De kraker LSG 6 tegen LSG 5

Drie december 2013; de kraker LSG 6 tegen LSG 5 stond op het programma, tevens de laatste onderlinge match van LSG teams in de promotieklasse.

Tot nu toe ging alles volgens het boekje met overwinningen van het vierde op zowel ’t vijfde (5-3) als ’t zesde (7-1). Voor het vijfde was ‘t belangrijk om deze avond eindelijk matchpunten te scoren, na twee nipte nederlagen tegen Leiderdorp en het eerder genoemde vierde.

Mijn eigen partij duurde slechts een kleine drie kwartier. Tegenstander Ivo Schoonman (die een paar weken geleden in ’t zwitsers toernooi Wim Zwinkels nog van het bord had geblazen, waarna Wim me stellig toewierp ‘je hebt geen schijn van kans tegen Ivo!’) had duidelijk een mindere dag: na een te passieve opening overzag hij op zet 12 een schaakje dat hem twee zetten later een kwaliteit kostte. Verder spelen zag Ivo niet zitten; de stelling was er ook niet echt meer naar.

Iets later kwam de nul twee op het scorebord, Michael kreeg tegen Rag vanuit een verloren stelling de enige smalle weg naar winst met aardig wat fortuin in de schoot geworpen. Op de andere borden werd volop strijd geleverd. Wybe had een mooie koningsaanval opgezet tegen de Hollandse verdediging van Jaap. Albert kreeg vanuit een gesloten siciliaan eveneens druk op de koningsstelling van Michiel – al zag dit er minder dreigend uit dan bij Wybe. Johan en Vincent speelden een klassieke schuifpartij met een gesloten centrum. Johan bleek hierin het handigste, Vincent kwam tenslotte helemaal vast te staan en kon met slechts een pion achter niets anders dan ‘van pure ellende opgeven’ – zo luidde Johan’s quote na afloop van de partij. Jan speelde tegen invaller Daan een puike partij. Een loperoffer op h2 dat niet kon worden aangenomen op straffe van mat zorgde voor pionwinst. Ietwat later won Jan zelfs een vol stuk, wat na taai verdedigen van Daan ruimschoots genoeg bleek voor de winst. Dit betekende vier nul voor het vijfde met nog vier partijen bezig, een overwinning voor lonkte.

lsg6-lsg5
Wybe’s koningsaanval sloeg overtuigend door, met een mooi torenoffer bekroonde hij z’n fraaie aanvalspartij. De opgave van Jaap (zie foto) was derhalve geen verassing. Niet veel later redde Michiel de eer van het zesde door een halfje tegen Albert te scoren. Nadat de dames waren geruild kwamen beiden in een gelijk eindspel terecht. Michiel, die eerder nog een remise aanbod van Albert afsloeg, berustte uiteindelijk in een gelijke uitslag. Op de laatste twee borden tussen Frank en Joris en tussen Wim en Chris werd nog flink wat vuurwerk afgeleverd, altijd leuk voor de omstanders! Frank en Joris speelden een mooie pot, in het middenspel won Frank een kleine kwaliteit en had daarmee het genoegen om met toren en loperpaar de twee torens van Joris te gaan verschalken. Dit bleef tot op ’t laatst toe spannend. Hoewel Frank verzuimde het wat hardhandiger af te maken bleef de winst er altijd inzitten. De weg naar boven is hiermee weer ingeslagen voor Frank!

Wim wilde vanavond erg graag winnen, zo bleek. In een mindere stelling met minder tijd (op een gegeven moment nog maar 10 seconden; leve de increment) weigerde hij ’t remise aanbod van Chris. Met flink wat geschwindel, nerveus gesnelschaak en tussendoor ook wat zeer handige zetten haalde Wim boven verwachting de vis nog op het droge. Nog meer boven verwachting was de 0,5-7,5 overwinning die hierdoor op het scorebord terecht kwam. LSG 5 is hiermee maar liefst een half bordpunt ingelopen op het vierde. Het seizoen is nog lang, maar LSG vier, vijf en zes hebben elkaar nu allemaal gehad. Rest me nog alle drie de teams bijzonder veel succes te wensen in het vervolg van de competitie. Het vierde in hun jacht op promotie, vijf en zes in hun strijd voor handhaving!

Bart van den Bosse

LSG 6 elo LSG 5 elo ½-7½
1 Graaff, R.A.G. de 1818 Kubbenga, M.H.A. 1921 0-1
2 Zeevaarder, A.M.R 1805 Os, A. van 1892 ½-½
3 Schenkelaars, V.F. 1788 Stins, J. 1852 0-1
4 Weert, C.W.J. de 1748 Zwinkels, W. 1840 0-1
5 Beetstra, J. 1726 Evenhuis, W. 1813 0-1
6 Schoonman, I.M. 1714 Bosse, B. van den 1807 0-1
7 Kuipers, J. 1644 Korving, F. 1797 0-1
8 Vernooy, D. 1594 Verheijen, J. 1611 0-1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*