De kneus moet dan wel het verslag schrijven

LSG B boekte tegen AAS A een vrij simpele 6-2 overwinning in de 3de ronde van de LeiSB. Het duel had een paar weken geleden gespeeld moeten worden, maar de spelers van LSG B waren toen uit vorm. Gelukkig had de helft van AAS griep waardoor we konden spelen op een moment dat we wel in vorm waren. Namelijk op dinsdag 26 februari 2019. Mocht u nu denken dat onze speelavond weer terug is naar de dinsdag, meldt u zich dan weer aan als lid van LSG.

De score werd geopend door de kneus. De enige speler die niet een resultaat wist te behalen. De enige met een 0 achter zijn naam. De kneus is altijd het lachertje van het team. Iedereen staat blij te zijn met de ruime overwinning, een individueel half of heel punt, maar de kneus staat er afgedroogd bij. Kansloos, op een bizar moment in de partij na, ging de kneus ervan af. Op 12 manieren kon tegenstander Donkers mat zetten met een stuk minder en eerst nog een paar driehoekjes met zijn koning lopen om langer te genieten van het geweld op het bord. De straf voor de kneus: 0-1 voor AAS en maak een verslag.

Het enige goede nieuws is dat het de rest meer vleugels gaf dan een blikje Red Bull dat doet. Jan Hellenberg won een pionnetje tegen De Leur en dat pionnetje leverde hem een stuk op: 1-1. Kort erop bracht Raoul van Ketel ons op voorsprong door een fraaie combinatie op de zevende rij. Die zevende rij trekt combinaties als een magneet aan. Zelden hoor je van combinaties op de zesde rij. Toen de witte toren op de zevende rij kwam en f7 compleet overbelast werd, gaf tegenstander Noordhoek op: 2-1

Marcel Mol was in de hoek gezet. Dat gaf hem iets meer leefruimte daar hij nog herstellende is van een schaakblessure. Het enige wat over zijn partij tegen Van Ruiten te zeggen is, is dat het zo in een doldwaas avontuur van Suske en Wiske kan: “De Chaotische Chaakpartij”. Marcel won uiteindelijk overtuigend en zette de 3-1 op het scorebord.

Daan Binnendijk en Jan Tolenaar speelden in alle stilte tegen respectievelijk Marincic en Beentjes rustige partijen die geruisloos in een remise eindigden. Geen wanklank daar te horen. Enige verschil was dat bij de partij van Tolenaar alle energie uit te stelling was geperst en zelfs Carlsen zou zeggen: “ja, dit is echt remise”, terwijl bij Binnendijk de partij eigenlijk nog moest beginnen. Maar met het oog op de andere borden, was het helemaal prima: 4-2. Matchpunt binnen en nog 2 partijen te gaan waar we in beide goed stonden.

Invaller Albert Termeulen moest winnen. Dat is een simpele afspraak die wij met invallers maken. Zoals gebruikelijk ging dat bij Albert gepaard met enige spannende, dynamische ontwikkelingen. Toen de druk te hoog werd voor Eijsvogel, tevens wereldrecordhouder van het aantal voorletters, ging een vlucht naar voren gepaard met het loslaten van de verdediging. Geen verstandig plan. De zwarte stukken kwamen binnen en onze invaller hield zich aan zijn afspraak: 5-2.

Als laatste was Mark van der Werf bezig tegen een Momenteel Grootmeesterachtig Spelende Van Vliet. Tenminste, zo concludeer ik nadat ik ronde 1 en 6 van hem had nagespeeld van het onlangs gehouden Noteboomtoernooi. Niemand gaf natuurlijk Mark enige kans maar voor hem is het al een hele eer om een keer tegen zo’n sterke speler te mogen schaken. Aangemoedigd door het succes van zijn teamgenoten ging hij er eens goed voor zitten nadat Van Vliet een pion geofferd had voor ogenschijnlijk prettiger stukkenspel. Het omgekeerde leek meer het geval en Mark kreeg steeds meer initiatief. Even was het schrikken toen Van Vliet de pion in de gongschaakperiode terug won, maar Mark herpakte zichzelf en wat witte pionnen. Onder toeziend oog van een mannetje of 10 maakte Mark het fraai af en kon hij zijn eerste zege tegen een MGS bijschrijven.

Komende vrijdag alweer ronde 4. Tegen Voorschoten A. Die nu ongeveer wel kunnen raden hoe wij zitten. Maak daar dus gebruik van zou ik zeggen.

LSG B   AAS A   6-2
Werf, M.J. van der 2396 Vliet, J. van 2373 1-0
Ketel, R.A. van 2229 Noordhoek, H. 1981 1-0
Straver, R. 2098 Donkers, J.R. 2117 0-1
Tolenaar, J.A. 2040 Beentjes, K. 1818 rem
Hellenberg, J.A. 2053 Leur, B. de 1817 1-0
Binnendijk, D.C.W. 1884 Marincic, O. 1833 rem
Termeulen, A. 2095 Eijsvogel, B.C.H.M. 1796 1-0
Mol, M.W. 2010 Ruiten, N.T.J. van 1589 1-0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*