Eindelijk weer een overwinning voor LSG 1

In de competitie wil het nog maar niet lukken, maar in de beker heeft het eerste team dan eindelijk weer een keer weten te winnen. Spijkenisse werd na een zeer spannende strijd met 3-1 naar huis gestuurd.

Omdat de maanden november en december toch behoorlijk druk zijn was het plannen van de wedstrijd niet eenvoudig. ECC, 2 wedstrijden in de Meesterklasse van de KNSB, 2 wedstrijden in de Hoofdklasse van de LeiSB, 2 ronden PK van de LeiSB maken het er niet makkelijker op. Vaste bekerspeler Arthur Pijpers deed mee met de PK net als Mark van der Werf en Rudy van Wessel. Uiteindelijk besloot ikzelf de PK dit jaar maar over te slaan en waren Mark Haast, Jan-Willem de Jong en Jelmer Jens beschikbaar en bereid het viertal te completeren.

In de eerste ronde waren we vrij geloot net als onze tegenstander Spijkenisse. De indeling was dus wel meteen een pittige omdat er nog voldoende 2e of 3e klasse teams waren waar we tegen hadden kunnen spelen. Spijkenisse speelt dit jaar in 1B bij LSG 2 en ondanks dat ze daar onderaan staan, is LSG 2 gewaarschuwd. Dit is zeker geen team wat onderschat moet worden. Het scheelde maar weinig of er had nog gesnelschaakt moeten worden voor een plekje in de volgende ronde. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen.

Vooraf hadden Mark, Jan-Willem en ik samen met Manfred Kindt een hapje gegeten in Deksels. Officieel een lunch-cafe waar ook een prima avondmaaltijd kan worden genoten. Lekker dichtbij – tegenover het denksportcentrum – en dus de ideale plek om af te spreken. Op de site is te lezen dat mensen met een (verstandelijke) beperking de bediening en de bereiding van drankjes en gerechten verzorgen. Dat deden ze uitstekend en met onze buikjes vol namen we plaats achter de borden.

Het begin van de wedstrijd zag er veelbelovend uit. Bij Jelmer en Mark was er weinig aan de hand en Jan-Willem had al snel een pion gewonnen. Ik stond zelf wel onder druk na wat onnauwkeurigheden in de opening. Mark was degene die de score opende. Hij speelde met zwart aan bord 2 tegen Ricardo Klepke. Mark gaf zelf wat kort commentaar over de partij: “Wit kwam iets prettiger uit de opening, maar na 20.Lxe4 staat het weer helemaal gelijk. Hij had beter voor 20.f3 kunnen gaan, al is dat ook nog geen ramp voor zwart. De computer is fan van de witte stelling (loperpaar en meer ruimte), maar er moet nog wel wat gebeuren voordat je het ook daadwerkelijk wint.” (½-½)

Een flinke tegenvaller was dat Jan-Willem niet van Maurits van der Linde wist te winnen. Met wit won hij gemakkelijk een pion in de Tarrasch variant van het Damegambiet. Hij wikkelde goed af en kwam dan ook totaal gewonnen te staan. Een onhandige beslissing maakte het al iets laster en toen hij even later nog zijn kroonpion weg gaf, restte er niets anders dan een remise eindspel. (1-1)

Ik maakte me toen wel de nodige zorgen. Bij mijn eigen partij was er werkelijk van alles gebeurd, maar toen JW klaar was, zou het bij mij wel remise moeten kunnen worden. Ik kon alleen niet goed overzien wat er bij Jelmer allemaal gebeurde. Het leek me razend ingewikkeld, maar in tijdnood wist Jelmer zijn hoofd koel te houden en overspeelde hij zijn tegenstander alsnog. Hieronder kunt u nog wel het begin van de partij vinden waarin Jelmer met zwart comfortabel uit de opening kwam in een wat ongebruikelijke Siciliaan. Het laatste deel zou door Jelmer nog wel even gereconstrueerd moeten worden aangezien zijn handschrift niet echt leesbaar meer was. (2-1)

Jelmer heeft zijn eigen handschrift nog wel kunnen ontcijferen en wat leerzaam commentaar toegevoegd aan de resterende zetten van de partij.

Ik was zelf als laatste klaar, maar dat was vooral omdat mijn tegenstander ijzer met handen wilde breken. Ik speelde de opening met wit tegen Rick Lahaye niet optimaal en toen ik niet goed reageerde op zijn bevrijdende d6-d5 kwam ik zelfs in de problemen. Gelukkig zag ik Rick het ook niet allemaal en kwam ik zelfs gewonnen te staan. Met heel veel materiaal voor de dame leek de overwinning een kwestie van tijd tot ik twee enorme grafzetten op rij produceerde. Opeens stond het weer gelijk en was het zwart met de praktische kansen. Zwart nam de kansjes echter niet waar en moest een totaal remise eindspel proberen te winnen gezien de stand in de wedstrijd. Het leek mij duidelijk dat dat nooit ging lukken en dat zwart alleen maar kon verliezen en dat was dan ook precies wat er gebeurde. (3-1)

Een enigszins geflatteerde maar verdiende overwinning waarmee we weer een rondje verder zijn in de beker. Het zou mooi zijn als we deze lijn door kunnen zetten in de competitie te beginnen in de thuiswedstrijd op 14 december tegen Apeldoorn.

LSG Spijkenisse
Edwin van Haastert 2462 Rick Lahaye 2388 1 – 0
Mark Haast 2397 Ricardo Klepke 2278 ½ – ½
Jan-Willem de Jong 2429 Maurits van der Linde 2222 ½ – ½
Jelmer Jens 2395 Erik Both 2159 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2421 Gemiddelde Rating: 2262 3 – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*