Een heerlijke overwinning!

Met een terechte 5½-4½ overwinning op BSG heeft het vlaggenschip van LSG een belangrijke stap richting de prolongatie van de titel gemaakt. Nog één overwinning uit de laatste twee wedstrijden is hiervoor voldoende. Een verslag van Martin Roobol.

Allereerst een oproep aan de KNSB
Door de afwezigheid van diverse basisspelers bij BSG werd heel Europa afgebeld om een aantal sterke invallers naar Bussum te laten komen. Op zich begrijpelijk voor deze kraker om het kampioenschap. Niet echt zoals we het bij LSG doen maar vooruit. Nu werden we echter net voor de wedstrijd geconfronteerd met twee exotische verrassingen en dat is onnodig en zeer ongewenst. De beste oplossing om dit tegen te gaan is om voor de start van de competitie clubs te verplichten om een lijst met spelers (bijvoorbeeld maximaal 16) aan te leveren die het betreffende seizoen gaan spelen. Zolang echter de regels zijn zoals ze zijn, worden we bij LSG al heel blij als last minute aanmeldingen (bijvoorbeeld bij IM’s en GM’s) direct openbaar worden gemaakt (real time ledenlijst) of dat de eerstvolgende tegenstander door de KNSB op de hoogte wordt gesteld. We kaarten dit al een aantal jaar aan maar het zou fijn zijn als de KNSB hier eens een keer iets mee gaat doen.

Dan de wedstrijd
Door de twee sterke grootmeesters Lagarde (2631) en Cornette (2552) als invallers op de eerste twee borden en Sokolov op bord 3 wisten we dat de punten op de midden- en lagere borden behaald moesten worden.

Al snel was er een grote meevaller op bord 10. Martin speelde met zwart tegen Ton van der Heijden. Een partij die eigenlijk net begonnen was maar door een enorme kortsluiting in Ton zijn hoofd (“mijn paard kan altijd naar h1, mijn paard kan altijd naar h1”) op zet 19 voorbij was na 18…Db6 19.Kh1 (oeps daar moest toch het paard naar toe?!) 19…h4. Onderstaand de partij met analyses van Martin.

Snel daarna werd het gelijk door een pijnlijke nederlaag op bord 2 van Casper tegen Cornette. Na een foutje in de opening werd hij snel opgeknoopt.

Met de 1-1 tussenstand op het scorebord, stonden we inmiddels niet slecht op de resterende borden. Arthur stond een pion voor waar Lagarde een klein beetje compensatie voor leek te hebben. Op bord 3 stond Edwin een pion en een stelling voor tegen Sokolov. Op bord 4 had Eelke een zeer prettig eindspel met een krachtig loperpaar. Op bord 5 was de stelling van Ruud tegen Ewoud de Groote in evenwicht. Predrag was tegen Ruud Janssen erg goed uit de opening gekomen maar de stelling was in de ogen van de schrijver toch wat verdacht. Mark stond op bord 7 al snel minder tegen Robert Ris en daar moest al snel met een nul rekening gehouden worden. Op bord 8 stond Jan Willem erg prettig tegen Thomas Willemze. Op bord 9 was Michiel bezig met een heerlijke modelpartij tegen de lang nadenkende Lars Ootes.

Ondanks dat Jan Willem een kwaliteitsverlies over het hoofd zag, was zijn stelling inmiddels zo goed dat het punt snel werd binnen gehaald. Onderstaand de stelling net voor het kwaliteitsverlies.

Predrag had de zaak toch nog redelijk onder controle. Toen Ruud ook een remise mistte, wist Predrag het punt snel bij te schrijven. Helaas maakte Sokolov door het actief te spelen het Edwin toch nog zo lastig te maken dat er uiteindelijk niet meer in zat dan remise. Hieronder de analyses van Edwin.

Michiel bleef op bord 9 erg sterk spelen. Lars werd langzaam maar zeker totaal weggespeeld. Onderstaand de partij voor de echte liefhebbers van een beetje SM dominantie. Zo kwamen we op een 4½-1½ voorsprong.

Daarna deed BSG wat terug. Mark staakte zijn hopeloze strijd tegen Robert en de partij tussen Ewoud en Rudy op bord 5 eindigde in de reeds voorspelde uitslag, remise. Met nog twee borden te gaan stond het 5-3 en was het matchpunt binnen. Arthur en Eelke waren echter beide bezig hun voordeel weg te geven. Gelukkig was Henk van der Poel nog een beetje van slag door deze onverwachtse wending en bood hij remise aan waar menigeen dacht dat deze partij nog wel eens een nare wending kon krijgen. Als laatste wist Arthur helaas niet de veilige remisehaven te bereiken. Zie onderstaand zijn partij.

Al met al een mooie en terechte 5½-4½ overwinning waardoor we nu drie punten los staan in de kampioenstrijd. In de volgende wedstrijd op 16 april kunnen we thuis tegen Stukkenjagers kampioen worden!

BSG LSG IntelliMagic
Lagarde, M. (Maxime) 2631 Pijpers, A. (Arthur) 2491 z-w 1 – 0
Cornette, C. (Matthieu) 2552 C. Schoppen 2457 w-z 1 – 0
Sokolov, I. (Ivan) 2581 Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2445 z-w ½ – ½
Poel van der, H. (Henk) 2232 Wiersma, E. (Eelke) 2330 w-z ½ – ½
Groote de, E. (Ewoud) 2258 Wessel van, R.B.W. (Rudy) 2383 z-w ½ – ½
Janssen, R.W.A. (Ruud) 2502 Nikolic, P. (Predrag) 2576 w-z 0 – 1
Ris, R. (Robert) 2451 Werf van der, M.J. (Mark) 2396 z-w 1 – 0
Willemze, T. (Thomas) 2393 Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2425 w-z 0 – 1
Ootes, L. (Lars) 2358 Bosman, M.J.T. (Michiel) 2368 z-w 0 – 1
Heijden van der, A.C. (Ton) 2318 Roobol, M. (Martin) 2252 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2428 Gemiddelde Rating: 2412 4½-5½

6 reacties op “Een heerlijke overwinning!

  1. Hoewel volledig binnen de KNSB-regels, is de actie van BSG verwerpelijk; ben benieuwd hoeveel ze voor de beide GMs hebben moeten neerleggen om ze een pot te laten spelen. In ieder geval heeft LSG1 de schaakstukken laten spreken om er korte metten mee te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*