Eindelijk weer eens een overwinning voor LSG IntelliMagic

Het heeft een tijdje geduurd. Na de 4-6 overwinning tegen Groningen volgde een teleurstellende reeks waardoor de prolongatie van de titel al vrij snel uit beeld was. Het gelijkspel tegen En Passant was al een stapje in de goede richting en afgelopen zaterdag was het dan weer eens zover. Met en 7-3 winst tegen een zeer sterk Kennemer Combinatie lieten we zien dat we het nog steeds konden.

De voortekenen waren niet extreem gunstig. Ruim voor de wedstrijd nam Loek van Wely contact op om vooruit te kunnen spelen omdat hij dit weekend ook voor zijn Duitse club voor de beker zou moeten uitkomen. One politicus heeft niet zo veel tijd meer om te schaken (gezin en werk) en wil de weekenden dus graag optimaal benutten. Normaal zijn we geen groot voorstander van vooruitspelen (tijd om het af te schaffen?) maar in dit geval wilde we wel een uitzondering maken omdat Jan en Predrag voor dezelfde club – Solingen – in Duitsland spelen. Tijdens het Noteboom toernooi hebben beide kemphanen dus gevluggerd om de kleur en vervolgens een vrij bloedeloze remise gespeeld waardoor we de wedstrijd begonnen met een ½-½ tussenstand.

Overigens had er ook zomaar nog een partij vooruit gespeeld kunnen worden. Vrijwel direct nadat we de afspraak met Loek hadden gemaakt, mailde de teamleider van KC me om te vragen of Wouter Spoelman ook vooruit kon spelen. Deze had aan hetzelfde bekertoernooi mee kunnen doen als Loek maar dan voor een andere club. Ik heb dit verzoek nog even met een aantal spelers besproken, maar in de veronderstelling dat wij verder helemaal compleet waren, heb ik aangegeven dat wij liever allemaal op de wedstrijddag wilden spelen. Op dat moment wist ik echter nog niet dat Casper er niet bij zou zijn… Zijn personal assistent liet mij vrijdag 28 februari weten dat hij een toernooi in Hamburg zou gaan spelen en er dus niet bij kon zijn. Een onhandige miscommunicatie waarop Casper aangaf dat hij zou gaan knallen op Noteboom en in de toekomst wat eerder zou laten weten als hij niet kon spelen. Dat eerste is in ieder geval glansrijk gelukt en aan dat tweede twijfel ik ook niet.

Last-minute sub Martin deed het echter subliem (daarover later meer) en ook Wouter was toch gewoon van de partij. Wouter heeft Medicijnen gestudeerd in Leiden en is nu bezig met zijn specialisatie. Wat van zijn studiegenoten hadden het plan opgevat om wat te gaan chillen in Utrecht, maar dat zou wat later moeten worden omdat er eerst geschaakt moest worden. De heren bedachten daarop dat het wel aardig zou zijn om wat support te geven en kwamen dus met spandoeken en al naar het denksportcentrum om hem aan te moedigen. Onderstaand filmpje laat kort de wat ongebruikelijk maar wel originele en grappige actie zien.

Terug naar de wedstrijd. KC was in hun sterkste opstelling opgekomen met Jorden van Foreest aan het eerste bord. Naast de eerder genoemde grootmeesters Van Wely en Spoelman waren er ook nog een handvol sterke IM’s present. Het zou dus een zeer spannende en zware strijd gaan worden waarbij KC licht favoriet was. Over mijn eigen partij kan ik vrij kort zijn. Ik speelde met wit tegen Quinten Ducarmon de doorschuifvariant van de Caro Kan met 4.h4. Iets wat ik nog nooit eerder had gedaan. In mijn berekeningen zag ik allemaal scherpe verwikkelingen waarbij ik me helemaal niet op mijn gemak voelde. Uiteindelijk koos Quinten voor de meest solide voortztting waarbij ik geen problemen had, maar zwart eigenlijk ook niet. Ik besloot eens te kijken wat zijn mindset was en bood remise aan. Na een korte blik op de borden werd het aanbod geaccepteerd en kon ik me richten op mijn taken als teamleider. (1-1)

Jan-Willem heeft het de laatste tijd wat drukker met andere zaken dan schaken. Gezin en werk kosten op dit moment erg veel energie en dat was in de recente resultaten ook wel een beetje terug te zien. Vandaag zat er echter een herboren JW achter het bord! Hij speelde weer eens een ouderwets solide potje en liet zijn tegenstander zijn gang gaan om met zijn hoofd tegen de muur te beuken. In een ongebruikelijke Slav zag wit zijn geofferde pion niet meer terug en om toch maar wat actiefs te doen, offerde hij er nog eentje. Toen alles geruild werd en er een eindspel met wat zwarte pluspionnen op het bord stond, was de voorsprong binnen. (2-1)

Ondanks deze voorsprong was ik er toch niet echt gerust op. Lange tijd ging de wedstrijd gelijk op en kon het nog beide kanten op vallen. Beide Marken, Jelmer en Predrag hadden het moeilijk. Michiel stond wel een pion voor, maar het was de vraag of dat echt wat voorstelde. Martin stond wel OK en alleen bij Arthur had ik er wel vertrouwen in. Vooral een blik op de klok gaf de burger moed. De eerste resultaten kwamen pas na de tijdnoodfase binnen en de eerste uitslag was wel een beetje een meevaller.

