De interne ronde na Noteboom

Je ziet het ook na de Olympische Spelen. Of het WK voetbal. Of het Regionale Twentse Kampioenschap Schoonspringen. Spelers zijn in de direct navolgende wedstrijden toch wat minder scherp. En wat minder gemotiveerd, want het was afgelopen dinsdag ietsje rustiger dan normaal. De zesde ronde van de interne competitie was slechts 48 uur na een van de meest succesvolle Noteboom-toernooien in de geschiedenis. Daar werd aan het begin van de ronde op strategische wijze nog even de aandacht op gevestigd opdat een van de grote drijvende krachten achter het toernooi al zijn scherpte in het applaus zou doen verliezen.

Frank Hordijk en Joris Kuipers gingen naar alle waarschijnlijkheid met een goed gevoel naar huis. Hordijk kreeg alle stukken van Stanley tegelijk op zich af, maar doordat de koning van zwart in het midden bleef en de witte dame er schade omheen kon aanrichten, won Hordijk materiaal en kon hij na dameruil afwikkelen naar een gewonnen stelling. Kuipers speelde tegen Schenkelaars en ook daarin ging een speler met veel materiaal de stelling van de tegenstander in. In dit geval was het wel raak. Een handige torenzet, een mooie positie van de dame, het was een fraai beeld halverwege de partij. Kuipers won (dacht ik) een stuk als gevolg van alle penningen en dreigingen en de partij.

Deze laatste zin had ook moeten gelden voor het duel De Jong – Van Haastert. Het topduel leek al snel beslist te kunnen worden door De Jong nadat hij een loperpaar verkreeg en de zwarte stelling van Van Haastert er net iets minder goed bij stond dan Pompei een dag na de vulkaanuitbarsting. Maar De Jong nam zijn tijd om de winst te vinden. Er waren er zoveel dat het lastig kiezen werd. En dan gebeurt het soms, ook op IM niveau, dat de speler in tijdnood precies de voortzetting kiest die de tegenstander nog enkele counterkansjes geeft. Zo geschiedde. Met een handig schaakje won Van Haastert een volle toren. Het zegt wel iets over de goede stand van wit dat zwart daarna nog aan de bak moest om de winst binnen te halen.

Aart van de Peut nam revanche op zichzelf door zeer degelijk Arthur Belle van het bord te schuiven. Kennelijk had Belle nog het zware Noteboom in zijn vingers zitten. En Aart wilde een nachtje goed slapen.

Volgende week is er weer Zwitsers (ronde 5). Een vol huis dus.

 

Uitslagen ronde 6:

Bd White Black Results
1 Jan-Willem de Jong Edwin van Haastert 0 – 1
2 Justin Senders Arthur Pijpers 0 – 1
3 Daan Binnendijk Igor Coene 0 – 1
4 Frans Erwich Erik Oosterom 0 – 1
5 Coenraad Spaans Henk van der Scheer 1 – 0
6 Arthur Belle Aart van de Peut 0 – 1
7 Wim Heemskerk Gerrie Bloothoofd 1 – 0
8 Eric van ’t Hof Joop Bakker ½ – ½
9 Puck de Wit Don van den Biggelaar 0 – 1
10 Maurice Walraven Chris Molsbergen 1 – 0
11 Joris Kuipers Robin Schenkelaars 1 – 0
12 Sander Koning Michiel Zeevaarder 0 – 1
13 Frank Hordijk Stanley Bingen 1 – 0
14 Robert Straver Rudy van Wessel 1 – 0

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*