De tweede ronde eerst

2 januari werd de eerste wedstrijd van het jaar alweer gespeeld. Ik hoor sommigen van jullie al denken: we moeten pas over twee weken toch weer? Voor de meeste teams zal dit inderdaad het geval zijn. LSG 4 zat echter klaar achter de computerschermen om de degens te kruisen met Moira Domtoren 1 in de 5e klasse.

Het was het team waar we in de 1e ronde eigenlijk tegen moesten spelen. LSG 4 zat klaar met 8 man sterk, en had er zin in dit online alternatief van de KNSB tot een voor LSG 4 goed einde te brengen. Het was wachten op Moira Domtoren 1. En…dat bleef bij wachten. De spelers uit Utrecht hadden nog niet helemaal door hoe het allemaal werkte. Ze lieten verstek gaan. Later zou blijken dat we het zelf ook nog niet helemaal door hadden: immers telden alleen de hoogste vijf borden, en hoefden we niet met een voltallig team aan te schuiven. De toon binnen het team was in ieder geval gezet. Iedereen had er zin in, en we waren gretig.

De tweede ronde werd gespeeld tegen Bergen 1. Er werden interessante partijen gespeeld tegen een tegenstander van gelijke sterke. Althans, over de breedte genomen. Met een gemiddeld elo van 1705 en 1703 respectievelijk hadden we op papier binnen de 5e klasse geen meer gelijkwaardige tegenstander kunnen treffen. Op de borden onderling scheelde het op 4 van de 5 borden meer dan 100 punten. Op twee borden zelfs bijna 200. Desalniettemin konden we na deze wedstrijd met 1 matchpunt “naar huis” (waar we allen al waren). We wonnen met 6,5-3,5.

“Logisch!”, klonk het op Zoom. “Zij zijn moe van de eerste ronde, wij zijn nog vers, en scherp!”. Uw schrijver dacht daar anders over: “Nee, heren, zij waren al warm gedraaid. Wij niet. Zij waren in het voordeel!”

Hoe het ook zij, dit voor- of nadeel zou Moira Domtoren 1 samen met ons hebben. De captain van Domtoren zocht contact: of we het 2 januari nogmaals wilden proberen. Natuurlijk wilden we dat! Hieronder kunt u een aantal partijen bekijken met commentaar van de spelers zelf. Achteraan het verslag een parelstelling van Juri Agaian. Juri won deze partij op tijd, maar er zat een prachtig mat in de stelling. Kunt u hem vinden? Overigens is het mij niet bekend of Juri zelf dit mat gezien heeft. Hij hield namelijk telefonisch contact met onze captain, en zat niet in de zoom. Juri, mocht je dit lezen: we waren allemaal trots op je!

De automatische indeling betekende dat ik moest presteren op bord 1. De partijen waren niet mijn meest mooie partijen, maar het is het resultaat dat telt. Tegen een speler met op papier 250 elo-punten meer was de 1-1 niet iets waar ik tevreden mee was, maar wel genoegen mee kon nemen. In de partij met wit kon ik een opening spelen waar ik vaak enorm veel plezier aan beleef. Een aangepast Londen Systeem waar wit enorm actief spel kan vertonen. In de partij met zwart kreeg ik zelf d4 tegen me. Daar heb ik een tijd lang de Grünfeld tegen gebruikt. Dit was alweer even geleden en, tsjah… Moet je zulke dingen dan wel doen?

 

 

Op bord twee nam Marco de Mooij plaats vanaf zijn bank. Daar wist hij een nette anderhalf bordpunt binnen te slepen. Zijn commentaar: “In beide partijen werd ik in de opening overspeeld. Echter kwam mijn tegenstander in beide partijen in tijdnood. In de eerste partij kwam hij nog weg met zetherhaling op increment. In de tweede liet hij zijn laatste 20 seconden gewoon aflopen zonder te zetten. Beetje vreemd, gebeurde ook bij Yuri in de laatste partij. Stug verdedigd dus, zou je kunnen zeggen. Bad time management van mijn tegenstander in ieder geval!”

 

Op bord drie schoof Arjo Andringa aan. Een speler die net als ikzelf onlangs het schaken weer heeft opgepakt, en er serieus mee aan de slag wil. Dat laat zich met regelmaat zien. Helaas was het met de wedstrijd tegen Moira-Domtoren niet zo’n dag: 2-0. Hij had er het volgende over te zeggen: “In de eerste partij kreeg ik een gewonnen stelling tegen een Siciliaanse Draak, maar besteedde ik al mijn tijd aan het (vergeefs) zoeken naar een geforceerde winst. In tijdnood blunderde ik mijn dame en toen was het gauw klaar. In de tweede partij speelde ik inaccuraat tegen een Evans Gambit, wat mijn tegenstander netjes uitbuitte en hem een kwaliteit opleverde. Volgens de engine is mijn stelling dan nog steeds in orde, maar dat zag ik op dat moment zelf niet zo en dat liet ik dus ook niet zien in het vervolg. Al met al hele leerzame partijen, maar met helaas een matig resultaat.”

 

 

Op bord vier zat Juri Agaian. In deze tijden hebben we allemaal het digitale wiel moeten uitvinden, maar voor Juri was die nog niet rond. De Zoomverbinding was er helaas niet, dus belde hij om zeker te weten dat alles goed werkte. Ook na afloop belde hij Captain Olivier Huizer even. De zoomchat kon het gesprek niet volgen. Ik vraag me af of Juri doorhad hoe we met spanning naar zijn partij zaten te kijken. Het pareltje ziet u zometeen, omdat de partijen van Juri missen. Het resultaat op bord vier was 1-1, maar het vuurwerk was er niet minder om!

Bord vijf werd bemand door Don van den Biggelaar. Met zijn vaak actieve en agressieve spel hoopte ik dat hij zijn tegenstander zou overweldigen. Dat leek inderdaad te gebeuren, maar we zijn allemaal maar mens. Ook Don. En mensen…Tsjah. Die maken fouten. Don: “De eerste partij met wit kreeg ik een gewonnen stelling met het Morra gambiet. Naast een goede stelling had ik een kwaliteit voorsprong. Op een gegeven moment gaf ik een volle toren weg. Nu stond ik een loper achter. Dacht dat ik verloren stond. Heb nog wel doorgespeeld, maar uiteindelijk zowel qua tijd en stelling was het rampzalig. Hierdoor opgegeven. Na de partij een analyse gedaan. Volgens de engine bleek dat nadat ik een volle toren had weggegeven nog steeds op +3 stond. En dus nog steeds heel goed stond. Helaas niet gezien. Volgende keer beter. De tweede partij met zwart een Italiaanse opening. Nadat wit kort had gerokeerd en met z’n g-pion terug moest slaan op f3, lag de koningsstelling van wit open. Door de combinatie van mijn ijzersterke dame en paard kon ik mat zetten.”

Ook de partijen van Don missen helaas. Bij deze de belofte dat ik er wat meer achteraan zal zitten binnen het team. Maar die laatste partij van Juri Agaian… Jongens jongens jongens die stelling droom ik over. Wit aan zet. Ziet u het mat? Moira Domtoren 1 – LSG 4: 5½-4½!

1 reactie op “De tweede ronde eerst

  1. Juri deed toch geen Lb6?!
    Vwb jouw partij: ipv Ld3, Pf3 lijkt me beter. Op Ld6 kan je dan Pe5 spelen en dan later evt Df3. Zwart zijn c6 is niet echt een rare zet, zeker niet als je Slavisch gewend bent te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*