Een interessante slotstelling

Remise. Ik was er eigenlijk wel blij mee. Weliswaar had ik 2 opgelegde winstkansen gemist eerder in de partij, maar ik had ook geluk gehad dat ik überhaupt nog aan het spelen was, want wit had eerder een grote kans gemist. De stelling die u hieronder ziet had ik op het bord toen er nog 3 partijen bezig waren (inclusief de mijne) en de andere 5 in remise waren geëindigd bij DD1-LSG3. Op die 2 andere borden stonden we goed tot gewonnen.

Stelling na 52 Kb2:

 

Door mijn hoofd ging van alles: okay, Pc2 kan natuurlijk, dan moet Ta7 maar wint dat ook? Na Kxe4 doet hij natuurlijk g3. Wit kan altijd Kxb3->Txa1->Kb2 spelen waarmee hij het paard insluit en hoe staat dan dat pionneneindspel? Mijn koning is er al maar hoe kom ik eigenlijk bij h5 zonder g7 te verliezen want mijn koning moet via g5 en hij hoeft niet gelijk Kxb3 te spelen? Al die gedachten spookten door mijn hoofd terwijl de klok richting 4 minuten ging. Ik stond nog 1x op en keek bij Kuipie en Coene: jeetje, ze gaan echt allebei mogelijk winnen. Pak die remise maar, zei mijn minder ontwikkelde ik. En er volgde Pe3-d1-e3-d1 en remise.

Na afloop bekeken we nog even de stelling. Ik had echt geen idee. 50% kans remise, 49% kan winst, 1% kans verlies was mijn inschatting. Alle omstanders verklaarden mij voor gek: dit is altijd gewonnen. Mijn tegenstander incluis. Je raadt het mogelijk al. Je gaat het pas zien als je het door hebt. De remise vinden voor wit is niet zo ingewikkeld. Hieronder de variant. Kleine afwijkingen zijn mogelijk, ik geef alleen de meest duidelijke remise-weg. Maar geloof me, na 3 uur Komodo en Stockvis kun je in dergelijke stellingen wel met zekerheid zeggen dat het remise is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*