Een (hele) mooie dag

Door Eelke
Zo´n KNSB dag komt in alle soorten en maten. Soms win je, of voor sommige nog beter, wint je team. Soms zie je dat je concurrent verliest en je daardoor er net in blijft. Soms eindigt je avond in een mooi restaurant met goed eten. Soms zie je dan ook nog dat je favoriete voetbalclub wint. In de 5de ronde kwamen veel van deze dingen bij elkaar en wordt het dus een hele mooie dag. Laten we eerst met de wedstrijd beginnen.

Edwin was als eerste klaar met een remise tegen Geirnaert. Een aantal jaar geleden trof hij die ook in Sas van Gent en werd het snel remise. Een aantal spelers vroeg zich toen af waarom hij niet risicoloos op winst kon spelen. Ik had het idee dat ze de partij aan het kopiëren waren, maar blijkbaar waren er nuance verschillen. Remise dus.

Vervolgens speelde Jelmer ook remise tegen een tweede Belg Vandenbussche. In een bekend Philidor stellingstype ontplofte de stelling al snel. Een stukoffer van zwart bracht meteen de kritieke stelling. Jelmer moest kiezen tussen een herhaling van zetten (Dg3+, Dh3+, Dg3+) of er voor gaan met een kale koning. In de analyse won hij steeds maar in de partij koos hij voor de remise.

Het eerste punt kwam van Predrag. Predrag heeft zijn Duitse club gevraagd om voor LSG te mogen spelen als KNSB en Bundesliga samen vallen. En daar zijn we erg blij mee, want dit levert duidelijk een competitief voordeel op ten opzichte van enkele van onze concurrenten. Voor de 2de keer op rij kreeg hij de tegenstander met de laagste rating en ook dit keer rolde hij deze eenvoudig op. Dubbelpion, koning van tegenstander in het midden van het bord en het was snel kassa.

Vervolgens zag ik voldoende mooie dingen op onze borden en de nodige problemen op mijn eigen bord om remise aan te nemen. Dat werd aangenomen, zonder dat de tegenstander zich erg verdiepte hoe het er nu eigenlijk voor stond. Ik speelde de Lb5 Siciliaans die Caruana ook steeds tegen Carlsen speelde maar daar heb ik nog niet veel van begrepen blijkbaar. Ik dacht 90% van de partij op initiatief te spelen maar toen drong het tot me door dat ik alleen maar structurele problemen had (Ph2, loperpaar tegen, mindere structuur). Overigens bleek ik tijdens het invoeren tot zet 20 een partij van Smeets te volgen, niet slecht zou je zeggen. Mijn tegenstander beweerde steeds dat we lang de partij Ponomariov tegen Kramnik volgden en dat was ook zo maar ik was toch verbaasd dat het potje van Smeets tegen Dardha (mijn tegenstander) was. Je kunt natuurlijk ook beter de partijverzameling van Kramnik uit je hoofd kennen dan je eigen partijen!

Het volgende halfje kwam van Michiel en bracht ons weer dichter bij de 5 punten. Michiel had echter door simpel spel een pion gewonnen en had die ook kunnen behouden. Een onnauwkeurigheid gaf zijn tegenstander echter tegenspel.

De voorsprong werd uitgebreid door Arthur. Tegenstander De Wit speelde in een g6 Spanjaard op een gegeven moment het bizarre f5 en Kf7. Dat het daarna nog zo lang duurde voordat Arthur iets duidelijks kreeg verbaasde me dus nogal. Onder druk van het tijd ging het echter mis bij zwart.

Toen ook Mark zijn jonge tegenstander Dardha (zoon van mijn tegenstander) versloeg was het eerste matchpunt binnen. Die jongen heeft op zijn 13de al 2330 maar op die leeftijd varieert het niveau nogal natuurlijk. Nu speelde hij niet best en Mark haalde snel een pion op en won eenvoudig.

Het winnende halfje werd door Jan Willem binnen getikt In een schotse variant die Jan Willem in 2011 goed bekeken had leek het regelrecht op remise af te stevenen (Dd8+, Dc7, Dd8+) maar de tegenstander besloot anders. Jan Willem ´wist´ dat dit niet goed moest zijn en dat hij volgens zijn 2011 software nu een 0,7 voordeel had. Maar ja zou dat in 2019 nog steeds zo zijn en vooral wat moet je doen. We vreesden regelmatig voor zijn stelling maar het was bijzonder complex. Toen tegenstander Overdam een foutje maakte kon JW vermoedelijk winnend overnemen. Zijn afwikkeling naar een Totaal vervlakte stelling beviel ons echter ook goed. 5.5 dus.

