(Degradatie)strijd

Als DSC 3 – LSG 4 met één woord gekarakteriseerd moet worden dan kom ik tot strijd. Alle partijen eindigden in een beslissing, Beide teams beseften dat ze overduidelijk degradatiekandidaat in klasse 3F zijn en deden er alles aan de matchpunten te veroveren. Na 5,5 uur was dat het enige dat onbeslist bleef: beide teams pakten één matchpunt.
De twee op papier sterkste spelers aan DSC zijde waren (tactisch?) wit gegund op de borden 2 en 4. Jan Willem die al 1,5 jaar niet meer geschaakt had kwam op dat tweede bord dan ook niet volledig onverwacht al snel in problemen. Niet alleen verloor hij een pion, ook zijn toren op h8 en loper op f8 kwamen geen moment in het spel voor. Voor de tegenstander werd het op die manier prijs schieten op de andere vleugel.
Gelukkig stonden we niet lang op achterstand. Marcel had de gehele partij het overwicht en bouwde dit gedegen uit naar een zege. Daarna namen wij het heft in handen. Ruud en Rick kwamen kort na elkaar tot winst. Ruud had een pion voorsprong na de opening, maar het duurde heel lang voor hij hier echt voordeel mee verkreeg. Rick stelde met een steeds verder oprukkende pion zijn tegenstander voor uiteindelijk onoverkomelijke problemen.
Daan gaf na afloop aan dat hij naar zijn idee kansloos van het bord gezet was. Daarmee was de tussenstand bij de tijdscontrole 3-2 in ons voordeel.
Ik speelde een voor mij karakteristieke partij. Matige en vooral passieve opening en vooral ook een aantal opgelegde kansen missen. Gelukkig kreeg ik er ruim voldoende en kon ik dus in elk geval één matchpunt veilig stellen.


Helaas bleef het hierbij, Bij Wilfried had ik geruime tijd het idee dat er niet veel aan de hand was, maar uiteindelijk moest hij toch een tweetal pionnen inleveren Hoewel de tegenstander er nog best moeite mee had zijn materiële voorsprong te verzilveren was er voor Wilfried geen redden aan. Henk kwam in een eindspel terecht waarin zijn tegenstander een paard, een loper en wat pionnen had en Henk een toren en een pion meer. Puur ouderwets “punten tellen” zegt dan het staat gelijk in de praktijk bleken paard en loper toch sterker.

 

Rating
Rating
Gosliga van, J.S. (Jouke) 1869 Jeu de, M.F.E. (Marcel) 1975 0 – 1
Stam, H.J. (Hans) 2111 Drunick van, J.W. (Jan-Willem) 1927 1 – 0
Broek van den, W.J. (Willem-Jan) 1870 Binnendijk, W.G. (Wilfried) 1860 1 – 0
Voorberg, K. (Kees) 1923 Scheer van der, H. (Henk) 1880 1 – 0
Boersma, D.J. (David) 1838 Geertsma, F.J. (Folkert-Jan) 1896 0 – 1
Lode, P. (Peter) 1884 Binnendijk, D.C.W. (Daan) 1829 1 – 0
Berg van den, M. (Mees) 1461 Derksen, R.H. (Rick) 1837 0 – 1
Smits, R.C.M. (Rob) 1807 Dobbelaar, R.J. (Ruud) 1778 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1845 Gemiddelde Rating: 1873 4-4

Voor geïnteresseerden: op de website van DSC is ook een verslag terug te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*