ECC 2008 – TPS Saransk

De eerste ronde “mochten” we direct tegen een aansprekende tegenstander, namelijk TPS Saransk met Tjoekie (met pet) op bord 1 in de gelederen. Ook op de belendende borden viel veel grootmeestergeweld te noteren. Het was dus duidelijk vooraf dat we deze jongens hardhandig dienden aan te pakken, de fluwelen handschoen bleef in de hotelkamer achter.

Ivantsjoek - Van der Werf
Ivantsjoek – Van der Werf

Allereerst vloog Tom zijn tegenstander naar de keel. Het zag er lange tijd kansrijk uit maar in het vierde speeluur bleek Volokitin toch over stalen zenuwen te beschikken en wist hij het Tom middels een kwaliteitsoffer zodanig lastig te maken dat deze bezweek. Tot zover de kansrijke partijen.

Zelf was ik tevreden met een gelijke stelling tegen Volkov, maar in het eindspel was 1 onnauwkeurigheid (noem het maar slecht rekenwerk) voldoende voor pion- en stellingsverlies. Raoul had wat openingsprobleempjes en zag deze gedurende de partij omgezet worden in middenspel- en eindspelproblemen.Het pionverlies kon helaas met niets gecompenseerd worden. Michiel had op voorhand de lastigste tegenstander, namelijk de heer Najer. Dan weet je dat het niet goed kan aflopen op zo’n dag. Hij overleefde de opening prima met een gelijke stelling, maar verloor gaandeweg wat controle en kwam in de afwikkeling naar het eindspel materiaal tekort.

Christov had op papier de makkelijkste tegenstander (ca 2550) maar beleefde hier weinig vreugde aan. Via een wat ongebruikelijke Fransoos en lichte openingsproblemen kwam Christof goed terug en had een afwikkeling naar een gelijkstaand (Rybka) eindspel met zware stukken. Popov wilde echter niets van remise weten en wist Christof wat mindere zetten te ontlokken waarna ook hier het punt naar de niet geheel fris ruikende overkant ging.

Mark had de eer om Ivantsjoek te bestrijden (zie foto) en koos dezelfde variant als waarmee hij Vincent Rothuis recentelijk nog in de problemen bracht. Tjoekie was a) hiervan niet op de hoogte en b) niet onder de indruk, en bracht met achteloos gemak (starend naar plafond danwel vloer) het punt naar de overkant.

Al met al een weinig kansrijke exercitie, dit tot lichte teleurstelling van El Capitano. Er was werk aan de winkel voor ronde 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*