Een wedstrijd die nooit een wedstrijd was

Op het laatste moment moest Frank afzeggen maar gelukkig vonden we Corné bereid om in te vallen waarvoor dank. Deze keer moesten we het opnemen tegen Philidor 3, een sterke tegenstander met vooral op de hoogste borden een groot Elo-overwicht dus daar lagen onze kansen niet. Het zou van de lage borden hebben moeten komen en dat lukte van geen kanten; ½ uit 4 was niet goed. Lichtpuntje was de overwinning van Ryanne aan bord 3!

Nog wat borddetails
Bord1 (Rob)
Aan bord 1 gezeten raakte ik vrij snel een pion kwijt waarna ik achter de feiten aan kwam te lopen. Met hardnekkig verdedigen kon ik inmiddels in verloren stand net de tijdcontrole halen waarna ik onmiddellijk de vlag moest strijken.

Bord2 (Stanley)
Stanley liet een paard insluiten en kon snel daarna opgeven

Bord3 (Ryanne)
De partij begon interessant want ik kwam in een variant van het Italiaans terecht die ik niet goed kende. Hierdoor moest ik het achter het bord uitzoeken en de juiste zetten vinden. Mijn tegenstander haalde twee varianten door elkaar en offerde op de elfde zet incorrect zijn loper op d4. Zie diagram.

Dit offer nam ik aan want na het uitgerekend te hebben zag ik dat ik de mataanval kon pareren. Hierna was mijn strategie om stukken te ruilen en het eindspel in te gaan. Aan het einde kon ik nog een stuk winnen waarna mijn tegenstander het op de vierenveertigste zet op gaf.

Bord4 (Moritz)
Van Moritz zijn partij heb ik niets meegekregen maar hij verloor.

Bord5 (Jeroen)
Om kort te gaan: vandaag was mijn spel teleurstellend. Op m’n gebruikelijke 1. d4 speelde mijn tegenstander een opzet met … Pf6 en … e6, maar nadien ook … c5 én … b5. Persoonlijk zag ik totaal het nut niet in van het offeren van de b-pion, want er volgde – zoals je in een Benko-achtige stelling zou verwachten – helemaal geen tegenspel op de a- en b-lijnen. Voorlopig stond ik dus een pion voor met een redelijke stelling maar later was ik helaas genoodzaakt de zwarte velden rond mijn koning te verzwakken; uiteindelijk kon zwart hiervan profiteren omdat ik niet – zoals ik aanvankelijk wel van plan was – mijn dame had teruggetrokken naar f2. Een erg onnodig verlies.

Bord6 (Paul)
Tijdens mijn partij tegen Job Segers heb ik mezelf in de openingsfase uit mijn comfortzone gespeeld. Volgens Chess was het allemaal niet zo dramatisch maar zelf verloor ik het overzicht. En vond niet het tegenspel dat een wending zou gaan veroorzaken in wits aanvalsambities. Een dag later in Apeldoorn ging het in soortgelijke opening ook nog mis tegen Karel van Delft. Maar tegen Sjoerd Peeters (winst) en Marco Dorrestijn (remise) herstelde ik mijn aanpak. De partij tegen Job Segers ging verloren.

Bord7 (Corné)

Het ging goed totdat het mis ging. Dat is de conclusie die na afloop in mijn hoofd bleef hangen. De partij begon namelijk veelbelovend en mijn tegenstander had het moeilijk zo verklaarde hij zelf achteraf. Wat ik wel interessant vond toen ik de partij met de computer analyseerde is dat ik bij zet 16 helemaal niet verplicht was om mijn loper te ruilen voor het paard op c6. Dit deed ik ook met tegenzin maar dacht dat ik anders een pion zou verliezen op b2. De computer liet me meerdere malen zien dat ik die pion gewoon kon opgeven, de activiteit van mijn eigen stukken was belangrijker, plus dat zwart veel moeite zou hebben gehad om zijn eigen pion op b7 te verdedigen. In de toekomst ga ik langer nadenken als ik denk een loper te moeten ruilen, want zulke fouten heb ik wel vaker gemaakt. Desondanks bleef het spannend en stond ik er positioneel niet slecht voor totdat ik een blunder maakte (zie diagram) en dat is natuurlijk jammer om op die manier te verliezen, maar volgende keer beter.
Ik had ook een keer h3 moeten spelen en mijn dame moeten ontwikkelen op een cruciaal moment, dat zijn belangrijke lessen die ik uit deze partij heb gehaald.

Bord8 (Luuk)
Ik kwam heel goed te staan maar raakte gaandeweg het spoor helemaal bijster. Van 2 pionnen voor en +4 de partij laten afglijden naar een eindspel met ongelijke lopers. Weliswaar met een pion meer maar die was onbelangrijk.

Philidor Leiden 3

LSG 6

Vergeer, M.M.J. (Michiel) 1760 Uittenbogaard, R. (Rob) 1459 1 – 0
Kohlbeck, A.J.W. (Ton) 1836 Bingen, S.S.R. (Stanley) 1187 1 – 0
Koes, R. (Richard) 1770 Turenhout, R.L. (Ryanne) 1536 0 – 1
Veen van, M. (Maarten) 1738 Branco, M. (Moritz) 0 1 – 0
Amsterdam van, J.A.G. (Jan) 1713 Peper, J.P.C. (Jeroen) 1630 1 – 0
Segers, J.C. (Job) 1721 Koks, P.W. (Paul) 1591 1 – 0
Net van der, B.J. (Bas) 1620 Anceaux, C.J. (Corné) 0 1 – 0
Thierry, R.D. (Rein) 1564 Hoogeveen, L. (Luuk) 1562 ½ – ½
1715 1494 6½-1½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*