De Nacht van Assen

Groninger Combinatie – LSG was een echt degradatieduel. Groningen had alle wedstrijden nog verloren en LSG wist tot nu toe alleen Rotterdam te verslaan.

Groningen was erg sterk opgekomen, wat resulteerde in een gemiddelde van 2410. Dit seizoen kwamen de Noorderlingen tot dusver niet boven de 2400 uit. LSG speelde in de basisopstelling (2423 gemiddeld). Iedereen was verder mooi op tijd aanwezig, ondanks het slechte weer.

Zoals wel vaker had Groningen de sterkste spelers wit gegeven. Zij kregen de taak om punten te pakken, aangevuld met een of meerdere verassingen van de zwartspelers zou dit een overwinning moeten opleveren. Ik heb weinig van de andere partijen mee gekregen en heb ze nog niet op internet kunnen vinden. Daarom is alles hieronder ‘van horen zeggen’.

Jan speelde deze keer wederom op bord 1. Jan draait een uitstekend seizoen en hoopte op een GM om z’n norm kansen intact te houden. Hij stuitte echter niet op een GM maar op de Muur van Baflo, Erik Hoeksema. Jan heeft zijn overwinning zelf van commentaar voorzien.

Op bord 2 speelde Predrag met zwart tegen Sergei Tiviakov. Dat is voor niemand makkelijk en een pretje. Predrag leek volgens velen iets minder te staan, maar hij had het zelf beter gezien. Weinig aan de hand en een zeer belangrijke remise.

Ikzelf speelde op bord 3 tegen Iozefina Paulet. Ook van deze overwinning een korte analyse.

Rudy moest op bord 4 proberen om Sipke Ernst in toom te houden. Rudy dacht erg lang na en mede daarom dacht ik dat hij erg matig stond. Rudy had dit echter al eerder op het bord gehad tegen Sipke en was aan het verzinnen waar hij kon afwijken! Met weinig tijd op de klok wist Rudy de aanvallen af te wenden en vlak na de tijdcontrole dacht ik dat hij beter stond. Sipke kon echter net remise maken. Toch een prima prestatie, en weer een witbord geneutraliseerd.

Arthur die zich door zijn goede prestaties in Wijk aan Zee binnenkort meester mag noemen speelde tegen Jasper Geurink op 5. Arthur kreeg in de opening ergens b5 naar z’n hoofd geslingerd. Gelukkig was dit improvisatie en geen thuis gevonden nieuwtje. Arthur pakte de pion, ging goed verder en kwam gewonnen te staan. Daarna ging het niet helemaal vlekkeloos, maar de overwinning kwam niet in gevaar. De IM-dip is nu al weer voorbij!
Michiel kwam volgens mij prima (=gelijk) uit de opening tegen Jan Werle. In tijdnood ging het echter mis. Michiel gokte dat Jan met weinig tijd geen stuk durfde te offeren, maar de GM deed dit wel en kreeg een eindspel met een paar pionnen meer wat eenvoudig won.

Op bord 7 kreeg Edwin met zwart het Frans op het bord tegen Daan Brandenburg. Zwart had een sterk centrum, maar moest oppassen dat dit niet zwak zou worden als er wat stukken zouden worden geruild. Edwin speelde goed verder en bood op een bepaald moment remise aan, wat werd aangenomen. In de analyse bleek zwart wat beter te staan. Toch een goed resultaat en wederom een witbord geneutraliseerd.

Mark speelde tegen Jan Balje op bord 8. Hier heb ik echt niets van gezien. Mark verteld dat hij in een eindspel 4 tempi verloor. Een remiseaanbod werd daarom maar heel snel aangenomen.

Op bord 9 speelde Joris Brenninkmeijer wederom mee voor de Groningers. Blijkbaar smaakte de rentree eerder dit seizoen naar meer. Stefan speelde het Hollands, maar moest na lange strijd zijn meerdere erkennen.

Op bord 10 tenslotte wist Eelke een Bogo van Joost Wempe onschadelijk te maken. In een spannende stelling wist Eelke toe te slaan.

Kortom, de witborden van LSG behaalden 4,5 punt, terwijl die van Groningen er maar 3,5 haalden. Een zeer belangrijke 6-4 overwinning dus!

Daarna vertrokken we naar Assen, want Jan probeert naast een GM norm dit jaar ook een GM norm voor restaurantkeuzes te maken! Dat gaat uitstekend. In Voerendaal was het fantastisch, Capelle a/d IJssel was iets minder, maar Touche smaakte weer prima. Eens kijken wat hij in Bunschoten of omgeving weet te vinden. In ieder geval ligt hij goed op schema voor de norm.

diner_in_assen

Al tijdens het eten begonnen we ons druk te maken over de terugreis. Vanuit Assen naar Leiden en omgeving is nog een behoorlijk ritje. Uiteindelijk reed Wim naar Leiden dropte daar de Leidenaren. Michiel, Arthur en ikzelf gingen met de trein naar Leiden. Wim pikte ons op vanaf het station en bracht ons nog even naar Zoetermeer en Delfgauw. Nogmaals bedankt Wim! Dit scheelde een avontuur met de Bobbus uit Rotterdam.

Ondanks de overwinning staat LSG nog steeds zevende, omdat Utrecht en Rotterdam ook wonnen. We moeten dus nog steeds oppassen, te beginnen op 7 maart, thuis tegen BSG.

Rest mij niets anders dan af te sluiten met een gedicht van Jan (jawel!) en de statistieken:

Auch solche Phantasten, die immerzu fasten
sie kommen nach Assen, um einmal zu prassen:
zum Markte sie traben, am Wein sie sich laben,
Ein glanzvolles Tafeln, ein endloses Schwafeln.

(vrij naar Armin/Brentano)

T Groninger Combinatie 2410 LSG 2423 4 6
1. IM Erik Hoeksema 2335 IM Jan Sprenger 2496 0 1
2. GM Sergei Tiviakov 2661 GM Predrag Nikolic 2588 ½ ½
3. WGM Iozefina Paulet 2209 IM Jan-Willem de Jong 2459 0 1
4. GM Sipke Ernst 2538 IM Rudy van Wessel 2389 ½ ½
5. Jasper Geurink 2347 Arthur Pijpers 2400 0 1
6. GM Jan Werle 2511 FM Michiel Bosman 2330 1 0
7. Jan Balje 2205 IM Mark van der Werf 2405 ½ ½
8. GM Daan Brandenburg 2507 IM Edwin van Haastert 2430 ½ ½
9. Joost Wempe 2294 IM Eelke Wiersma 2373 0 1
10. IM Joris Brenninkmeijer 2495 IM Stefan van Blitterswijk 2359 1 0

 

2 reacties op “De Nacht van Assen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*