ECC 2011 – Jammer

Bij het ingaan van de laatste ronde hadden de LSG-ers nog het een en ander om voor te strijden: Arthur kon nog een IM-norm halen en voor het team was er de mogelijkheid een record in matchpunten (en eindrangschikking) te halen. Een opvallende opstelling van Oslo maakte het eerste moeilijker, het tweede makkelijker.

Twee van de drie grootmeesters werden niet opgesteld. Arthur, die tegen Jon Ludvig Hammer nog net voldoende zou hebben gehad aan remise moest nu met zwart voor de winst gaan tegen de slechts 26 ELO punten minder bezittende Emanuel Berg, een duidelijk lastiger opdracht. Voor het team was het prettig dat er iets meer kans kwam op een goed resultaat, alhoewel de twee vervangers op de staartborden toch nog altijd goed waren voor 2300+.

Raoul van Ketel
Raoul van Ketel

Relatief snel was de helft van de partijen al in remise geeindigd. De jeugdspeler Nicolai Getz legde aan zijn tegenstander Eelke de reden uit. De dag na het ECC ging in Oslo een sterk bezet open kampioenschap van start waar hij en enkele teamgenoten (o.a. Hammer) aan mee gingen doen. Met het oog op een snel vertrek en behoefte aan rust werden al snel puntendelingen nagestreefd.

Of dit ook speelde voor Emanuel Berg weet ik niet, maar Arthur was niet blij met de manier van spelen van deze grootmeester die een stijl hanteerde die het Arthur wel heel erg moeilijk maakte om tot winst te komen. Omdat remise niet voldoende was voor een norm werd er all-in gespeeld en dat ging volledig mis.

Lichtpunt in de afsluitende wedstrijd was Raoul. In de slotfase deed de incompetente arbiter nog moeite hem uit zijn spel te halen door hem in eerste instantie een extra notitievel voor de zetten 61 en verder te ontzeggen (en tsja het voldoen aan de notatieplicht wordt dan wel wat moeilijk gemaakt) maar Raoul bleef toch op het juiste spoor.

Terugkijkend op het toernooi moet ik zeggen dat de organisatie in het algemeen goed was. Jammer was het dat er gespeeld werd in drie verschillende zalen en dat de partijnotaties door niet schakers of wel heel erg slecht spelende schakers werden verwerkt, waardoor op het internet volledig onbegrijpelijke partijen verschenen. Bij LSG was Eelke topscorer. Zijn 4,5 uit 7 was goed voor een TPR van 2448. De score van 2,5 punt van Arthur lijkt niet geweldig, maar zijn TPR van 2396 geeft een beter beeld. Ook hij presteerde goed. Op de andere borden bleven de TPR´s achter bij de eigen ELO, hetgeen aangeeft dat er (iets) minder gepresteerd werd dan verwacht mocht worden. Kortom er valt nog wat te verbeteren, wellicht kunnen we dat volgend jaar in oktober doen in Eilat, Israel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*