Die partij ontploft toch wel

Barbecues, trouwdagen die gevierd moeten worden, niks houdt ons tegen. De selectie is inmiddels zo breed dat dit makkelijk kan worden opgevangen. Kortom we gaan van de 4de naar de 3de divisie in de lichess battles door gewoon te winnen dit keer. Met 15 man in het veld hielden we half Duitsland (Rheinhausen, Bochum, Hellern, Hannover) achter ons (https://lichess.org/tournament/u7UWw309). Zoals gezegd is de selectie breed en dit keer speelde bijvoorbeeld Henk van der Scheer zich na de 8ste plek in het team. Met 7 punten en 7 nullen tegen gemiddelde tegenstand van 2250 pluste hij 50 rating punten erbij. Nu is Henk ook de materiaalman van LSG. Gelukkig heeft ie weinig werk aan zo’n online avond, want het lichess systeem zet zelf de stukken op! Kortom alle ruimte om te focussen op het schaken. In onderstaande partij had Henk de partij initieel rustig opgezet en groot voordeel verkregen. Maar op een gegeven moment ontploffen de meeste partijen toch wel, met controle verlies aan een of nog vaker beide kanten.

Henk2020 (1997)-VVV31 (2281), wit aan zet

De batterij op de 7de rij van Henk ziet er gevaarlijk uit maar het blijkt nog niet zo makkelijk. Na het gespeelde 29.Txh7 (29.fxe3 zou een gelijke stelling opleveren) ging de tegenstander in de fout met 29..exf2+ 30.Kg2 en hij heeft geen schaakjes meer en kan ook het mat op f7 niet goed verhinderen. In plaats van 29..exf2 had zwart 29..Df3 kunnen doen om f7 te dekken. Na de gedwongen reeks 30.fxe3 Dxe3+ 31.Kg2 De4+ 32.Kh3 Df5+ 33.Kg2 g5 heeft zwart alles weer onder controle (zowel f7 als h7) en loopt Henk zijn koning zelf mat.  Met beide nog een halve minuut op de klok is dit natuurlijk allemaal lastig te doorgronden.

Zondag gaan we weer verder in de 3de divisie dus. Ik zie clubnamen uit Spanje, Marokko, Zuid Amerika, Engeland en natuurlijk Duitsland (https://lichess.org/tournament/7HkM0zjz). Misschien een oproep voor wat extra 3+0 specialisten, dat zou van pas komen. Verder tellen dit keer de 1e 10 mee voor de teampunten.

Eelke Wiersma

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*