De Leidse sportploeg van het jaar 2018 loopt een punt uit op BSG!

Voor de zesde ronde stond de wedstrijd tegen Het Witte Paard uit Sas van Gent op het programma. Normaal gesproken spelen we dan in Sas van Gent, althans dat denk ik dan maar omdat de reiskilometers van een uitwedstrijd mij meer bijblijven dan die van een thuiswedstrijd.

Traditioneel komt dan een groot deel van het team op vrijdag al naar Sas van Gent om even plaatselijk huis te houden. Dat zat er dit jaar niet in, omdat een deel van het team mocht komen opdraven om de verkiezing van Leids sportman/-vrouw/-ploeg over 2018 bij te wonen. Ik kon daar niet bij zijn, maar langzamerhand denk ik dat dit een voorwaarde is om tot sportploeg van het jaar te kunnen worden verkozen. Enfin, na de avond van te voren in het zonnetje te zijn gezet, was de kersverse sportploeg van het jaar gereed om deze thuiswedstrijd aan te vangen. Het enthousiasme van het team spatte ervan af, dus aan het eind van de wedstrijd resteerde een damachtige uitslag van 8 remises en 2 overwinningen.

LSG IntelliMagic Sportploeg van het jaar 2018

In essentie kwam de overwinning nimmer in gevaar. Het HWP kon niet in zijn sterkst mogelijke opstelling aantreden, waardoor op slechts 2 borden sprake was van een negatief ratingverschil en op 2 borden een vrijwel gelijke rating. Bij de overige 6 borden hadden we een ratingoverwicht en gelukkig liet de statistiek ons niet in de steek.

Traditioneel kwam Edwin weer als eerste op het scorebord met een halfje met de witte kleuren. Tegen het op papier iets sterke Koen Leenhouts kwam een oude Spaanse variant op het bord. In de slotstand staat wit duidelijk beter, maar de opening was dermate matig verlopen dat dit halfje ook als een “toch maar mooi verdiend” halfje de geschiedenisboeken in kan gaan. Gelukkig voor hem had ik al toegezegd het verslag te maken (na diverse keren een beroep op een teamgenoot te hebben moeten doen omdat het schrijven van het verslag slecht uitkwam).

Eelke was als tweede klaar. Zoals bekend wisselt Eelke ook wel eens van openingen om plezier te houden in het schaken. Hij had nu met zwart tegen Adrian Roos een bekende variant van het Nimzo-Indisch op het bord gekregen. Zoals hij zelf aangaf, was het begrip nog niet helemaal aanwezig en kwam hij in een passieve stand terecht. Gelukkig was de witspeler vriendelijk gestemd.

Martin was daarna klaar. Een gunstig verlopen Fransman werd vakkundig omgezet in een duurzaam voordeel van twee lopers tegen loper en paard, een betere pionnenstructuur plus meerderheid op de damevleugel. Normaal gesproken komt Hans Groffen in tijdnood, maar in dit geval had Martin te veel tijd geïnvesteerd. Een snel a4-a5 had naar mijn mening geleid tot een pijnbank voor zwart. Ik vermoed dat Martin op het eind had overzien dat zwart aan zijn pionnen op a4 en c4 kan blijven hangen. Jammer.

Casper was daarna klaar en scoorde het eerste volle punt tegen Rein Verstraeten. Na de opening ging zwart tactisch de fout in. Casper nam even goed zijn tijd om alles door te rekenen, gaf een kwaliteit terug toen het moest, waarmee de uitslag in essentie vaststond en het slecht een kwestie van tijd en techniek was voor de vis op het droge kon worden getrokken. Een belangrijk punt na het missertje van Martin.

Mark was feitelijk de hele partij aan het gelijkmaken tegen Simon Provoost in een Engelse opening. Mark speelde de meeste actieve zetten en uiteindelijk resteerde een potremise toreneindspel.

Het team had goede hoop op Jan-Willem, die op papier met wit tegen de zwakkere Warre de Waele zijn bekende Nimzo-Indische variant met Dc2 op het bord kan brengen. Het probleem was alleen dat Jan-Willem tegen twee tegenstanders tegelijk aan het spelen was: namelijk tegen Warre en tegen zichzelf omdat er een oud partijtje door zijn hoofd aan het spelen bleef. Dit hielp niet in een partij die feitelijk zeer gecompliceerd was. Na een op papier raar plan te hebben gevolgd met b4-b5, zou alles zowaar op zijn pootjes terecht zijn gekomen indien hij met de c-pion naar voren zou zijn gelopen. Het idee is dat de b6-pion vrij baan te geven, ook als hiervoor een pion-, kwaliteit- of dame-offer voor nodig zou zijn. In plaats daarvan zag Jan-Willem het niet meer en bood maar snel remise aan voordat het mis ging lopen. Gezien teamstand prima; het lijden kwam daarna toen iedereen in het team het even ging uitleggen hoe het had gemoeten.

