ECC 2011 – Wissel(s) ?!

Na afloop van de wedstrijd tegen Yapi Kredi SC maakte ik maar gelijk een botte opmerking in de hoop de heren in de rest van de week aan het schaken te krijgen: “ik denk dat ik de volgende wedstrijd maar simultaan ga spelen op de laatste drie borden slechter kan het daarmee toch niet worden”. Omdat ik tegen de laagste drie borden van de volgende tegenstander, Apeldoorn, vrij kansloos ben zal ik het dreigement toch maar niet uitvoeren, hoewel met name Albert straf verdiend door in mijn bijzijn Pink Floyd voor de meest overrated band uit te maken…

De spelers komen ook op een andere manier nog goed weg. De organisatie blijkt keer op keer niet in staat aan de hand van hun notaties de partijen correct in te kunnen voeren. Dit keer ontbreken de partijen van Michiel en Wim, terwijl van de partij van Eelke weinig klopt. Op het moment dat Eelke op b5 slaat stond er in elk geval een ongedekte toren op c8 wat veel verklaard.

De tegenstander, Yapi Kredi SC, is een Turks team met een Nederlands tintje. Op het derde bord zit een jonge speler die enkele jaren in Nederland heeft gewoond, training heeft gehad van Jop Delemarre en nog altijd vloeiend Nederlands spreekt. Yapi Kredi SC is ook een team met een op papier nog behoorlijke top: een IM met 2400+ en een FM wiens rating recent behoorlijk is gezakt maar die toch ook al enkele aansprekende resultaten heeft geboekt. De kwetsbaarheid zou moeten zitten op de drie staartborden, waar we ongeveer 700 ELO-punten meer hadden.

Staartborden
Staartborden

In de uitslagen is hier niets van terug te vinden, integendeel. 2,5 -0,5 voor onze top drie en 2,5-0,5 voor hun zwakste drie. Het geeft te denken.

Laat ik met de positieve kant beginnen. Arthur heeft zich goed hersteld van de moeilijke start in dit toernooi. Met groot gemak werden de fouten van Kanmazalp afgestraft. Daarmee blijft hij zicht houden op zaken als ELO-winst en een IM-norm. Naast hem had Eelke het niet makkelijk tegen Yagiz, maar vanaf zet 29 ging de tegenstander toch opvallend in de fout.In hoog tempo werden twee pionen en een toren weggegeven. De notatie afkomstig van de organisatie klopt dus zoals gezegd niet. Michiel kwam zeer matig uit de opening, maar herstelde zich na taai verdedigen goed.

Tot zover het goede nieuws. Op de overige borden was met name het spel van Raoul volkomen onherkenbaar. Albert kon de weelde van een goede aanvals-stelling zonder materiaal te hebben geofferd niet aan. Met 22.Dxe3 worden de kansen weggegeven. Gelukkig kon hij daarna nog net een halfje binnen halen. Op basis van de eerste 30 zetten had Wim ook minstens een halfje binnen moeten halen, maar toen de druk wat werd opgevoerd kwam er niet veel goeds meer uit zijn handen. Gelukkig voor hem ontbreekt de notatie op de site, zodat niet zichtbaar wordt hoeveel kansen er eigenlijk zijn gemist.

Hopelijk zijn de klappen voor de volgende wedstrijd verwerkt, want Apeldoorn zal normaal gesproken weinig genade met ons hebben neem ik aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*