ECC 2010 – Gefaald in de afwerking

Lang, heel lang, heeft het er naar uitgezien dat LSG de eerste ronde prestatie van vorig jaar (1,5 punt tegen een topteam) minimaal zou gaan evenaren. Groot was dan ook de teleurstelling toen we uiteindelijk na ongeveer vijf uur spelen slechts één remise behaald hadden. Dat kan beter…

Na een gedegen voorbereiding, een slechts gedeeltelijk geslaagde speurtocht naar een goede lunch (op zondag zijn in Plovdiv wel veel zaken open, maar alle bakkers waar we langs liepen op weg naar de speelzaal waren gesloten) betraden we ruim op tijd de speelzaal.

Eenmaal achter het bord dook met name Michiel in opperste concentratie voor zijn treffen met grootmeester Ni Hua. Het zou uiteindelijk niet zonder resultaat blijven.

Opperste concentratie
Opperste concentratie

Na de bekende plichtplegingen, uitvoeren bij het hoogst gerate dames- en herenteam door ECU-voorzitter Danailov, werd stipt om 15:00 gestart. Bij de Russische opponenten was aanvankelijk nog weinig “belangstelling” te bespeuren. Andreikin keek weinig geïnteresseerd om zich heen, Alekseev liep voortdurend weg en Tomashevsky gooide zijn zetten erg snel op het bord. Maar toen de onzen in de eerste twee uren geen krimp gaven zag je de houding steeds meer veranderen.

Voor de tijdcontrole, 40 zetten in 90 minuten met een incremental van dertig seconden per zet, kwamen we toch op een achterstand. Edwin was in de opening tot wat principiële keuzes gedwongen en had daarbij wellicht de verkeerde keuzes gemaakt. Hij werd in elk geval zonder echt tegenkansen te krijgen weggetikt.

Maar daarmee leek bij de tijdcontrole de meeste pijn al geleden. Mark stond weliswaar verloren, maar daar stond een vrijwel zekere zege voor Michiel tegenover. En Raoul, Jan-Willem en Eelke leken toch echt houdbare stellingen te hebben.

Analyses achteraf bevestigden dit beeld ook wel, alhoewel de eerlijkheid gebied te moeten zeggen dat het beeld hier en daar wat genunceerder ligt dan hierboven aangegeven. Zo bleken Jan-Willem en zijn tegenstander Tomshevsky vijf (!) zetten lang beide een eenvoudige winstweg voor Tomashevsky over het hoofd te hebben gezien.

Ook een eventuele remise voor Raoul, die twee zetten voor het einde nog leek te bereiken (Rybka heeft gelukkig aangetoond dat er toch niets gemist is), zou achteraf bezien wel een ruime beloning zijn geweest, gezien de mogelijkheden die Roiz eerder in de partij onbenut had gelaten

De enige die echt te weinig kreeg was Michiel. Aan het begin van het seizoen had hij al aangegeven in de zomer aan zijn witrepertoire gewerkt te hebben. In de KNSB-competitie had ik hem desondanks weer twee keer het vetrouwde zwart gegeven. Tegen Ni Hua heeft hij echter duidelijk aangetoond dat ik er weer een keuzeprobleem bij heb. Met de witte stukken leek hij Ni Hua kansloos te laten. In de afwerking ging er helaas toch nog wat mis, waardoor de Chinees met remise kon ontsnappen.

Tot slot nog een foto om het verschil in houding voorafgaand aan de wedstrijd weer te geven.

Starthouding
Starthouding

Vandaag, in de tweede ronde, moeten we het opnemen tegen het iets sterkere Gambit-Asseco-See uit Skopje.

Gedetailleerd:

LSG Economist SGSEU ½ – 5½
Jan-Willem de Jong (2444) Evgeny Tomshevsky (2701) 0 – 1
Mark van der Werf (2432) Evgeny Alekseev (2691) 0 – 1
Eelke Wiersma (2419) Dmitry Andreikin (2669) 0 – 1
Edwin van Haastert (2419) Alexander Moiseenko (2658) 0 – 1
Michiel Bosman (2330) Ni Hua (2643) ½ – ½
Raoul van Ketel (2266) Michael Roiz (2637) 0 – 1

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*