een ongedekte binnengedrongen toren. Zoals het ging kwam zijn dame in de problemen. Deze offerde hij dan ook maar tegen een toren. Gelukkig kon hij zich net naar remise knokken. Bij Jan-Willem werd doorgespeeld tot twee koningen op het bord stonden. JW was in het toreneindspel misschien zelfs wel iets te ver gegaan met risico’s nemen, zo bleek bij de analyse uit het hoofd achteraf. Alles kwam nu aan op de partij van Arthur. Met meer tijd koos Arthur voor de aanval op de vijandelijke koning, die enigszins kon schuilen achter de eigen opgespeelde centrumpionnen. Zwart had ook zijn dreigingen met paard-dame combinatie. Arthur hield het hoofd koel, combineerde aanval en verdediging en in inmiddels verloren stelling ging zijn tegenstander door de vlag.

Een benauwde ontsnapping. Snelschaken dus, waarbij 2-2 voor Paul Keres voldoende zou zijn aangezien eerst bord 4 (remise) van de reguliere wedstrijd en daarna bord 3 zou afvallen. Het (merkwaardige) tempo bedroeg 3 minuten met 5 seconden increment.

Vanuit de opening stonden er snel vier redelijke tot goede stellingen voor ons op het bord. Helemaal soepel ging het bij JW. Een matcombinatie (die zelfs nog iets sneller had gekund, onderweg werd een mat/dameverlies in twee gemist) besliste al snel de partij. Helaas verloor Edwin een kwaliteit en opnieuw de partij. Rudy ging wederom op de tactische toer. Of dat helemaal correct was weet ik niet maar ditmaal pakte het beter uit en kon hij het eindspel uittikken. Wederom als laatste kwam de last op de schouders van Arthur terecht. Nu was remise voldoende. Helaas was de stelling inmiddels dusdanig slecht dat er weinig meer van te maken viel. Nadat ook de torens geruild moesten worden, gaf Arthur op.

Paul Keres w.n.s. Bij de voetbalbeker staat deze afkorting voor ‘wint na strafschoppen’, bij een schaakmatch voor de beker ‘wint na snelschaken’. Eruit dus. Geen reprise van de nacht van Assen derhalve (sorry, Jan!). Wij wensen onze sympathieke tegenstanders veel succes bij de bekerfinale.

PS Het merkwaardige fenomeen deed zich voor dat Arthur door de bekeruitslagen kampioen van de tweede helft en daarmee automatisch clubkampioen is geworden. Exact een jaar geleden werd hij op dezelfde wijze clubkampioen na een bekernederlaag in de poulefinale tegen DSC…

LSG                        – Paul Keres           2 – 2

  1. Wessel van,R.B.W.(Rudy) – Lombaers,P.J.(Peter) ½ – ½
  2. Haastert van,E.P.C.(Edwin) – Breukelman,H.J.(Jan) 0 – 1
  3. Pijpers,A.(Arthur) – Wemmers,X.A.(Xander) 1 – 0
  4. Jong de,J.W.(Jan-Willem) – Hommerson,P.(Paul) ½ – ½

 

 

1 reactie op “Eruit na strafschoppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*