De laatste ronde

Er stond de laatste ronde voor ons en voor onze tegenstanders niets meer op het spel. De tegenstanders waren niet in hun sterkste opstelling gekomen -hun teamcaptain speelde in een hoger team en ze hadden een bord leeggelaten. 3½-4½ Verloren maar er waren wederom kansjes op meer hoewel het voor ons niets meer zou uitmaken omdat we toch al gedegradeerd waren. (Verslag LSG 6 door Luuk)

Hoewel we op rating het zwakste team van de klasse waren was er natuurlijk toch hoop dat we erin hadden kunnen blijven. Er waren kansen op meer punten zoals tegen Voorschoten, Caissa en Schaakhuis en wellicht ook de laatste ronde maar die hebben we niet gepakt. Teamleden en vooral de invallers bedankt voor jullie inzet! Volgend jaar de 6e klasse, eens kijken of we daaruit kunnen promoveren.

Nog wat borddetails
Bord1 (Jeroen)
Jeroen´s loper kwam in een nare penning op de onderste rij terecht. Dat bleek funest.

Bord2 (Luuk)


In de stelling heb ik zojuist gedachteloos e4 gespeeld, normaal speel ik altijd e4 nadat ik dat heb voorbereid met d3 en Pbd2. Alleen nadat ik die gespeeld had zag ik dat e4 3x stond aangevallen en maar 2x verdedigd. Inwendig zat ik te vloeken: “Kluns (of woorden met een wat rauwer karakter) hoe kan je dat nou toch doen? Dat wordt weer bikkelen voor remise.” Mijn tegenstander vond het natuurlijk erg vreemd en nam ruim de tijd voor zijn antwoord. Dat gaf mij ook de tijd om eens na te denken over de stelling en ik bedacht dat de stelling min of meer in mijn openingsboekje stond maar dan met een paard op d7 ipv de loper op e7. In die stelling werd zelfs aangeraden om e4 te spelen dus misschien was het hier toch niet zo slecht en ging ik maar eens bedenken hoe het verder moest als hij op e4 zou slaan. Hij pakte inderdaad maar na 7. … dxe4 8. dxe4 Pxe4 speelde ik 9. Pe5. Viel daarmee 2x het paard op e4 aan maar ook met Röntgenaanval op loper b7. Om dat probleem op te lossen speelde mijn tegenstander 9. … Pd6 maar na 10. Lxb7 Pxb7 11. Df3 dreigde ik mat op f7 en kon ik zijn paard op b7 slaan. Stuk voor en vol in de aanval ipv pion achter. Move first think later!

Bord3 (Paul)
Als ik de notatie goed heb gevolgd staat het zo


Zijn tegenstander speelde hier 36. Tdxd5 en Paul gaf op maar dat was aan de vroege kant. Compi geeft hier na 36. … Tec8 slechts 0.71 voor wit

Bord4 (Ryanne)
In deze partij kreeg ik wederom Caro-Kann tegen me dus het was wat dat betreft een partij om veel van te leren. De opening verliep prima en ik kwam in een mooie stelling terecht met mijn paarden op e5 en f3 waardoor ik volledige controle had over e5. Desondanks kon ik toch geen goed plan verzinnen om de aanval in te zetten. Hierdoor werd het ook na het afruilen van een aantal stukken een remise-achtige stelling waar zowel ik als mijn tegenstander weinig mee konden en we kwamen dan ook remise overeen.

Bord5 (Frank)
Ik kreeg een Engelse opening tegen mij die mij a-theoretisch en passief leek maar is weldegelijk theorie. 1. c4 e6 2. g3 d5 (ECO A13). Echter na 3. Lg2 Pf6 4. d3 Pd6 5. cxd5 exd5 -waarmee ik blij was daar mijn witte loper werd bevrijd- volgde 6. Pf3 c6 7. 0-0 Le7 8. Ld2!?…. Hiermee bereidde mijn tegenstander een minoriteitsaanval voor met 9. b4. Hoe dan ook het kwam mij allemaal wat atypisch over. Maar een boeiende partij volgde.
Hoewel er een redelijk ratingsverschil was -in mijn nadeel- ging de partij gelijk op. Ik dacht zelfs na zet 31 een kansrijke vrijpion te hebben.


Echter de computer geeft waardering 0.00 na een witte voortzetting met Lf1 of Pb4.
Hierna ontstond een eindspel waar ik technisch niet de beste voortzetting koos hetgeen mij uiteindelijk een pion kostte.
Maar ook dit had nog remise op moeten leveren.

waardering computer 0.00.
In deze stelling dacht ik a tempo dat met de pion naar a4 ik de koning verder van het strijdtoneel dreef dit in mijn voordeel was. Niets is minder waar. Met Pe6, Kd7 of Pe8 geeft de computer 0.00, remisestelling. Nog wel even uitspelen natuurlijk. Mijn 54e zet naar a4 geeft wit +-!

Bord6 (Rob)
Van de partij van Rob heb ik weinig gezien maar hij verloor.

Bord7 (Moritz)
Moritz speelde tegen een jeugdspeler die volgens de tegenstanders zijn eerste klassieke partij speelde. Moritz won.

Bord8 (Stanley)
Ik had graag willen schrijven dat Stanley na heldhaftige strijd won maar de waarheid is dat de tegenstanders het bord leeg lieten waardoor Stanley een gratis punt kreeg. Wel fijn dat de tegenstanders van tevoren belde waardoor Stanley niet voor niks was gekomen.

LSG 6

Rating

Botwinnik 2

Rating

Peper, J.P.C. (Jeroen) 1586 Kort, W. (Wilco) 1924 0 – 1
Hoogeveen, L. (Luuk) 1628 Heek, P.F. (Peter) 1739 1 – 0
Koks, P.W. (Paul) 1561 Catalan, C.E.A. (Ciro) 1794 0 – 1
Turenhout, R.L. (Ryanne) 1559 Sewpal, I. (Indy) 1524 ½ – ½
Cools, F.G. (Frank) 1508 Oskam, J. (Julian) 1786 0 – 1
Uittenbogaard, R. (Rob) 1459 Arp, G. (Gerard) 1599 0 – 1
Branco, M. (Moritz) 0 Perroux-Sinnige, D.R. (Dorian) 626 1 – 0
Bingen, S.S.R. (Stanley) 1202 NO 0 1R – 0R
1500 1570 3½-4½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*