De schaaklessen van Hollywood

We koersen af op de feestdagen, dus wordt het tijd om te reflecteren op ons leven. Wat heeft dit jaar gebracht? Wat willen we in 2023 verbeteren? Geen simpele vragen natuurlijk, maar gelukkig is Hollywood bereid om ons bij die bespiegelingen te ondersteunen. Want december is de maand van de levenslessen.

Neem een willekeurige film, over een willekeurig gezin. De man houdt van zijn vrouw, van zijn huis en zijn auto, en hij is zelfs tevreden met zijn bescheiden baan. Alhoewel… die auto kocht hij natuurlijk op de pof, en ook de hypotheek drukt wat zwaarder dan verwacht. En dus gaan alle gesprekken met zijn vrouw alleen nog maar over geld. Veel spanningen, veel ruzies. Er is maar één uitweg: de man stort zich op zijn carrière.

En hij boekt succes. Hij krijgt een promotie. En nog een, en nog een.

Een happy end dus? Na 45 minuten? Nou nee, want wij kijkers zien niet alleen die glinstering in zijn ogen, maar ook de zenuwtrek rond zijn mond. En we weten: hij verliest de controle. Dit is waar hij altijd stiekem van droomde: de wereld van geld en glamour. En hij wil meer, veel meer. Dus begint hij een tweede leven. Zijn nieuwe functie verdient drie keer beter, zijn nieuwe huis is vier keer groter, en zijn nieuwe vriendin is minstens vijf tinten blonder. Wij mannen noemen dat succes.

Twijfels
Maar de film duurt nog 60 minuten, en dus volgt er een kentering. Overdag vindt de man dan misschien verkoeling in zijn XXL-zwembad, ’s nachts schrikt hij zwetend wakker. Inderdaad: existentiële twijfels. Dat enorme huis, die pittig geprijsde auto… ze voelen zo hol, zo leeg. Had hij misschien toch…? Had hij misschien toch niet…?

Dus komt de man tot inkeer. Hij wil terug wat hij had: zijn oude huis, zijn oude auto, zijn vorige vrouw. Die laatste loopt daar niet meteen warm voor, maar uiteindelijk gaat ze natuurlijk overstag. En in Hollywood valt dat altijd samen met Kerstmis, dus de kijker kan met een goed gevoel naar bed.

KNSB
Heb jij geen televisie meer? En ook geen geld voor Netflix? Geen probleem: dan leer jij je levenslessen gratis op de LSG-site. Want geloof het of niet: ikzelf doorliep precies zo’n leertraject als hierboven. En wel tijdens de laatste KNSB-ronde.

P. de Jager – P. Passenier

Mijn tegenstander had de opening origineel gespeeld, met b3 en g4. Ik had hier al heel veel tijd gebruikt, en het grootste deel van die tijd had ik geen idee wat er aan de hand was. Maar in deze stelling kreeg ik een helder moment. Wit dreigt de e-lijn over te nemen met Te1, en dus staat mijn dame op e7 uiterst kwetsbaar. Maar gelukkig heb ik een manier om die e-lijn weer dicht te gooien, met Pe4. Bijkomend voordeel: ik open ook de diagonaal g8-a2 voor mijn Loper.

Er volgde: 20…, Pe4 21. Pe4: de4: (geen open e-lijn meer). En nu 22. f5.

Dat viel tegen: Le6+ zat er niet meer in. En nu ik nog eens naar de stelling keek: de pion op e4 was wel erg zwak. Wit komt nog steeds een keer met Te1, en nu leidt dat ook nog eens tot materiaalwinst. Bovendien dreigt hij op een goed moment f6 en – waarschijnlijk op ongeveer datzelfde goede moment – d5. Hoe houd ik dat tegen? Had ik misschien toch…? Had ik misschien toch niet…?

Je hoort het: existentiële twijfels van kerstfilmachtige proporties. Ik dacht terug aan de stelling van het eerste diagram. Wat stonden mijn Dame en Toren toen actief! En wat stond mijn pion veilig op d5! Of, om vast op te warmen voor Sinterklaas: wat was het toch fijn met die open e-lijn.

Dus bedacht ik een plan. En na 22… Ph4 23. Lh1, Dg5 24. Dc3 Ld7 25, Lc1, De7 26. Tde1…

voerde ik het uit: 26…, Pf3. Oké, dat kost een pion, maar die e-lijn gaat weer open. Dat geeft me vast tegenspel.

Helaas, de pion was ik kwijt, de e-lijn kwam open – maar het tegenspel bleef uit. Na 27. Lf3: ef3: 28. Df3 De4

hoopte ik op een eindspel. Misschien kan ik daar de witte structuur aantasten met h5 of g6, en misschien komen mijn Lopers dan tot leven. Maar mijn tegenstander speelde 29. Dc3!, en na 29…., Dd5+ 30. Kb1 Te4? kwam 31. Dd3!

Dat dreigt niet alleen het door Chessbase aangegeven 32. c4, maar ook 32. Pc3. Wit won.

Ontwikkelen
En dat alles terwijl de goede zet in deze stelling

niet al te moeilijk was: 20…, b6! Zwart brengt zijn laatste niet-ontwikkelde stuk in stelling en houdt een flink voordeeltje. Na 21. f5? Ph4 22. Lh1, La6 23, Tfe1 is De3 al winnend. Dankzij die open e-lijn dus.

Tel je zegeningen. Genoeg is genoeg. Tevreden zijn met wat je hebt. Ik organiseer binnenkort een filmmarathon om deze principes in mijn systeem te drillen.

En misschien ontwikkel ik in 2023 gewoon mijn stukken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*