Een goed plan is het halve werk

Met de kersverse winnaars van het K&L toernooi (Schoppen&Pijpers) als aanvoerders werd opnieuw promotie veilig gesteld door het LSG online team (Lichess Liga 6C Teamcompetitie #BSGI6hu4 • lichess.org). We werden wederom 2de achter een Grieks team dat ons al eerder voor bleef. 15 LSG-ers droeg bij aan dit succes. We speelden 3+0 en met dat snelle tempo wordt het steeds belangrijker om een goed en eenvoudig plan te hebben. Een mooi voorbeeld daarvan zien we in onderstaande partij van Ryanne Turenhout. Ze werd 7de in het LSG team deze avond met 20 punten. In de diagramstelling heeft zwart een duidelijk plan, lopen met die a-pion. Gezien het verschil in tijdverbruik (wit heeft nog maar ¾ minuut en Ryanne bijna 2 terwijl we al bijna op zet 30 zitten) was het zwarte plan beduidend makkelijker dan het witte.

Meridabike (2101) – Pawnstorm (1909)

Ze had de loper al van e7-b4 naar c3 gespeeld om promotie op a1 te ondersteunen en deinsde nu ook niet terug om material te geven om het plan recht toe recht aan uit te voeren. In plaats van tijd te verliezen om de toren op c7 te verplaatsen of te dekken (waar moet die heen dan? trap ik niet in een vorkje?) speelde ze 29..Txc4 30.dxc4 Dxc4 en de witte torens moesten al snel in de verdediging. En verdedigen daar houden torens niet. Nog 5 zetten later was de overwinning dus al binnen.

Zondag gaan we het daarom in de 5de divisie proberen (Lichess Liga 5A Teamcompetitie #vttQtD6x • lichess.org). Hoe hoger we komen hoe internationaler de tegenstand. Ook in Peru en Uruguay hebben ze toegang tot Lichess en daar komen onze tegenstanders dan ook onder andere vandaan. 3+2 spelen we dit keer.
Wellicht tot zondag.

Eelke Wiersma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*