De kampioensgroep – video nr. 2

Rudy van Wessel en Arthur Pijpers – het zijn de grote favorieten in de LSG-kampioensgroep. Maar deze ronde stonden beiden aan de rand van de afgrond. Ondertussen doet Jacob Brienen het steeds beter bij bookmakers.

Klik hieronder op het nieuwe rondeverslag en geef je mening: is verstandig om tijd te besteden aan openingsstudie?

 

2 reacties op “De kampioensgroep – video nr. 2

  1. Leuk verslag weer Peter! Vroeger besteede ik eigenlijk geen tijd aan het leren van openingen, maar ik moet zeggen dat ik er recentelijk meer aandacht aan ben gaan besteden omdat mijn spel er onder ging lijden. Al met al vind ik het eindspel toch belangrijker!

  2. Leuke video, Peter! Hierbij mijn bijdrage aan de confession booth. Ik heb nooit gestructureerd aan mijn openingen gewerkt. Weet van veel openingen een beetje, de ideeen, middenspel plannen, etc. In de praktijk levert dat tegen goed voorbereide spelers van ongeveer gelijk nivo de nodige problemen op. Problemen die vaak wel op te lossen zijn, soms niet. Tegen spelers met een wat lagere ELO is het doorgaans geen probleem, tenzij ze natuurlijk zettenreeksen gaan produceren zoals door Peter (en zijn engine!) aangegeven. Maar ik heb dan ook een behoorlijk lange ringvinger… Wil je beter worden in het schaken, dan is kennis van openingen absoluut noodzakelijk, en hoe hoger je komt op de ELO ladder, des te meer moet je de details en variantenbomen beheersen om overeind te blijven tegen de big boys (en girls). Maar je moet de andere onderdelen van het spel, zoals middenspel, eindspel en vooral tactiek daarbij niet negeren. Voor mezelf heb ik die keuze jaren geleden al gemaakt om geen serieus werk te maken van openingsstudie. Het grote voordeel daarvan is dat je tijd overhoudt om leukere dingen te doen, en geen frustratie krijgt van het niet in je voorbereiding terechtkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*