De eerste overwinning

Tegen de nummer laatst (1 bordpunt op ons achter) werd dik met 6-2 gewonnen. Vier overwinningen en 4 remises. We staan nu 1 matchpunt achter op de nummers 8 en 7. Die teams krijgen wij in de volgende twee rondes. Een verslag van Jan Hellenberg.

Chronologisch ging het als volgt:

Marcel Wubben kreeg met wit een Cambridge-Springs tegen zich, iets wat hij onlangs in de interne ook tegen zich had gehad. Zwart maakte hetzelfde foutje als in die partij uit de interne, waardoor Marcel een prettig plusje kreeg. Door middel van een schijnoffer kon hij de zwarte pionopstelling uiteen slaan; de rest van de partij bestond uit het op stofzuigen van de alleenstaande zwarte pionnen. Uiteindelijk was een simpele paardvork de doodsklap.

Thomas Thissen met zwart kreeg een Hollander op het bord met Lg5. Die varianten vond hij allemaal maar niets, dus week hij meteen af van de theorie. Wit ging hierop pionzetten doen, e3, h4, g4, dus Thomas kwam voor in ontwikkeling en pakte het centrum. Vervolgens kon hij een pion winnen en dacht hij een structureel voordeeltje te hebben. Helaas werkten zijn stukken toen niet meer goed samen. Hij verloor het initiatief en twee pionnen. Het lukte hem daarna wel weer om een paard tegen twee pionnen te winnen, maar meer dan remise zat er daarna niet meer in. Helaas.

Marcel Mol forceerde met wit na een zeer gesloten openingsfase een wat een beslissende verzwakking van de zwarte velden op de zwarte koningsvleugel. Hij verkoos het verder opvoeren van de druk, terwijl hij de zo naarstig nagejaagde kwaliteit had moeten ophalen, wat beslissend voordeel zou hebben opgeleverd. Wit bleef voordeel houden, voerde de druk op en won een pion. In tijdnood maakte zwart geen gebruik van een blunder van wit waarna wit het volledige punt kon incasseren.

Dirk Sikkel werd met wit getrakteerd op een obscure variant van de versnelde draak. Zwart accepteerde een ontwikkelingsachterstand in ruil voor actieve lopers. Zwart won een pion, maar dat was niet doorslaggevend. Na dertig zetten was in een viertoreneindspel niet veel meer te beleven: remise

Leendert kwam met zwart niet al te jofel uit de opening. Na een tijdje verdedigen en nog een zweem van tegenspel was het potremise.

Jan Hellenberg verrekende zich met zwart in de Franse verdediging en kwam daardoor een pion achter. Met actief tegenspel maakte hij het zijn tegenstander niet gemakkelijk en kon op een gegeven moment een potremise-eindspel bereiken wat hij ook deed.

Patriek Tromp kreeg met wit vanuit de Tarrasch een soort reversed Panov doorschuif variant op het bord. Hij wist niet helemaal waar zijn stukken heen moesten en kreeg al vroeg kans op pionwinst. Hij kreeg Txb5 Pxd4 echter niet kloppend. De lezers waarschijnlijk wel.

De tweede mogelijkheid om een pion te winnen was gelukkig niet te missen. De verwikkelingen richting de tijdnood waren nog spannend met een vijandelijke vrijpion op de zevende rij en een versplinterde pionnenstructuur bij Patriek. Toen het stof echter opgetrokken was bleken het loperpaar en een vrije d pion (extra) relatief eenvoudig winnend.

Jorgen Henseler kreeg met zwart een baby Orang-Oetang (1.b3) op het bord. Zijn tegenstander dacht een openingsvalletje opgezet te hebben, maar Jorgen kende het contravalletje en won een pion. Er was nog wel veel voor nodig om het Karpov-eindspel (Toren + ongelijke Lopers) te winnen: een pionoffer-doorbraak, twee keer zetdwang, opsluiten van de toren en tenslotte een kwaliteitsoffer om het pionneneindspel te winnen.

LSG 3

Messemaker 1847 2

Hellenberg , J.A. (Jan) 2053 Brinkers , C.P. (Kees) 2034 z-w ½ – ½
Tromp , P. (Patriek) 1955 Jong de, L.M. (Leen) 1964 w-z 1 – 0
Thissen , T. (Thomas) 1980 Bottenberg , F.A. (Frans) 1975 z-w ½ – ½
Sikkel , D. (Dirk) 1929 Hoogland , R.B. (Rob) 1949 w-z ½ – ½
Pols , L.A. (Leendert) 2005 Evengroen , B. (Bernard) 1890 z-w ½ – ½
Wubben , M. (Marcel) 1946 Eijgelaar , J. (Jeroen) 1850 w-z 1 – 0
Henseler , J. (Jorgen) 1971 Tjoo , T.P. (Leslie) 1761 z-w 1 – 0
Mol , M.W. (Marcel) 2010 Kleijnen de, H.J. (Henk) 1781 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1981 Gemiddelde Rating: 1901 6-2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*