Een kans van 1 op 57

De derde ronde van het Zwitsers was in ieder geval in Groep A een bijzondere. Alle duels kenden een beslissing. De kans dat zoiets gebeurt in 10 partijen tussen spelers die in rating niet oneindig veel van elkaar verschillen, is 1 op 57. Het is maar dat u het weet. Daarnaast viel op dat wit in vorm was. Van de 10 duels gingen er 7 naar wit. Groep B was iets vredelievender met maar liefst 4 remises in 16 partijen.

Het leuke aan het Zwitsers is dat de laatste ronde van de avond al snel 20 drankjes betreft. Tot diep in de nacht worden de mooiste blunders en fraaiste offers bekeken. Maar soms is er ook aandacht voor een technisch eindspel. Zo bereikten Adinda Serdijn en Albert Termeulen en ingewikkeld pionneneindspel waar Albert een pion meer had. De koning van Adinda stond echter weer wat prettiger. Er is door menigeen naar gekeken en ook al is het 9 van de 10 keer winnend voor de partij met een pion meer, toch is er in pionneneindspelen heel veel spel, zelfs met nog maar een paar van die kleine mannekes op het bord. In de partij won Albert uiteindelijk, in de analyse was het 18x remise, 34 keer winst en 3x werd er pardoes door zwart verloren.

In groep B gaan Jan Hellenberg, Ivo Schoonman en Bart van den Bosse aan de leiding. Van Jan en Bart is dat best te verwachten, maar vooraf zal niet iedereen Ivo direct hebben ingevuld. Ik stiekem wel. Sinds hij mij in een vluggerpartijtje met 1. … Pc6 en 2. … f5 keihard van het bord heeft gezet, zet ik hem in het rijtje Carlsen, Anand, Kramnik, etc!

Verrassingen waren er ook deze ronde weer. Coene klopte met zwart Wantola. Heel veel meer dan dat Coene 12 pionnen in het en centrum had en Wantola er 13 op de a-lijn heb ik niet gezien. Oei won redelijk strak van Van Wissen. In Groep B won Vernooy van Korving. Wederom een bewijs van de stelling dat het “Der-Roedie-oertje-voor-aanvang” werkt!

Een klein aandachtspuntje was dat er helaas veel afmeldingen waren. Daardoor moesten last minute wat indelingen omgegooid worden en tot overmaat van ramp kwamen er in Groep B 2 spelers niet opdagen. Het mooie aan dit format is dat het 7 rondes is en dat je tijdig weet wie je tegenstander is, het nadeel is dat geen enkel systeem opgewassen is tegen griep en vergeetachtigheid.

De stand van het Zwitsers vindt u onder het tabblad “Interne” (bij Zwitsers).

Uitslagen Groep A:

Bd White Black Results
1 Pijpers, Arthur Kuipers, Eelco 1 – 0
2 Wessel, Rudy van Dorp, Quirinius van 1 – 0
3 Haastert, Edwin van Jeu, Marcel de 1 – 0
4 Ketel, Raoul van Heemskerk, Wim 1 – 0
5 Wantola, Ivo Coene, Igor 0 – 1
6 Jong, Jan-Willem de Oosterom, Erik 1 – 0
7 Serdijn, Adinda Termeulen, Albert 0 – 1
8 Belle, Arthur Straver, Robert 0 – 1
9 Polak, Alexander Erwich, Frans 1 – 0
10 Oei, Ik Wissen, Michiel van 1 – 0

 

Uitslagen Groep B

Bd White Black Results
1 Hellenberg, Jan Weert, Chris de 1 – 0
2 Schenkelaars, Robin Bosse, Bart van den 0 – 1
3 Schoonman, Ivo Verheijen, Jan 1 – 0
4 Bakker, Joop Aalders, Peter ½ – ½
5 Evenhuis, Wybe Mourits, Wilbert 1 – 0
6 Walraven, Maurice Binnendijk, Wilfried ½ – ½
7 Mooij, Marco de Zwinkels, Wim 1 – 0
8 Os, Albert van Peut, Aart van de 0 – 1
9 Vernooy, Daan Korving, Frank 1 – 0
10 Schenkelaars, Vincent Beetstra, Jaap 1 – 0
11 Kuipers, J. (Joris) Stins, Johan 0 – 1
12 Lankveld, Koen van Biggelaar,Don van den 0 – 1
13 Kuiper, Chiel Uittenboogerd, Rob ½ – ½
14 Molsbergen, Chris Kettenis, John ½ – ½
15 Bingen, Stanley Hoogeveen, Luuk 0 – 1
16 Kubbenga, Michael Binnendijk, Daan ½ – ½

 

 

5 reacties op “Een kans van 1 op 57

 1. Robert, leuk verslag! De razende reporter heeft weer toegeslagen 🙂
  Ik ben zo vrij geweest om een linkje naar de stand toe te voegen.

  • Het plaatsen van berichten gaat steeds beter, maar de echte techniek (vooral linkjes e.d.) gaan nog steeds mis. Binnenkort nog maar eens een cursusje bij Folkert regelen!

   • Zeker leuk verslag! Kleine correctie: Bart van de Bosse heet in het echt Bart van den Bosse. Hij kijkt overigens nu al uit naar een wit partij tegen Jan Hellenberg in ronde 4 🙂

 2. Wat voor Bosse het ook wezen moge, laat hem die Hellenberg maar verslaan. Dan Bossenovaveridecimeer ik hem wel in een finale duel…
  😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*