De enige die een minder mooie dag had was Martin. Na de opening had hij nog wel een voordeeltje tegen de Aljechin van tegenstander Roger Meng. Tegen de 40 veranderde dit in een structureel nadeel en een lange vervelende middag. In de 2de tijdnood fase werd Martin uitgetikt. Dat doet pijn zo´n nederlaag en ik zou lekker naar huis zijn gegaan denk ik. Martin toonde meer ruggengraat, kwam tot rust en ging gezellig mee uit eten.

Als laatste was Casper nog bezig om Erik van den Doel omver te krijgen. Casper kwam met zwart al met een plusje uit dat afbraakschaak met 1.d4, 2.Lf4. Ik raad iedereen die hier een bloedhekel aan heeft even te kijken hoe Casper dat aanpakt. Daar waar ik dacht dat hij rustig kon drukken werd het ineens een wedloop op beide vleugels. Casper brak door op de damevleugel maar moest zorgen dat hij niet mat ging op de koningsvleugel. Voor mijn gevoel hebben ze een uur lang op increment gespeeld maar toen won hij uiteindelijk. Een nette 6.5 tegen een bijzonder lastige tegenstander.

Op dus naar het eigenlijk leukste gedeelte van zo´n KNSB dag het restaurant. Probleem is dat je eerst wel moet winnen want anders komt de avond niet van de grond natuurlijk. Het was druk in Rotterdam maar Michiel kende een mooi restaurant in het centrum. Dus in de auto de hele stad door, gratis parkeren bij Michiel zijn werk, en lopen naar het Italiaans restaurant. Zo als dat gaat als je eens initiatief neemt een hoop geklaag natuurlijk. Is het nog ver, hadden we niet beter met de metro kunnen gaan, dat werk. Toen we binnen zaten met uitzicht op de Maas en de ..brug hoorde je niemand meer. Geweldige antipasta vooraf, pastas met wilde zwijn ragout (dat is gewoon gehakt hoor), of pasta in de raclette rondgedraaid (aan de tafel nog wel!!). Het was allemaal even lekker. Meest opmerkelijke van de dag was misschien nog wel dat alle drie medekoplopers verloren (EP en HWP) of remise speelden (BSG). Ook de al derde nederlaag van KC was verrassend. Zo zijn we dus van de 4de plek ineens opgeschoven naar de gedeeld 1e plek. Een mooi moment dus voor een lang kerstreces. In februari dan weer verder tegen een team waar we het altijd lastig tegen hebben, HWP. Thuis gelukkig.

Charlois Europoort

LSG IntelliMagic

Wit de, M. (Michel) 2190 Pijpers , A. (Arthur) 2472 z-w 0 – 1
Sekandar , K. (Kambiz) 2189 Nikolic , P. (Predrag) 2580 w-z 0 – 1
Geirnaert , S. (Steven) 2418 Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2443 z-w ½ – ½
Doel van den, E. (Erik) 2615 Schoppen , C. (Casper) 2424 w-z 0 – 1
Vandenbussche , T. (Thibaut) 2411 Jens , A.J. (Jelmer) 2425 z-w ½ – ½
Dardha , D. (Daniel) 2320 Werf van der, M.J. (Mark) 2373 w-z 0 – 1
Dardha , A. (Arben) 2297 Wiersma , E. (Eelke) 2328 z-w ½ – ½
Lecomte , R. (Robin) 2238 Bosman , M.J.T. (Michiel) 2377 w-z ½ – ½
Meng , R. (Roger) 2432 Roobol , M. (Martin) 2264 z-w 1 – 0
Overdam van, J.T.J. (Julian) 2373 Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2420 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2348 Gemiddelde Rating: 2411 3½-6½

6 reacties op “Een (hele) mooie dag

 1. “Zo zijn we dus van de 4de plek ineens opgeschoven naar de gedeeld 1e plek.”

  Volgens de meest recente berekeningen van de schaakbond betreft het zelfs een ongedeeld eerste plek.

  • Eric,

   dat klopt. Bij het doornemen van de tekst was me dat ook al opgevallen maar ik heb het blijkbaar niet gecorrigeerd. Ongedeeld 1e dus.

   Eelke

 2. Allen,

  En die brug dat was de Erasmus brug. Wilde ik ook nog even opzoeken maar is er ook niet van gekomen blijkbaar.

  Sorry voor het matige editen. Sorry genereren we wel lekker wat meer comments natuurlijk.

  Eelke

 3. Ik ben wel benieuwd naar die partij van Casper, maar waar zijn de partijen? Worden die niet ingevoerd door de thuisspelende ploeg?

 4. Als je echt comments wil, moet je een dt-fout inbouwen. Zo heb ik op een andere site ooit 37 reacties gescoord. Dat record heeft nog jaren gestaan.

  Mooi stuk trouwens. En alle d’s en t’s stonden goed (volgens mij).

 5. Raoul, klopt dat moet het thuispelende team doen. Net als in Europa hebben sommige zuidelijke teams wat moeite met die discipline.

  Peter, goede tip. Ga ik volgende keer proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*