Een zeer geslaagde middag in Arnhem!

In de strijd om de 1e plaats in klasse 2C speelden wij tegen ASV 2 en HMC 2 tegen Oegstgeest en wel in ‘ons’ DSC in Leiden. Mijn verwachting was dat HMC 2 een ruime overwinning zou behalen en aan ons dus de opdracht om ook ruim te winnen. De NS had die dag het treinverkeer tussen Leiden en Utrecht onmogelijk gemaakt, maar gelukkig reed Raoul en kon Eelco met bus en trein naar Bodegraven om daar met Wim mee te rijden. Ik was er ’s ochtends zelf niet echt bij, want ik stond doodleuk op Station Lombardijen te wachten , terwijl we toch echt Barendracht hadden afgesproken…  Dat beloofde niet veel goeds voor de wedstrijd…

Dan de wedstrijd. We speelden in  een fraai en ruim Grand Cafe van een business-center in Arnhem. ASV 2 had drie spelers opgesteld uit ASV 3 en die aan de borden 5, 7 en 8 geplaatst.  Qua rating maakte dat niet eens zo veel verschil, want ASV heeft zeer veel spelers tussen 1950 en 2100. Maar goed, zowel Albert als Chris kwamen erg goed uit de opening. Zo won Chris een pion en had ik het punt in hogere zin al geteld. Albert kreeg een Albert stelling op het bord, dus dat zat ook goed.  Na 1.5-2  uur spelen  had Gerrie een prettig initiatief, had Raoul meer ruimte, speelde Eelco weer zijn befaamde systeempje en stond ik wat beter na een Spaanse opening. Daarentegen stond het bij Wim gelijk na een Franse afruilvariant en bij Martin leek het me ook een vrij gelijke stelling, al kon het daar nog alle kanten op gaan. Mijn prognose was een 6-2 overwinning.

Vanaf een uur of  4 in de middag vielen de beslissingen: Gerrie won een fraaie partij tegen John Sloots, de man die vorig seizoen nog van Wim won in Arnhem. Wits paard en dame werden opgejaagd en middels een fraaie breekzet legde Gerrie alle witte zwaktes bloot. Hij won een pion en later kon het witte paard niet meer gered worden: 0-1.  Mijn tegenstander dacht te lang na in een iets mindere stelling en kon het juiste plan niet vinden. Toen hij nog minder dan 5 minuten had, speelde hij een rare zet en kon ik gas geven en kreeg ik een aardige aanval. Nadat hij een flauwe 2-ply diepe dreiging overzag (die een pion en kwaliteit opleverden), gaf hij op. 2-0 dus.

Dan Albert: zijn tegenstander speelde een Franse opening wel erg passief en Albert kreeg een lekkere aanval op de koningsvleugel. Een tijdelijk zwart paardoffer baarde mij wel zorgen: ook bij wit ging er materiaal af en zwart kreeg tegenkansen. De stelling werd zeer complex en gelukkig werden door zwart betere zetten gemist. Op een gegeven moment kon Albert afwikkelen naar een eindspel met twee (!) kwaliteiten meer, maar om onduidelijke redenen werd dit niet gedaan. Toen stond eerder zwart weer beter, maar een aantal mindere zetten leverden wit het volle punt op. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het einde van deze partij gemist heb…

Martin had volgens mij niet zo veel bereikt met wit na de opening, maar kreeg wel een betere pionnenstructuur en kon lekker drukken tegen zwakke  zwarte pionnen op e4 en c5. Dat bleek uiteindelijk genoeg. Tussenstand: 4-0. Alles ging boven verwachting uitstekend en een overwinning kon ons niet meer ontgaan.

Een meevaller was het punt voor Raoul. Raoul had een prettige stelling, met zoals gezegd meer ruimte, maar zwart wist aardig terug te komen en stond op een bepaald moment zeker niet minder. Gelukkig wist hij niet de beste zetten te vinden ging net voor de 40e zet door zijn vlag. In de eindstelling stond eerder Raoul weer wat beter, al zou dat nog een lange technische klus zijn geworden.

Dan Eelco. Hij had na de opening een pion veroverd en een tweede pion leek ook zijn kant op te gaan. Wit offerde een kwaliteit, leek optisch weer aardig mee te doen, maar waarschijnlijk was het gewoon gewonnen voor zwart. Een foutieve witte zet bespoedigde het einde. Tussenstand: 6-0. Wat een luxe!

De Arnhemse eer werd gered door Johan Wolbers. Hij probeerde van een Franse afruilvariant nog wat te maken en dreigde het bekende Lxf6 Lxf6 Dh7 etc. In dit geval kon Wim gewoon ..g6 doen om dit er voor altijd uit te halen. Wim dacht echter het loperpaar te kunnen veroveren en liet bovenstaande toe. Erg eng, want de zwarte koning heeft weinig ruimte op f8… Wit won eenvoudig een pion en misschien had zwart wat compensatie in de vorm van het loperpaar. Wim koos er echter voor om de stelling te compliceren, met als resultaat een toreneindspel met een pion minder. Misschien remise, maar zoals het ging, won wit een  tweede pion en was de nederlaag een feit.

Als laatste was Chris bezig, die dus al vrij snel een pion had gewonnen. Wit kreeg toch wel spel ervoor en Chris moest nauwkeurig spelen. Hij kreeg uiteindelijk een eindspel van loper en 6 pionnen tegen toren en 2 pionnen op het bord. De 5 pionnen op de koningsvleugel gingen naar voren en er was voor wit geen houden meer aan. Eindstand:  een fraaie 7-1 overwinning!

Het beste nieuws van de dag kwam uit Leiden: Oegstgeest won van HMC 2!! Daarmee hebben we nu 2 machtpunten en 4.5 bordpunt meer! Mocht HMC 2 in de laatste ronde met 8-0 winnen van Spijkenisse, dan hebben we aan 3.5 bordpunt tegen Santpoort genoeg, want de onderlinge wedstrijd hebben we gewonnen. We zijn er dus nog niet helemaal, maar het kampioenschap lijkt ons niet meer te kunnen ontgaan!

ASV 2 – LSG 2:  1-7

Richard van der Wel Raoul van Ketel 0-1
Sander Berkhout Eelco Kuipers 0-1
Peter Boel Martin Roobol 0-1
Johan Wolbers Wim Heemskerk 1-0
Koen Maassen van den Brink Michiel van Wissen 0-1
John Sloots Gerrie Bloothoofd 0-1
Fred Reulink Albert Termeulen 0-1
Daan Holtackers Chris Roosendaal 0-1

1 reactie op “Een zeer geslaagde middag in Arnhem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*