ECC 2010 – Goede voorbereiding,

is het halve werk wordt er gezegd. Maar denken dat je tegenstander altijd het zelfde speelt brengt risico’s met zich mee. De tegenstander van Michiel had dit toernooi al twee keer 4. Dg4 gespeeld in het Frans. De zet bleef nu achterwege, wellicht voelde hij nattigheid. Michiel speelt namelijk meestal Spaans…..

Opening bij Michiel
Opening bij Michiel

Gelukkig had Michiel samen met wat teamgenoten met kennis van het Frans ook naar wat andere varianten gekeken. Of het deze voorbereiding was of toch wat minder spel van de tegenstander weet ik (agv mijn gebrekkige kennis van het Frans) niet, maar hij kwam op zet 19 in elk geval in een zeer goede stellinng met pluspion terecht.

Ondertussen was Raoul op het bord naast hem al zo goed als klaar. Schaaktechnisch had hij geen enkel probleem met zijn tegenstander, grootste probleem was het irritante gedrag, overigens bij het hele zestal in verschillende gradaties aanwezig. Voordurend kuchen in het gezicht van de tegenstander, stukken op twee of meer velden proberen te plaatsen, benen tot onder de stoel van de tegenstander plaatsen zijn slechts enkele voorbeelden. Maar goed Raoul liet zich niet van de wijs brengen en haalde het punt tegen de belachelijk lang door spelende tegenstander soepel binnen.

De voorsprong werd nog vergroot door Edwin. Hij was vanuit de voorbereiding terecht gekomen in een stelling waarin hij de enige was met winstkansen. Na ruim vijftig zetten werd het punt verzilverd.

Voor Eelke en Jan-Willem was dit geen prettig toernooi. Bij beide spelers liep het ook in de laatste partij niet lekker. Vlak voor de tijdcontrole kwamen zij definitief in de problemen 2-2.

Michiel had na 19 zetten dus een riant uitzicht gekregen op zijn eerste IM-norm. Spanning (o.a. merkbaar aan de manier waarop hij zijn mobiel “onklaar” had gemaakt en angst voor een mat op h7) en tijdgebrek (van zet 20 tot en met zet 40 moest hij het doen met de 30 seconden die de spelers er per zet bijkregen) zorgden er voor dat het nog heel lastig werd. Het kwam gelukkig allemaal toch goed. Na vele malen de stukken van de elke smerige truc uitproberende tegenstander onder het uitten van de opmerking j’adoube te hebben rechtgezet haalde hij het punt en de norm binnen. Michiel nogmaals gefeliciteerd!

Het feest werd compleet gemaakt door Mark. Uit het niets bouwde hij zijn verloren stelling om in een wellicht gewonnen stand: met twee pionnen achterstand veroverde hij een kwaliteit. Er werd uiteindelijk afgewikkeld naar een eindspel dat Mark nooit meer kon verliezen. Kortom winst in de wedstrijd en de beste prestatie ooit van LSG op het Europese kampioenschap!

Gedetailleerd:

LSG LugPokerChess Lugansk 3½ – 2½
Jan-Willem de Jong (2444) Piotr Korobkov (2491) 0 – 1
Mark van der Werf (2432) Boris Karchenko (2434) ½ – ½
Eelke Wiersma (2419) Sergey Strelnikov (2425) 0 – 1
Edwin van Haastert (2419) Mikhail Kostromin (2388) 1 – 0
Michiel Bosman (2330) Dennis Palkovich (2240) 1 – 0
Raoul van Ketel (2266) Evgeny Maratkanov (2186) 1 – 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*