ECC 2008 – Mendrisio en Monaco

ECC 2008 kan gerust een uniek toernooi genoemd worden. Ik vermoed dat slechts op de olympiade meer spelers met een rating boven 2700 spelen. Maar uniek is ook de combinatie amateurs-topprofs. Uniek is het aantal telefoonincidenten, meestal op de juiste manier met een nul bestraft. Uniek is de mogelijkheid voor alle spelers tijdens de partij naar een hotelkamer of de lobby vol internet-PC’s te lopen om alle mogelijke databases te raadplegen, uiteraard zonder straf. Het simpele gevolg van het spelen in een zaal ver weg van de toiletten en de bar, die overigens naast hoge prijzen een erbarmerlijk trage bediening kent.

Geschaakt wordt hier ook nog altijd, maar lang niet altijd op een even hoog niveau. In de vierde ronde trokken onze “helden” ten strijde tegen de Zwitserse kampioen Mendrisio. Het zag er al snel goed uit voor de onzen, maar het werd uiteindelijk een deceptie. Christov was als eerste klaar, ik liep op hem af op hem te feliciteren, maar merkte onderweg naar hem toe al dat er iets niet helemaal volgens de verwachting was gelopen. In wat hij zijn beste partij tot dan toe noemde had hij een te fraaie combinatie gekozen. Een stuk achterstand in plaats van een eindspel met pluspion was het gevolg.

Raoul van Ketel
Raoul van Ketel

Raoul trok de stand nog wel recht maar de zaak leek toen al niet meer te redden. Dat was uiteindelijk een iets te negatief beeld. Na remises van Eelke en Michiel en een nederlaag van Tom kreeg Rudy onverwachte mogelijkheden in een dame-eindspel met pluspion. Een foute keuze van Rudy gaf de tegenstander helaas nog een eeuwig schaak. 2½ – 3½ op basis van de ratings de te verwachten uitslag, maar gezien de kansen toch wel teleurstellend.

Gisteravond hebben we dat afgereageerd op de plaatselijke bowlingbaan. Raoul en Christov toonden ondergetekende aan dat een verleden als competitiebowler niet (meer) voldoende is om ze te verslaan. Vandaag werden we geconfronteerd met de eerste op papier zwakkere tegenstander, Monaco. Een team bestaande uit kopman Efimov (GM), nog een redelijke speler met 2200+ en vier < 2000. Het had impact op de voorbereiding: Rudy kwam nog net op tijd tot de ontdekking dat hij zijn mobiel naar de zaal had meegenomen (heb ik er tenminste weer een bij) en Michiel had geconstateerd dat zijn tegenstander altijd Russisch speelt. (volgens mij volgt er dan geen c5 op e4). Op de verwachte zege had dit geen invloed, maar echt soepel liep het allemaal niet. Pas na bijna 3½ uur spelen kwamen de punten. Mark kreeg remise, maar tegelijkertijd ook twee torens, aangeboden. Hij koos voor het slaan van de twee torens. Tom was wat ongelukkig uit de opening gekomen, maar wist vervolgens wel de dame in te sluiten en vervolgens aan te vallen. Michiel keeg met grote regelmaat pionnen aangeboden en Raoul zag de tegenstander alleen maar wat vreemde beslissingen nemen. Rudy had blijkbaar zijn gemiste kans van de dag nog niet goede verwerkt en bleef op een bloedeloze remise steken. Eelke tenslotte leed een bepaald niet nodige nederlaag tegen Efimov. LSG is hiermee HMC (vandaag een complete off-day) weer gepasseerd, en staat evenals Utrecht op 4 matchpunten uit 5 wedstrijden. Nu maar hopen dat we niet morgen tegen elkaar moeten spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*