ECC 2009 – Ronde 1: Ashdod Illit Chess Club, Israel

Tegen het topteam Ashdod heeft LSG een unieke kans op de ultieme stunt gemist. Met 4½ – 1½ werd weliswaar een meer dan acceptabele nederlaag geleden, maar een kleinere nederlaag of zelfs een matchpunt was verdiend geweest. Qua uitslagen liep het aanvankelijk niet goed, maar de opmerking van de teamcaptain van Ashdod toen het 3-0 werd sprak boekdelen: “We are lucky”.

Ivantsjoek - De Jong
Ivantsjoek – De Jong

Michiel dacht vanuit de opening het een en ander te hebben, maar dat viel zwaar tegen. Anders was het voor Ivo, hij speelde Smirin volledig weg wat de nodige aandacht van vele toppers trok. Smirin begon van de weeromstuit ook regelmatig de verkeerde klok in te drukken, hetgeen hem een boos gezicht van Avrukh opleverde, maar in de tijdnoodfase liet Ivo helaas alle mogelijkheden (inclusief enkele geforceerde remisekansen) glippen.

Edwin kwam tegen Sutovsky weliswaar aanvankelijk een pion voor, maar zijn stelling was gelijk verdacht. Uiteindelijk kon hij niet anders dan afwikkelen naar een dubbel-lopereindspel met een pion minder. Hij heeft lang goed verdedigd, maar helaas was het toch niet remise te houden.

Na de “tijdcontrole” was het showtime. Rudy pakte zijn taak als voorzitter goed op. Golod werd fijntjes weggedrukt, probeerde nog even of hij met een stukoffer een dolle dame kon krijgen, maar Rudy hield het hoofd koel: 3-1. Bij Igor tegen Kogan was naar mijn idee lang weinig aan de hand. In de tijdnood bleek de aanval van Kogan echter toch beter dan de aanval van Igor. 4-1.

En vervolgens was het nog een hele tijd wachten op de mooiste surprise. Jan-Willem mocht het opnemen tegen Ivantsjoek. Een ochtendje voorbereiden – voor zover dat mogelijk is tegen zo een veelzijdige speler – leverde een eindspel op met toren, ongelijke lopers maar ook een pion minder. Het moest te houden zijn, maar tegen een wereldtopper mag je dan 80 zetten (o.i.d.) lang geen foutje maken. Een soort super overhoring en Jan Willem slaagde met slag en wimpel. Als een van de laatsten in de speelzaal kreeg hij zijn moment: Tsjoekie die remise voorstelt. Eindstand 4½ – 1½. Vandaag hebben we kansen tegen Moss uit Noorwegen. Jan-Willem mag dan weer aan de bak nu tegen Miezis. Kijken wat dat wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*