Een uitwedstrijd in Rotterdam

Vrijdag 16 november mocht het KNSB-bekerteam revanche nemen voor de twee competitienederlagen van LSG 3 en LSG 7 tegen RSR Ivoren Toren. Dat een uitwedstrijd in Rotterdam zeker niet makkelijk is, kunnen de Fransen beamen.

Bekerwedstrijden zijn altijd tricky en een uitglijder is aan vier borden niet altijd even makkelijk te compenseren. RSR had in de eerste ronde verrassend met 2½-1½ gewonnen van Oegstgeest dat gewoon aantrad met Slingerland en Nikolic. We waren dus gewaarschuwd. Het vinden van vier spelers was nog even lastig, maar gelukkig was supersub van LSG 1 – Michiel van Wissen – bereiden om de korte rit van Schiedam naar Rotterdam te maken. Verder traden we aan met de usual suspects: Arthur Pijpers, Jan-Willem de Jong en ondergetekende.

In tegenstelling tot de mannen van Didier Deschamps waren de LSG-ers wel geconcentreerd en gemotiveerd om te zorgen dat we geen flater zouden slaan. Iedereen was ruim op tijd in Denksportcentrum De Lombard. Op het moment dat Michiel binnen kwam en ons viertal completeerde, was alleen de barman aanwezig en was er nog geen andere schaker te bekennen. Niet veel later kwamen de eerste mensen van RSR binnen en werden de borden en stukken neergezet zodat we iets na 20.00 uur konden beginnen.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat er nooit echt sprake is geweest van enige spanning. De loting gaf Arthur (1) en mij (3) zwart, waardoor JW (2) en Michiel (4) het met wit mochten proberen. Binnen no-time stonden we al 2-0 voor.

Arthur kreeg een vrijwel identieke stelling op het als in een partij die hij eerder had gespeeld in de Grenke Classic. Zowel wit als zwart hadden een extra zet gedaan die verder geen invloed hadden op de stelling. In Duitsland moest Arthur toen nog 30 minuten nadenken om de winnende combinatie te vinden, maar nu hoefde hij hem dus alleen uit zijn geheugen op te diepen en te controleren. Dat is aan Arthur wel toevertrouwd waardoor we vrij snel op 0-1 kwamen.

Op het moment dat de tegenstander van Arthur op gaf, was het ook wel duidelijk dat mijn tegenstander dat niet veel later ook zou gaan doen. In een scherpe variant van een Franse doorschuiver deed mijn tegenstander het wat onhandig en was het al vrij snel mis. (0-2)

Toen ik na afloop mijn partij aan het analyseren was met mijn tegenstander, hoorden we op de achtergrond het commentaar bij de andere wedstrijd in Rotterdam. Nederland leek aan de lopende band kansen te missen en ik vreesde dat hier ook een overwinning voor het uitspelende team zou gaan komen. Toen ik even opstond om te checken wat de tussenstand was, werd ik prettig verrast. De strafschop ook nog maar even mee gepikt en met het goede nieuws naar boven.

Dat wij ook zouden gaan winnen was al wel duidelijk. JW overspeelde zijn tegenstander met rustige kleine zetjes en toen deze ook nog een handje hielp, was het vrij snel gedaan. Met ‘slechts’een pion minder zag zijn tegenstander geen mogelijkheid meer om er nog iets van te maken en was de wedstrijd beslist. (0-3)

Daar waar je bij andere clubs nog wel eens ziet dat de spelers naar huis gaan als ze zelf klaar zijn of als de wedstrijd al beslist is, zul je bij LSG niet zo vaak zien. Ik kan me nog een andere uitwedstrijd in Rotterdam herinneren in de Meesterklasse. We speelden in een treurige, koude kantine van een verder uitgestorven sporthal en hadden de wedstrijd al gewonnen. Vrijwel alle Rotterdammers waren al vertrokken en er was nog één partij bezig. Toen de laatste toeschouwer vertrok, vroeg hij ons verbaasd waarom het hele team er nog was. Wij vroegen ons daarop verbaasd af waarom de andere Rotterdammers al weg waren omdat de teamwedstrijd nog niet was afgelopen. Moet vast een leuke ervaring zijn om bij Rotterdam te spelen…

Anyway, Arthur, JW en ik namen een lekker biertje en gingen nog even genieten van de techniek van Michiel die bezig was de 4-0 binnen te tikken. Omdat hij wel erg lang nadacht, leek het nog een soort van spannend te zijn. Michiel bleef echter koel, omzeilde alle klippen en won met zijn stuk meer.

Uiteindelijk dus een overtuigende 4-0 overwinning en door naar de volgende ronde.

RSR Ivoren Toren

LSG

Rosmalen van, J. (Joost) 2122 Pijpers , A. (Arthur) 2472 w-z 0 – 1
Spaan , N. (Nathanael) 2130 Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2420 z-w 0 – 1
Buitenen van, H. (Herbert) 2131 Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2443 w-z 0 – 1
Beijen , M. (Mark) 1859 Wissen van, M.E. (Michiel) 2252 z-w 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2061 Gemiddelde Rating: 2397 0-4

1 reactie op “Een uitwedstrijd in Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*