Er was geen houden aan voor LSG5

We moesten tegen het sterke Fianchettto1 en dat hebben we geweten. Met een gemiddelde rating van 200 punten minder zou het van te voren erg moeilijk worden en dat bleek. Alleen aan de laatste 3 borden was het ratingverschil zo´n 150 punten en daar wisten we –toch goed- remise tegen te maken. De rest verloor eigenlijk kansloos.
Opmerkelijk is dat er in onze poule maar één team is dat beide wedstrijden gewonnen heeft. Dat gaat nog spannend worden aan de top.
Wat borddetails

Bord1 (Luuk)


Ik had mezelf aan bord 1 opgesteld waardoor ik tegen John van Baarle moest. Wiki geeft: “John van Baarle (Schiedam, 19 april 1945) is een Nederlandse schaker, die tussen 1968 en 1983 vrijwel onafgebroken in de top twintig van de nationale ranglijst stond”. Misschien wel een beetje op zijn retour maar toch nog een formidabele tegenstander. Zoals zo vaak tegen goede tegenstanders houd ik die nog wel een tijdje bij maar val ik toch een keer om en dat was hier ook het geval. In de diagramstelling heeft zwart 25… a5 gespeeld en ik had hier nog wel gezien dat zwart met 26… a4 een doorbraak voor ogen had maar dat leek me niet gevaarlijk want die a-pion zou ik toch wel kunnen stoppen… Nou dat bleek niet het geval en 17 zetten later kon ik opgeven.

Bord2 (Timardi)


Timardi´s tegenstander offerde al snel een pion maar kreeg daar een vervelende druk tegen d6 voor terug. De diagramstelling is nadat wit zijn e-pion tegen d6 heeft geruild. Het paard op d6 is echter in lastige penningen terecht gekomen en de stukken van Timardi op de damevleugel staan inactief. Haar tegenstander had sneller kunnen winnen maar uiteindelijk was er voor haar toch geen houden meer aan.

Bord5 (Robin)

Bord6 (Juri)


Juri had een pion geofferd en dat zag er kansrijk uit en dat bleek ook want even later kon hij de 2 pionnen voor de vijandelijke koning opsnoepen waarna de diagramstelling is ontstaan. Juri speelde hier Lxb2 maar helaas was dat een illegale zet waarna hij wel Lh8 moest doen. Het was nog steeds gewonnen maar hij was echter zo van zijn a propos dat de partij verzandde in remise.

Bord7 (Jeroen)
Omdat ik de laatste tijd vooral winnende stellingen weggooi, kwam ik vandaag met een – helaas – minder ambitieus plan: winnen als er een duidelijke kans is, maar bovenal niet verliezen. Het verliep gelukkig zoals gepland: mijn op papier sterkere tegenstander speelde een KID, maar kon na de opening eigenlijk geen plan vinden. In een wat verkrampte stelling en met minder tijd bood mijn tegenstander uiteindelijk remise aan; omdat alsnog spelen voor de winst me riskant leek, heb ik geaccepteerd.

Bord8 (Lucas)
Bij Lucas werd het evenwicht nooit verbroken en was remise een terechte uitslag.

Voor het verslag van de tegenstanders: link

tekst aangeleverd door Luuk Hoogeveen

Rating
Rating
Baarle van, C.J. (John) 2052 Hoogeveen, L. (Luuk) 1578 1 – 0
Hidde van der, C.J.M. (Martin) 1957 Verhoeff, T.J. (Timardi) 1803 1 – 0
Blankenstein, G. (Guido) 1918 Kuijper, A. (Arne) 1681 1 – 0
Toor van, C.F. (Kees) 1906 Steenvoorden, S.D. (Stef) 1660 1 – 0
Smeekes, E. (Erik) 1901 Schenkelaars, R. (Robin) 1681 1 – 0
Riksen, B. (Ben) 1801 Agaian, J. (Juri) 1701 ½ – ½
Mersch, R. (Rene) 1778 Peper, J.P.C. (Jeroen) 1637 ½ – ½
Ergen, C. (Cenk) 1661 Philippi, L. (Lucas) 1531 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1872 Gemiddelde Rating: 1659 6½-1½

1 reactie op “Er was geen houden aan voor LSG5

  1. Gaarne mijn dank overbrengen aan Luuk Hoogeveen voor zijn lovende
    woorden over mij mbt de wedstrijd Fianchetto-LSG 5 van zaterdag j.l.

    Met vriendelijke groeten

    John van Baarle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*