Enerverend dagje (nu met partijen)

LSG Intellimagic kwam in de vierde ronde uit tegen MuConsult Apeldoorn slecht uit de startblokken en later die dag werd de teamcaptain van het Leidse team op een donkere A1 aangetroffen met twee defecte koplampen. Was de wedstrijd dan zo slecht afgelopen dat de captain levensmoe was geworden of was er wellicht sabotage gepleegd.

Nee dit was toch echt zuiver toeval en alles kwam ook goed. Diverse spelers van LSG IntelliMagic herstelden zich goed in de wedstrijd naarmate de tijd vorderde en zorgden uiteindelijk voor een ruime 3-7 zege en de captain werd door de wegenwacht goed geholpen bij het vervangen van de twee koplampen en kon uiteindelijk zijn weg veilig vervolgen.
Helaas zijn in de meesterklasse alleen van onze wedstrijd nog geen partijnotaties beschikbaar wat het iets lastiger maakt een zinvol en lezenswaardig verslag te maken. En er waren een aantal partijen die zeker de moeite waard zijn om na te spelen er werd namelijk op meerdere borden niet altijd even zuinig met het materiaal omgesprongen. En dan ging het toch echt niet alleen om een enkel pionnetje dat werd geofferd. Ook moet ik eerlijk toegeven dat ik het deze wedstrijd bij een aantal partijen heel lastig vond om in te schatten wie er nu eigenlijk voordeel had.
Zo stond naar mijn idee Predrag aanvankelijk heel erg gedrukt, maar stond hij op enig moment toch echt een stuk voor, wat uiteindelijk toch geen winst opleverde. Taxeren van de stelling vond ik nog lastiger bij de partij van Casper tegen Thomas Beerdsen. Er kwam hier een redelijk afwijkende materiaal verhouding op het bord. Alleen de slotzet zag ik ook vrijwel direct. Heel veel gebeurde er ook op de borden van Rudy, Edwin, Michiel en Jelmer. Rudy leek al snel tot winst te komen maar zag tot zijn “schrik” halverwege een redelijk geforceerde zettenreeks dat zijn tegenstander Merijn van Delft nog Dxf7+ als zet had. Dat ging dan wel ten koste van een loper. Maar met drie pionnen compensatie was de winst toch lastiger binnen te halen dan aanvankelijk gedacht.
Scherp werd de partij van Edwin tegen Max Warmerdam. De aanval van Edwin sloeg gelukkig eerder door. Opvallend omdat de witte dame op h6 (na een lange rochade van zwart) aanvankelijk naar mijn idee wat misplaatst leek. Maar waarschijnlijk is dat ook de reden waarom ik in het vierde speel.
Michiel had in de slotfase wat hulp van de tegenstander nodig. Nadat Michiel al zijn voordeel volledig had weggeven wist de tegenstander in gewonnen stelling zo ongeveer de enig direct verliezende zet te vinden en uit te voeren.
Jelmer zag ik aanvankelijk vooral heel veel tijd investeren. dat leverde wel een duidelijk betere stelling op, maar ik was even bang dat dat in de tijdnoodfase niet voldoende zou zijn. Volkomen ten onrechte zou blijken. Jelmer was als een van de eersten klaar.
Mark was de enige die een nederlaag leed. Ik verwacht voor de volgende wedstrijd van hem de vraag om met wit te mogen spelen i.p.v. zijn gebruikelijke “geef mij maar een mooi bord”. Waarom ? Kijk eens naar de statistieken die Robert aanhaalt in zijn reactie.
Als laatste was dit keer Jan-Willem klaar. Hij volgde een bizarre tactiek. Heel veel tijd investeren in het offeren van een pion zonder daar duidelijke compensatie voor te krijgen en dan vervolgens ruim vijf uur vechten voor remise. Hij haalde het halfje binnen, maar was uiteindelijk naar eigen zeggen helemaal leeg gestreden. Een zeer goede instelling, maar wellicht is het zinvoller de volgende wedstrijd de energie te richten op het binnenhalen van een vol punt

4 reacties op “Enerverend dagje (nu met partijen)

  1. Het valt op dat LSG 1 met zwart 7,5 uit 20 scoort en met wit 16 uit 20. Snap daarom niet waarom er uberhaupt nog iemand met zwart speelt. Neem gewoon 10x wit.

  2. het viel mij ook al op dat tot nu toe alleen super-sub Martin een vol punt had gedrukt met de zwarten. Die statistiek moest natuurlijk snel weggepoetst worden!

  3. Zou dat niet gewoon komen omdat Negi alleen boeken voor wit schrijft en niet voor zwart? En we lezen niks anders dan Negi natuurlijk.

    Eelke

  4. Tijd om Black is Back van Adorjan aan te schaffen? Overigens lees ik Negi wel maar vergeet ook alles. Eerst tegen Warmerdam en zondag in België tegen Offringa was ik al vrij snel out of book.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*