Dopingcontrole

r4-teamVanmorgen in alle vroegte werden de spelers van hun bed gelicht. Twee mannen in lange witte jassen. Of zij even mee wilden komen naar een hotelkamer op de eerste verdieping, provisorisch ingericht als laboratorium. Dopingcontrole. Onze Landisiaanse wederopstanding was ook de organisatoren niet ontgaan. Dit moest tot de bodem worden uitgezocht.
Servië is geen wielerland, maar ook hier is het verhaal bekend. In de slotklim naar La Toussuire verloor Floyd Landis 8 minuten op zijn voornaamste concurrenten. Een dag later, in de 17e etappe, reed hij al vroeg weg uit het peloton. Hij werd nooit meer teruggehaald en na een lange dage vooruit wist hij met grote voorsprong te finishen. Een paar dagen na de Tour werd bekend dat Landis na afloop van de 17e rit positief was getest.

Het zal u niet verbazen dat onze wederopstanding ook hier de wenkbrauwen heeft doen rijzen tot hoogten waarbij menig Alpenreus verbleekt. In ronde 3 werd nog verloren van een Noors team. Toegegeven, er zaten enkele talentvolle jongeren in het team, maar de ene Noor is de andere niet. Eén dag later wordt het Slowaakse Modra verslagen. En niet zomaar verslagen, nee, het team werd weggevaagd. Vanuit de start al demarreerden we weg en als in een koppelkoers reden Edwin en Mark ons naar een 2-0 voorsprong.
edwin’s Morgens nog had Edwin aangekondigd dat hij in het Scandinavisch een kansrijk stukoffer op e6 had bekeken. De tegenstander reageert naïef met Pe5. Er volgt een geforceerde zettenreeks en na Pf5 is het jammer dat Edwin het fraaie mat niet mag uitvoeren. Er is nog geen vijf kwartier gespeeld. 1-0
Mark wordt geconfronteerd met de Noteboom. Als de tegenstander geweten had dat Mark samen met Teun van de Vorm – meervoudig clubkampioen van LSG – een boek over deze opening had geschreven, had hij vermoedelijk een andere keus gemaakt. Toegegeven, het is inmiddels twintig jaar geleden, maar Mark kent de finesses van deze opening maar al te goed. Hij kiest dan ook voor een vroeg Lg5. Als zwart dan reageert met f6 ontstaat een hoofdvariant met een pion op f6; het zwarte paard moet noodgedwongen naar e7 en al snel wordt het paard node gemist op f6. De zwartspeler is zich van geen kwaad bewust. Hij heeft toch ook zijn dreigingen langs de lange diagonaal? Mark heeft echter verder gekeken; na Dg6 is het uit en enkele zetten later maakt Mark het elegant uit met Td8. 2-0 na minder dan twee uur spelen.
Ook onze wedstrijdleider is verbaasd als ik hem waarschuw dat er al weer een partij klaar is. “one can’t turn his back” zegt hij lachend. De spelers moeten de greencard inleveren, maar deze arbiter doet verder niet moeilijk. Edwin loopt ook nog rustig in de speelzaal rond en volgt met belangstelling de verrichtingen aan de topborden.

