Een overwinning uit het boekje

Heeft u wel eens een partij uit het boekje gespeeld? Mij overkwam zaterdag iets veel leukers tijdens onze competitiewedstrijd in Amstelveen. Ik zag tot mijn genoegen dat een gewaardeerd teamgenoot een partij uit mijn eigen boek aan het naspelen was! (Verslag van Thomas Willemze)

Zonder dat hij zich daarvan bewust was overigens. Hierbij een fragment uit The Chess Toolbox (2018), waarin ik poog uit te leggen hoe je met de geïsoleerde d-pion om moet gaan:

Dan nu het eerste deel van de partij van Andreas Vogt tegen Martijn van der Eijk.

Goed paard tegen slechte loper
Helaas leidde het sterke spel van Andreas dus niet direct tot een flitsende overwinning. Maar daarmee was het verhaal gelukkig niet afgelopen. Het slot van de partij was namelijk wederom uit het boekje. Een eindspelboek welteverstaan, met als thema goed paard tegen slechte loper.

Goede loper tegen slecht paard
Arthur Pijpers speelt regelmatig partijen uit het boekje. Vaak geholpen door een ijzersterke voorbereiding. Zo ook nu tegen Piet Peelen. Hij belandde in een eindspel dat objectief gelijk was, maar in de praktijk niet makkelijk te spelen voor zijn tegenstander. Het mondde uit in een stelling waarin dit maal de loper superieur was aan het vijandelijke paard. Het thema penning speelde vervolgens een belangrijke rol.

Horwitz lopers
Bij Michiel Bosman speelde de loper ook een voorname rol. Twee zelfs! Ik was zeer gecharmeerd van de zogenaamde Horwitz lopers die hij op zet 34 en 43 wist de creëren. Hij voorziet de partij verder zelf van commentaar.

Jeugdige opponenten
Amstelveen deed nog wel iets terug deze dag. Mark van der Werf verloor tegen de jeugdige Arthur de Winter en Jelmer Jens van Sander Los. Die laatste is iets minder jeugdig, maar mede doordat hij voor het eerst in twintig jaar het Siciliaans weer eens van stal haalde was hier weinig van te merken. Echt heel jong was de tegenstander van Rudy van Wessel. Achyuth Aravindhan maakte het hem in de opening erg lastig, maar moest uiteindelijk na een zeer overtuigend kwaliteitsoffer toch het hoofd buigen.

Soepele overwinning
Met de overwinning van Rudy was het verzet van Amstelveen gebroken en kon LSG IntelliMagic door een zege van Jan Smeets tegen Sybolt Strating uiteindelijk uitlopen naar een verdiende 6,5 – 3,5 zege. Hiermee zijn we nog steeds lekker bezig in de meesterklasse en blijven we in het spoor van titelfavoriet Kennemer Combinatie.

 

Rating
Rating
Winter de, A. (Arthur) 2419 Werf van der, M.J. (Mark) 2412 1 – 0
Gisbergen van, S. (Stan) 2282 Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2400 ½ – ½
Peelen, P. (Piet) 2330 Pijpers, A. (Arthur) 2421 0 – 1
Strating, S. (Sybolt) 2312 Smeets, J.S. (Jan) 2549 0 – 1
Ris, R. (Robert) 2443 Willemze, T. (Thomas) 2356 ½ – ½
Krudde, F. (Fitzgerald) 2266 Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2445 ½ – ½
Eijk van der, M. (Martijn) 2200 Vogt, A. (Andreas) 2295 0 – 1
Schilstra, L. (Laurens) 2133 Bosman, M.J.T. (Michiel) 2362 0 – 1
Los, S. (Sander) 2279 Jens, A.J. (Jelmer) 2386 1 – 0
Aravindhan, A. (Achyuth) 1934 Wessel van, R.W.B. (Rudy) 2342 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2260 Gemiddelde Rating: 2397 3½-6½

3 reacties op “Een overwinning uit het boekje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*