Een aardig moment

De analyse van de partij Straver – Oei kende een aardig moment. Op zet 25 is wit aan zet en om het bord staan naast de betrokken spelers enige namen van faam. De spelers weten op dat moment natuurlijk wat er gebeurde, maar de namen van faam hadden op zijn zacht gezegd enige moeite met het vinden van de winnende zet. Ook daarna bleek het voor de ene schaker snel duidelijk te zijn, terwijl de andere zich geen raad wist. Het aardige was dat het niet afhing van de ELO-rating. Omdat ik zaterdag ook al met wit speel en mogelijke externe tegenstanders niet te wijs wil maken, geef ik alleen de stand op zet 25. De opgave luidt: wit speelt en wint. Het is niet uw ELO die bij de oplossing helpt maar de samenstelling van uw schaakbrein. Een geruststelling voor de een, totale paniek voor de ander. Succes!

Wat ik nog wel kan verklappen is dat het een Siciliaan was.

Wit speelt en wint. Door op de laatstgespeelde zet 24. … Lg5 te klikken bereik je de stelling waar het om gaat.

De oplossing vind je door naar beneden te scrollen. Maar neem eerst even de tijd!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En de oplossing is … scroll verder …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25. Txg8 natuurlijk. Ook al speelt zwart dan 25. … Lxe3 SCHAAK, dan nog wint wit simpel na 26. Kb1 (een stuk beter dan 26 Kd1, want dan verlies je bijna) 26. … Lxg1 27. Txh8 (ook 27. Dg6 wint, al moet je dan een serie only moves doen).

De psychologie bij deze opgave is denk ik dat het schaakbrein van diverse schakers de zet Txg8 vrij snel verwerpt “omdat zwart anders op e3 met schaak slaat en daarna op g1”. Aangezien mijn schaakbrein doorgaans niet verder komt dan hout tellen na een combinatie, kwam ik met mijn maximaal 2 ply vermogen in korte tijd op Txg8. Maar als je dat snel uitsluit, dan kan het zomaar zijn dat je 10 minuten bezig bent met het vinden van een enorm ingewikkelde winst die ook met 25. Df3! is te behalen. Of Dxb7 gaat uitrekenen of de loper op g5 met iets slaan. Alleen Df3 wint ook maar die winst is zeker niet appeltje eitje en vergt vele nauwkeurige zetten die ik in ieder geval niet zou kunnen bedenken!

Hier nog even de winnende zetten in diagram vorm om na te spelen:

En laat in het reactieveld weten hoe lang je erover doet.

De tussenstand:

Binnen 30 secondes: 2 spelers van LSG 3 en van 7

Een paar minuten: een speler van LSG 1 en een van 2

Circa 7 minuten: een speler van LSG 4

Iets meer dan 10 minuten: een speler van LSG 3

Opgegeven: een speler van LSG 3 en een van 5

4 reacties op “Een aardig moment

  1. Speler van LSG 6 zag de zet (toren pakken) niet vooruit maar wel live. De pointe (nog een toren pakken) is voor LSG 6 appeltje eitje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*