Eerst het zuur dan het zoet

Namens Luuk Hoogeveen

De vorige ronde verloor LSG5 van Philidor3 met 7½-½ en dat was wel een beetje zuur. Deze ronde moesten we tegen Philidor4 dus we hadden wat recht te zetten. We wonnen met 5-3 en op de Philidor-website gaven ze onze gevoelens goed weer met: “Wraak smaakt zoet, en tevreden verliet LSG 5 het pand met 5 punten op zak”.
Met 4 punten uit 3 wedstrijden staan we er redelijk voor. Degradatie behoort nog wel tot de mogelijkheden maar is wel wat verder uit zicht geraakt.

De borddetails

Bord1 (Vincent)
Vincent won een pion en wist alle stukken af te ruilen waardoor er een eindspel ontstond van 6 tegen 5 pionnen. Je zou zeggen makkelijke winst maar op de koningsvleugel had zijn tegenstander een 3 tegen 2 meerderheid die ook al akelig ver was opgestoomd en er dreigde daar een doorbraak. Vincent zag niet hoe hij tegelijkertijd die doorbraak kon verhinderen en zijn meerderheid aan de andere kant van het bord te gelde kon maken waardoor het remise werd.
Bord2 (Juri)
Juri won ook een pion maar bij hem hadden beiden nog een toren en een dame waarbij die van zijn tegenstander erg actief stonden. Dat zorgde ervoor dat zijn tegenstander een eeuwig-schaak-mechanisme er in kon vlechten dus ook remise.
Bord3 (Marco)
Marco kwam ook materiaal voor maar moest nog handig manoeuvreren om een pion te laten promoveren. Door zijn loper als paraplu te gebruiken kon zijn tegenstander geen schaak meer geven en was promotie niet meer te verhinderen.
Bord4 (Ivo)
In de opening offerde Ivo een pion maar zijn tegenstander reageerde niet zoals Ivo had verwacht. Hierdoor deed Ivo het minder goed en in een poging om toch maar een pion terug te winnen liet hij verslechteringen van zijn stellingsstructuur toe. Tot overmaat van ramp won hij ook die pion niet terug en toen was het eigenlijk gelopen koers.
Bord5 (Luuk)
Mijn tegenstander was bezig met een aanval op damevleugel en heeft net 17… Ld4 gespeeld maar daarbij gemist dat 18. Pg4 Dg5 19. h4 fors materiaal kost. Daarna kan ik het een paar keer handiger doen maar de overwinning kwam niet in gevaar.
Bord6 (Peter)
We komen erin op de 27e zet waarbij Peter er voor gezorgd heeft dat beide witte paarden aan de rand zijn komen te staan. Wit speelde hier 27. Td1 maar na 27… bxc4 28. Txd3 exd3 29. Dxd3 bxa3 kwam Peter een stuk voor. En na 30. Pb3 a2 31. Dd2 Da5 32. Pxa5 a1D+ 33. Kh2 Dxa5 nog een. Er werden nog een paar zetten gedaan maar het was hopeloos voor wit.
Bord7 (Efstathios)
Materieel gezien staat het nog gelijk maar zwart staat hier veel beter. Efstathios hoopte met 26. Pe3 het tij nog te kunnen keren maar na 26… Lxe3 27. Txe3 Td1+ 28. Kc2 Tad8 had zwart én de d-lijn én de pion op a2 gaat er vanaf en dat was niet te houden.
Bord8 (Kardo)
De tegenstander van Kardo had niet gerokeerd en toen er een wit paard op e4 verscheen was Kardo er als de kippen bij om dat paard met een toren te pennen om daarna f5 te spelen met stukwinst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*