ECC 2010 – Herstel zet door

Het vertoonde spel was zo af en toe nog niet echt om over naar huis te schrijven, maar het resultaat, 4½ – 1½, was gewoon goed. Met precies een 50% score staan we nu weer tussen de grote namen.

LSG - White Rose
LSG – White Rose

De start was weer niet geweldig. Jan-Willem en Eelke kozen al vroeg voor een wat dubieuze opstelling en Raoul werd zichtbaar geconfronteerd met een goed voorbereide tegenstander. Zoals Raoul het zei, “ben ik één keer gruwelijk door een GM gebeukt probeert zo een jongen het gelijk na te doen”.

Naarmate de wedstrijd vorderde kwamen er gelukkig steeds meer lichtpuntjes. Edwin won een kwaliteit, Mark en Michiel zag ik in stellingen terecht komen waar ik alle vertrouwen in had. En het “beuken” op bord 6 was meer het tikken van een vermoeide bokser geworden.

Na het winnen van de kwaliteit was het bij Edwin nog niet volledig beslist maar na een paar krachtzetten, hij was zelf met name tevreden over 33. Ke1, werd het steeds meer een technisch goed uit te voeren klus om het punt binnen te halen.

Kort daarvoor had Eelke bijtijds aan de noodrem getrokken. Toen hij allang door had dat het niet goed ging plaatste hij een remise-aanbod onder het motto “Je kunt dat maar beter doen voor de tegenstander ook door heeft hoe goed hij eigenlijk staat”. En dat werkte.

Een onverwacht cadeau was er dit keer voor Mark. Met 26. .. Pa4+ deed de tegenstander pardoes een vol stuk in de aanbieding. Er werd nog lang doorgespeeld, maar de winst kwam natuurlijk niet meer in gevaar.

Met het oog op de stand 2½ – ½ in de wedstrijd en de stand op het bord hield Jan-Willem het vervolgens na zet 40, tijdcontrole gehaald, voor gezien. Na de mislukte opening was ook nog een pion weggegeven. Tegen een behoorlijke IM gaat dat niet goed.

De tegenstander van Raoul had dus een kansrijk stukoffer gebracht, maar in de praktijk bleek hij daar toch beduidend minder mee te kunnen doen dan een echte GM. Lang, zeer lang hield hij Raoul onder (zware) druk, maar die gaf geen krimp. Toen kort na de tijdcontrole de compensatie tot één pion werd teruggebracht telde ik het punt al. Ik werd daarin door Raoul niet teleurgesteld.

Gedetailleerd:

LSG White Rose 4½ – 1½
Jan-Willem de Jong (2444) Richard Palliser(2445) 0 – 1
Mark van der Werf (2432) Stephen Barrett(2205) 1 – 0
Eelke Wiersma (2419) Paul Townsend (2246) ½ – ½
Edwin van Haastert (2419) Jonathan Arnott (2165) 1 – 0
Michiel Bosman (2330) Kieran O’Driscoll (2109) 1 – 0
Raoul van Ketel (2266) Matthew Webb (2063) 1 – 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*