ECC 2008 – Bank King

Op de voorbesprekingen van LSG wil het nog wel eens een enkele keer voorkomen dat er meer dan vijf spelers graag met wit willen spelen. Na vandaag ga ik als teamcaptain dit soort verzoeken nog kritischer bekijken/honoreren, alle punten werd tegen de betere opponenten met zwart gescoord. Tegenstander in de derde ronde was Bank King. Banken willen de laatste weken nog al eens makkelijk omvallen, er was vooraf dan ook nog een sprankje hoop dat er tegen de 5 GM’s en 1 IM een positief resultaat behaald kon worden. Helaas is dat er niet helemaal uit gekomen.

Christov Kleijn
Christov Kleijn
Als eerste was Eelke uitgespeeld. Good old Vaganian (2590) bleek inderdaad nog altijd good. Een bewuste afwijking van Eelke in de opening (keuze voor g4 in plaats van het bekendere h4) werd genadeloos hard afgestraft. Ook Raoul kwam er niet aan te pas. Zijn manier van ontwijken van de stonewall was iets te origineel. Minasian (2541) had totaal geen moeite met het verwerken van de kleine complicaties.

De hatelijke nul werd weggewerkt door Mark. Lputian (2588) kreeg welgeteld 1 kans om er meer van te maken. Toen hij deze miste, was Mark volledig uit de problemen. Een kans was er ook in de partij van Michiel tegen Arutinian (2584). De kans was hier voor Michiel (een goede stelling na lange rochade). Het missen van deze kans leverde hem echter geen puntendeling op. Voor de derde keer op rij kon hij een kwaliteit inleveren en anders dan gisteren werd dit keer het voordeel door de tegenstander wel benut. De wedstrijd was daarmee beslist, maar we hadden nog twee zwartspelers in actie (van eerdergenoemde spelers had alleen Mark zwart).

Rudy had voortdurend een betere stelling tegen Anastasian (2565) Maar was verzwakt door wat buikloop, op enig moment zo murw gespeeld dat hij maar remise aanbod. Dankbaar werd dit aanvaard. Hoogtepunt moest toen een tweede zege voor Christov worden. Na een moeizame opening had hij Chibukhchian (2455) in de tijdnood volledig weggespeeld Met matdreigingen en materiaalvoorsprong werd het punt al bijna geteld. Na 25 van de “bijgetelde” 30 minuten gebruikt te hebben kwam de Armeen met het briljante 41. Lh3. Een bizar ogend loperoffer dat uiteindelijk voldoende complicaties opleverde voor een remise, alhoewel volgens velen (de analyses moeten nog uitwijzen of dit ook daadwerkelijk zo is) Christov met g2 in plaats van Tf2 alsnog had kunnen winnen.

Dus 1½ – 4½, een uitslag die van te voren goed zou worden gevonden, werd op deze manier toch nog een tegenvaller.

Beste Nederlandse team is na deze ronde HMC dat het duidelijk sterkere Panevezys Chess Club met niet mis te verstane cijfers (4½ – 1½) versloeg. Winst was er voor Jan Willem de Jong, Jasper Broekmeulen, Michiel Abeln en Bianca Muhren en remise voor Mark Huizer. Een duidelijke revanche voor de slechte eerste twee wedstrijden. Utrecht kwam net iets te kort tegen Rochade Eupen (2½ – 3½).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*