Ook op de andere borden gaat het voorspoedig. Jan heeft een Siciliaanse stelling met enkel zware stukken. Arthur heeft vanuit een Konings-Indisch met het sterke Lg4 een mooie stelling gekregen. Bij Michiel lijkt de stelling onder controle en Jan-Willem staat al uitstekend. Opvallend is dat de laatste tien zetten lang zijn eigen partij uit de tweede ronde tegen Khairullin volgt. Dat wil zeggen, Jan Willem speelt dezelfde zetten; de tegenstander doet iets heel anders. Toen was het Italiaans, nu 1.c4 e5. Jan-Willem wint al snel een pion en als de tegenstander ook nog de lopers ruilt, stort de witte stelling volledig in elkaar. 3-0
Op het topbord speelt Jan tegen Sasa Martinovic, een speler die hij twee weken geleden nog heeft verslagen, toen met zwart. Nu is een ingewikkelde stelling ontstaan waarbij de zwarte koning nog in het centrum staat. Zwart heeft echter ook kansen tegen de witte koning. Tenminste als hij Txg2 had gespeeld. Na het te passieve Tf6 gaat het opeens hard. Jan krijgt drie zware stukken op de 7e rij en korte tijd later brengt hij ons op 4-0.
Arthur heeft in de tussentijd een kwaliteit gewonnen en er resteert een technisch gewonnen eindspel. Het duurt even voor Arthur de gesloten stelling weet te openen, maar daarna gaat het hard en kan Arthur zijn eerste punt binnenhalen. Daar waar het vorig jaar zo voorspoedig ging en Arthur een GM resultaat behaalde, was het tot nu toe drie keer net niet. Nu is Arthur weer terug.
Michiel is in de problemen gekomen, maar zijn tegenstander heeft hem laten ontsnappen naar een dame-eindspel. Dat kan nog wel even duren en ik maak een rondje door de zaal. Naast ons is En Passant met een geweldige stunt bezig tegen Itaka, een team met bijna 200 elopunten per bord (!) meer. Dick de Graaf heeft weliswaar verloren, maar Friso Nijboer heeft de stand weer in evenwicht gebracht tegen de sterke Indiase Grootmeester Sethuraman (2650). Op een bepaald moment heeft Friso 5 pionnen voor een paard. Ik hoef u niet uit te leggen dat het edele dier volkomen hulpeloos is. Na remises van Peng en de gebroeders Vedder, is het Jan-Willen van de Griendt die in een spannend tijdnoodduel het beslissende punt binnen brengt. Hij wordt met gejuich in de lobby ontvangen.

r4-syberiaOp de hoogste borden is het Mednyi Vsadnik, onze tegenstander uit de 2e ronde, die ongenadig hard toeslaat tegen het Servische team dat vorige ronde nog van Padova wist te winnen: 5-1! Samen met het Macedonische Alkaloid staan zij na de 4e ronde aan kop. En Syberia dan, de gedoodverfde favoriet? Die kwamen nog goed weg met een 3-3 gelijspel tegen het Azerbeidjaanse Odlar Yurdu. Grischuk – als kind nog spelend voor LSG; u kent het beeld, klein jongetje nog, beertje op de arm; vraagt u nog eens aan Marcel Wubben hoe die partij ook weer ging – verzaakte en zelfs Kramnik kon deze keer geen potten breken. Uiteindelijk was er een zwaarbevochte zege van Korobov nodig om het evenwicht te herstellen, maar meer zat er niet in.

Michiel is inmiddels op zet 48 aangekomen en vraag de wedstrijdleider al vast maar een nieuw notatieblaadje. Zo’n dame=eindspel kan nog wel even duren. De wedstrijdleider kijkt verbaasd en dan realiseert Michiel zich dat er nog een derde kolom is op zijn blaadje… Onze wedstrijdleider moet lachen en fluistert tegen mij “that’s dedication; real fighting spirit!”. Michiel doet verwoede pogingen met de koning uit de schaakjes te lopen en zo tijd vrij te maken om zijn vrijpion naar voren te brengen. Helaas lukt het net niet en moet hij in remise berusten.

5,5-0,5! Het zijn maar twee matchpunten, maar op papier is de nederlaag uit de vorige ronde in één keer uitgewist. De mannen met lange witte jassen zullen ons de komende dagen nauwlettend in de gaten houden. Aan ons de taak om te tonen dan de derde ronde de uitzondering was.

Hieronder de persoonlijke uitslagen en de partijen.

2440 LSG IntelliMagic (23) 5,5 0,5 SK Modra (39) 2302
2512 Sprenger, Jan Michael, Dr. 1 0 Martinovic Sasa 2560
2465 Pijpers, Arthur 1 0 Maslik Miroslav 2337
2448 Van Haastert, Edwin 1 0 Schwarz Dusan 2278
2353 Bosman Michiel 0,5 0,5 Federic Jozef 2290
2412 Van Der Werf, Mark 1 0 Banas Kamil 2243
2447 De Jong, Jan-Willem 1 0 Mydlarik Martin 2084

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*