Arthur was kort daarna klaar met zijn partij tegen Ikonnikov. Van te voren was gevraagd om een GM, omdat Arthur nog een reële kans heeft op een GM-norm. Vorig jaar miste Arthur gewoon voldoende GM-ers, dus dit keer belde ik tijdens onze voorbespreking maar op met Hans Groffen of ze zouden willen meewerken. Terwijl ze toch echt in de gevarenzone zitten, en ook nog problemen hadden om een sterke opstelling voor elkaar te krijgen, werd er toch meegewerkt! Menig team zou dit niet hebben gedaan en dan zou er ook volop begrip vanuit LSG zijn geweest. Dat HWP wel meewerkte, kenmerkt het sportieve en sympathieke team zeer. Klasse en hopelijk wordt deze instelling beloond aan het eind van het seizoen met behoud! Arthur moest overigens nog even hard werken, na even te nonchalant te hebben gespeeld. Het klopte naar zeggen van Arthur allemaal net. Gelukkig maar. Nog 2 of 2,5 uit 3 tegen 1 GM, zijn de kansen nog in tact.

Jelmer was daarna klaar. In een Siciliaanse partij tegen Nele Vanhuyse, bleek het krachtsverschil al snel te groot. Er werd een pionneke gewonnen en daarna duurde het gewoon nog even wat langer dan de remiseschuivers gewoon zijn om de partij af te ronden en het punt binnen te halen.

Predrag kwam daarna na een potje verdedigen weg met remise tegen Helmut Cardon. De ongelijke lopers bleken uiteindelijk net niet ongelijk genoeg.

Inmiddels begint het traditie te worden dat ik weer eens als een van de laatste klaar was. Ik speelde een Catalaans variantje tegen Glen de Schampheleire die in essentie niet echt gevaarlijk is, maar toch lastig kan zijn als je niet weet wat je doet. Glen ging echter over na een soort stelling die gelijkenis vertoont met sommige varianten van de Tarrasch of de Tartakower. Zwart heeft activiteit en heeft die ook nodig als tegengewicht tegen zijn isolani. Met een mooie paardmanoeuvre (Pb1-d2-b3-c1) kreeg ik een duurzaam voordeeltje. Dit kon ik uitbouwen door nog een stuk te ruilen. Ruilen is op zich prima in een stelling met een isolani, maar liever wil je nog werken aan een tweede zwakte. Dit omdat een stelling met een zwakte (de isolani) met hard werken meestal nog te houden is. In plaats daarvan creëerde ik zelf een strategisch verzwakking met h2-h3. Ik dacht ten onrechte dat ik op momenten Lg4 moest voorkomen. Ik wist echter dat h2-h3 strategisch niet goed was, omdat h3 een aanvalsobject voor de loper kan zijn in een eindspel van loper tegen paard met de isolani op d5. Na de partij wist ik dan ook waar de fout was gemaakt. Predrag die dit soort stellingen gewoon begrijpt, kwam bij de analyse even langs en zei direct dat h3 een fout was met als onderbouwing een uitspeelopdracht die in de Russische school wordt gegeven. En Edwin gaf aan dat hij die zet niet had willen overwegen. Dan zie je maar hoeveel nut je kunt hebben van gestolde kennis, schaakkracht en ervaring. Deze sterveling wist het wel, maar deed het toch. Tsja, dan is een half ook wel terecht, hoewel ik nog ergens een keer b4 kon doen met interessant spel.

Na de wedstrijd was er gelukkig nog even een moment voor het maken van een teamfoto waarna de meesten afreisden naar het restaurant. Hier vernamen we dat BSG weer een punt had laten lopen, nu tegen HMC. De volgende rond staat de feitelijke kampioenschapswedstrijd tegen BSG op het programma. Normaal gesproken kan BSG een duidelijk sterkere ploeg opstellen, dus spannend zal het zeker worden.

De teamfoto met de gewonnen prijs (bron: sportofspel.nl)

LSG IntelliMagic

HWP Sas van Gent

Pijpers , A. (Arthur) 2491 Ikonnikov , V. (Vyacheslav) 2546 z-w ½ – ½
Schoppen , C. (Casper) 2457 Verstraeten , R.W. (Rein) 2376 w-z 1 – 0
Nikolic , P. (Predrag) 2576 Cardon , H.R.A. (Helmut) 2384 z-w ½ – ½
Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2445 Leenhouts , K. (Koen) 2464 w-z ½ – ½
Wiersma , E. (Eelke) 2330 Roos , A. (Adrian) 2311 z-w ½ – ½
Roobol , M. (Martin) 2252 Groffen , H. (Hans) 2123 w-z ½ – ½
Werf van der, M.J. (Mark) 2396 Provoost , S. (Simon) 2213 z-w ½ – ½
Bosman , M.J.T. (Michiel) 2368 De Schampheleire , G. (Glen) 2353 w-z ½ – ½
Jens , A.J. (Jelmer) 2417 Vanhuyse , N. (Nele) 2071 z-w 1 – 0
Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2425 Waele de, W. (Warre) 2284 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2416 Gemiddelde Rating: 2313 6-4

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*