Mark Haast mocht met zwart aan bord 5 tegen de talentvolle Liam Vrolijk spelen. In een rustige Bogo-Indier kreeg hij het standaard minnetje (wit loperpaar), maar daar heeft hij wel ruime ervaring mee. Toch zag het er op een paar momenten wel erg gevaarlijk uit. In het eindspel met D+2L vs D+2P had wit wel wat breekzetten die kansen zouden geven. Wit speelde het zo rond de 40e zet wel wat (te) snel waardoor Mark zijn verdediging op orde kon krijgen en de vrede kon worden getekend. (2½-1½)

Ook een meevaller was de verrassend snelle overwinning van onze super-sub. Hij speelde met zwart tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander – Pieter Roggeveen – en die zette de partij zeer solide op met de Botvinnik variant van het Engels (1.c4 en dan g3, Lg2 en e2-e4). Lange tijd ging de partij gelijk op totdat wit besloot een pionnetje op a7 te snacken. Objectief gezien was het niet heel slecht, maar het was wel duidelijk dat zwart een gevaarlijke aanval zou krijgen. Een foutje in de verdediging was genoeg voor het instorten van de witte stelling en het was tekenend dat de laatste zet van de partij Dg7xa7 was waarmee dat arme paard van het bord verdween. (3½-1½)

Lang konden we niet van deze ruime voorsprong genieten. Jorden van Foreest had op het afgelopen Tata Steel Chess al laten zien hoe goed hij was. Daar liet hij tegen diverse wereldtoppers al fris en frivool spel zien, maar vandaag leek hij daarin toch een beetje te ver te gaan. Predrag liet in ieder geval een zeer grote kans liggen en in plaats van een fraaie overwinning stond er opeens een vervelend nul op het scorebord. (3½-2½)

Een behoorlijke opluchting was het halfje van Jelmer met wit tegen Miguoel Admiraal. In een rustige Caro Kan pakte Jelmer een ietswat vergiftigd pionnetje op b5 waarna zwart mooi spel kreeg. Nergens zat er echt groot voordeel in voor zwart, maar de complicaties kostten beide spelers erg veel tijd. Vooral Jelmer had op een gegeven moment erg weinig tijd en speeld vrijwel op zijn increment. In die fase deed hij echter wel wat nauwkeurige zetten en kon hij afwikkelen naar een remise toreneindspel. (4-3)

Zoals eerder gezegd, had ik wel vertrouwen in Arthur. Hij was zoals altijd goed voorbereid en kreeg al snel een enorme tijdsvoorsprng op de klok. Hij offerde een pion waar hij voldoende compensatie voor had, maar ook niet echt meer dan dat. Maar het verdedigen van zo’n stelling met weinig tijd is niet eenvoudig en dat lukte Lennart Dek dan ook niet. Het eerste matchpunt was binnen en het was duidelijk dat er nog één zou volgen. (5-3)

Michiel was uiteindelijk degene die dat tweede matchpunt binnen mocht halen. Lang zag dat er niet naar uit. In de opening kreeg hij een goede kans, maar een verkeerde keuze gaf zijn tegenstander genoeg compensatie voor de pion. Wat onnauwkeurigheden deden Michiel zelfs in een slecht tot verloren stelling belanden. Gelukkig speelde tegenstander Gerard Rill het ook niet helemaal vlekkeloos en vlak voor de 40e volgde zelfs een behoorlijk blunder waardoor Michiel alsnog toe kon slaan. (6-3)

Het slotakkoord was voor onze topscorer die nog steeds in de race is voor een GM-norm. Mark kwam prima uit de opening maar speelde daarna een beetje planloos waardoor Wouter Spoelman een gevaarlijk initiatief kreeg. Ondanks de aanmoedigingen van zijn studiegnoeten greep hij echt flink mis waarna Mark opeens materiaal won. Het eindspel met een kwaliteit meer werd netjes door Mark uitgeschoven waardoor hij nu op 5 uit 6 is gekomen.

Mark werpt een blik op de partij Van Haastert – Ducarmon

De 7-3 overwinning was wel wat geflatteerd maar daarom niet minder welkom! Hopelijk kunnen we dit een goed vervolg geven en de competitie goed afsluiten. Volgende ronde mogen we naar Sas van Gent om tegen HWP te spelen. Een ploeg waar we het altijd moeilijk tegen hebben en gezien de ranglijst zullen zij ook vechten voor hun laatste kans.

LSG IntelliMagic 1 Kennemer Combinatie 1
Nikolic, P. 2567 Foreest van, J. 2673 0 – 1
Smeets, J.S. 2578 Wely van, L.F.A.M. 2605 ½ – ½
Werf van der, M.J. 2367 Spoelman, W.A. 2567 1 – 0
Haastert van, E.P.C. 2452 Ducarmon, Q. 2494 ½ – ½
Haast, M.J.A. 2379 Vrolijk, L.N. 2507 ½ – ½
Jens, A.J. 2402 Admiraal, M. 2497 ½ – ½
Jong de, J.W. 2411 Lende van der, I. 2380 1 – 0
Pijpers, A. 2467 Dek, L. 2278 1 – 0
Roobol, M. 2286 Roggeveen, P. 2270 1 – 0
Bosman, M.J.T. 2348 Rill, G. 2255 1 – 0
2426 2453 7 – 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*