De vrije val met nog één lichtpuntje

In de zesde ronde speelde we tegen het relatief zwakke Partizan uit Servie. Met 1 speler van 2300, 4 spelers van 22+ en 1 speler van 21+ moest deze wedstrijd weer een keer gewonnen worden. Het prettige schema van ontbijten, pluggen, ontspannen (waterpolo), lunchen, pluggen en dan goed voorbereid, fit en met een vol buikje om 15.00 uur achter het bord verschijnen werd netjes gevolgd.

Arthur, Edwin en ik hadden ons voorbereid met wit op de altijd gevaarlijke Najdorf. De kans om daadwerkelijk je voorbereiding op het bord te krijgen is overigens helemaal niet zo groot. Iedereen volgt bij de Europacup ongeveer hetzelfde schema en probeert juist de ander te verrassen. Zo vindt de wedstrijd al vanaf 10.00 uur in de ochtend plaats als de indeling wordt gepubliceerd.

Edwin en ik kregen dit keer ook daadwerkelijk de Najdorf op het bord. Arthur zijn tegenstander, overigens niet onverwachts, speelde de Philidor. Onze zwartspelers Jelmer, Michiel en Linda hadden minder geluk met niet al te ambitieuze opzetten van wit. Zeker bij Jelmer had de tegenstander maar één doel; stockfish proberen zo lang mogelijk op 0,00 te houden.

Als eerste was ik op bord 5 klaar. De opening ging precies zoals ik wilde. Hij speelde een reeds vergane zijvariant die ik kort in de ochtend had bekeken. Na zet 16 is de volgende stelling op het bord gekomen. Hier wilde ik eigenlijk a tempo h4 spelen waarna wit overweldigend staat.

Zo verloor ik twee keer op rij terwijl dat eigenlijk 2 punten hadden moeten zijn. In plaats van terug te stijgen naar de 2300 komt de 2200 steeds dichter bij.

Martin in de openingsfase van de partij

Edwin zijn tegenstander speelde een iets betere variant van de Najdorf, namelijk met 8…h5. Zwart zijn 23…Kh7 was niet echt een voorbeeld dat zwart begreep wat de stelling nodig had. Na Edwin zijn 24.a5 en 25.c5 stortte de zwarte stelling als een kaartenhuis in elkaar.

Dus 1-1 op het scorebord met nog 4 partijen vol aan de gang. Jelmer zijn tegenstander had nog steeds geen enkele behoefte om iets te doen wat lijkt op een leuke schaakpartij. Jelmer probeerde er nog wat van te maken maar tegen dit soort afbraakschaak was hij niet opgewassen. 1½-1½ zodoende.

Bij Linda was er lang niet veel aan de hand alhoewel wit wel wat spel had tegen de zwaktes op e6 en g6. Toen Linda het was onhandig verdedigde was het snel afgelopen. 2½-1½ achter.

Voor Arthur stond er nog veel op het spel. Door zijn goede resultaten in de eerdere ronden, kon hij – afhankelijk van de tegenstand – met 1½ of 2 uit 2 nog een grootmeesternorm halen. Vandaag was een overwinning waarschijnlijk noodzakelijk om het in eigen hand te houden. Na een spectaculaire partij waar Arthur zoals altijd ijzig COOL de rekenmachine aan had staan, alles uit rekende en de vis op het droge wist te halen. En potje zeker waard om na te spelen. 2½-2½ met alleen Michiel nog aan het spelen.

Bij Michiel zag het er de gehele partij remiseachtig uit. Nadat Michiel een tweetal grote fouten maakte, kwam hij echter in een verloren eindspel terecht. De stelling was niet meer te redden en zo verloren we van een niet al te sterke tegenstander met 3½-2½. Al met al niet echt aansprekende resultaten na een niet al te slechte start van het toernooi.

Ondanks de opperste concentratie toch een nederlaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*