Er zat meer in.

Afgelopen zaterdag speelde we gelijk tegen het 4e van DSC Delft. Er had meer ingezeten gezien de gewonnen stellingen die niet gewonnen werden en de gelijke stelling die werd verloren. Alleen Marcel Wubben kwam goed weg met remise.

Tekst: Jan Hellenberg

Patriek Tromp leek een rustige partij te gaan spelen die lang in balans zou blijven totdat zijn tegenstander een standaard trucje met een ingesloten dame (na Lc7) toe liet. Dit kostte hem zijn pion op d5 en stelling. In het vervolg wist Patriek zijn plusje steeds verder uit te bouwen en zonder verder in de problemen te komen rondde hij met een leuke combinatie af.

Thomas Thissen had een Scandinaviër op het bord. Omdat wit alles goed deed, besloot hij lang te rokeren naar een open koningsstelling. Wit viel hem voortvarend aan en offerde wat pionnen. Die at Thomas op. Hij ging niet mat en won dus.

Jorgen Henseler speelde een Scheveninger met zwart, waarin wit voor een weliswaar bekend pionoffer koos op e5, maar niet bekend in zijn stelling. Hij kon op drie manieren een kwaliteit offeren om het initiatief te grijpen en koos niet voor de meest kansrijke variant. Hij kwam toch gewonnen te staan, maar zijn tegenstander wist in de complicaties het hoofd koel te houden en Jorgen zag niets beter dan een herhaling van zetten.

Jan Hellenberg kwam gelijk uit de opening en dat bleef een tijdje zo. Hij dacht dat een loperoffer op g4 niet kon en speelde zijn Dame naar e3 in plaats van naar h4. Het offer was dus wel goed en dat koste hem een pion en vooral de stelling. Volkomen kansloos speelde hij nog een tijdje door maar nog een zeker pionverlies en een dreigend mat en totaal geen compensatie deden hem opgeven.

Bart van den Bosse deed 28 goede zetten zonder enig tegenspel voor zwart. Daarna verzuimde hij een kansrijk kwaliteitsoffer te spelen waardoor zwart langdurig op de pijnbank plaats had kunnen nemen. In de tijdnoodfase die volgde deed hij een aantal mindere zetten wat na afruil van lichte stukken en een aanval die net niet doorsloeg resulteerde in een verloren eindspel. Hier had duidelijk meer ingezeten.

Geconfronteerd met wat hoogbejaarde LSGers het TheunisStellingBetonSysteem noemen counterde Marcel Wubben te vroeg in het centrum. Zijn telefoon zag het na afloop nog wel een beetje zitten. In de praktijk verloor hij 2 pionnen met compensatie en dat had veel erger kunnen zijn. De witspeler had bijna hetzelfde idee hoe het verder moest als de zwartspeler zodat er nog voor de 40e zet een ongelijk lopereindspel ontstond. Dat bleek vrij eenvoudig remise te zijn zodat hij met een blauw oog wegkwam.

In zijn eerste KNSB partij sinds 2004 had invaller Jan Tolenaar na achtendertig zetten een veelbelovende stelling. Hoewel niet in tijdnood gaf hij wel een pion weg. Dankzij een sterke toren op de zevende rij kon hij snel naar remise afwikkelen.

Via een Siciliaan ontstond er bij Marcel Mol een stelling met Franse trekjes, waarin zwart erg gedrongen stond. Uiteindelijk wist Marcel zich los te wurmen, en kwam zelfs een kwaliteit voor te staan. In tijdnood van zijn tegenstander, gaf hij deze weer terug. Wits een-na-laatste zet voor de tijdcontrole had hem de partij moeten kosten, maar Marcel wikkelde foutief af, en zo kon wit ontsnappen met eeuwig schaak.

LSG 3

DSC Delft 4

Mol , M.W. (Marcel) 2009 Lisdonk van de, L.J.P.A. (Lucien) 2040 z-w ½ – ½
Hellenberg , J.A. (Jan) 2050 Hoogt de, I. (Ivar) 2102 w-z 0 – 1
Henseler , J. (Jorgen) 2017 Stam , H.J. (Hans) 2115 z-w ½ – ½
Tromp , P. (Patriek) 2000 Bottema , T. (Timo) 2034 w-z 1 – 0
Thissen , T. (Thomas) 1969 Bosma , J. (Jan) 1880 z-w 1 – 0
Tolenaar , J.A. (Jan) 2048 Biemans , E. (Erik) 1979 w-z ½ – ½
Wubben , M. (Marcel) 1969 Broek van den, W.J. (Willem-Jan) 1896 z-w ½ – ½
Bosse van den, B. (Bart) 1843 Tamerus , H.A. (Henrik) 1884 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1988 Gemiddelde Rating: 1991 4-4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*