ECC 2010 – Voorbeschouwing

Aan het prestigieuze Europese club kampioenschap mogen op basis van de sterkte van de competitie drie Nederlandse teams meedoen. In het (recente) verleden was het dringen geblazen, maar de recessie heeft ook hier toegeslagen. Dit jaar is LSG de enige Nederlanse deelnemer.

In de strijd om de eerste plaats zal LSG zich niet mengen (op rating zijn we nummer 28 van de 49 deelnemende teams) maar individuele successen (zoals vorig seizoen bv de remises van Jan-Willem tegen Ivantsjoek en Edwin tegen Kyril Georgiev of de zege van Rudy op Golod) zijn wel te verwachten

Het Europese club kampioenschap is de laatste jaren bijzonder sterk bezet. Dit jaar is daar geen uitzondering op. Niet minder dan 24 deelnemende spelers hebben een rating van 2700 of hoger. Het op papier sterkste team heeft op de bovenste zes borden een gemiddelde rating van 2737 !!

Nog wat leuke feitjes: van 351 aangemelde spelers hebben er 247 een schaaktitel onder meer 135 GM’s en 1 WGM. Meest voorkomende nationaliteit is, niet onverwacht, Russisch (31 spelers).

De eerste ronde wordt altijd ingedeeld op rating. Als nr 28 van de 49 zullen we neem ik aan tegen nummer 3 of 4 moeten starten. Spelen tegen de nummer 3 kan een leuke reprise van vorig jaar geven : Ivantsjoek – Jan-Willem. De indeling zal zaterdagavond waarschijnlijk al bekend worden, de opstellingen niet eerder dan zondagochtend.

LSG mag dit jaar dan wel het enige Nederlandse team zijn, er zijn zeker ook nog enkele andere Nederlandse spelers (in totaal 12) in Plovdiv actief. Onder hen Chiel van Oosterom, die uit zal komen voor KGSRL (Gent), een team waar o.a. ook Edwin en Eelke competitiewedstrijden voor hebben gespeeld.

Als het internet mij in Bulgarije niet in de steek laat zal ik vanaf zondag dan wel maandag (regelmatig) verslag doen van de daden van “de onzen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*