De eerste loodjes zijn het zwaarst

LSG 7 doet voor het eerst dit jaar mee aan de KNSB-competitie en dat viel nog niet mee maar we gaan ervoor. Hier het verslag van de wedstrijd tegen Leiderdorp 2.

Tekst: Luuk Hoogeveen

Bord 1
Invaller Onur speelde een prima partij. Toen ik voor het eerst bij hem keek stond er al een eindspel op het bord waarbij allebei een toren en een paar pionnen hadden en Onur een paard meer had tegen een paar extra pionnen van zijn tegenstander. Die extra pionnen werden één voor één opgepeuzeld waarna de tegenstander de handdoek in de ring gooide.

Bord 2
Paul geeft hier zelf uitgebreid commentaar – hulde hiervoor.
In mijn partij met wit tegen opponent en clubgenoot Quinten Salomons komt een leuke partij met het thema Nimzo-Indisch op het bord.
Via de damevleugel voert de zwarte formatie enige druk uit. De witte formatie speelt zich hier uit, waarna de volgende stelling op het bord komt.

Stelling na 18.e5

Hierna volgt een fase waarin wit betere mogelijkheden had dan er gespeeld werd.
18…Pxe5 19.Dxe5 Pc4 20. Dxc5 Pxd6
Hier stelde tante Houdini 21. La3 voor. Waarmee na 21…Tac8, 22 Dd4 een effectievere druk op het paard op d6 gecreëerd zou zijn. Quinten zag in 21.La3 ook meer mogelijkheden voor wit. Zelf heb ik wel naar deze zet gekeken en geloofde achter het bord meer in de gespeelde opzet.
21. Lf4 Pf5

Stelling na 21…Pf5

Vanaf deze stelling is de strijd terug binnen de remise-marge om deze marge niet meer te verlaten.
Met zetherhaling in zeer beperkte tijdvoorraad voor Quinten wordt remise overeengekomen.

Stelling na 38…Kd7

Bord 3
Na een d4-opening belandde ik met zwart in een Pirc met het ongebruikelijke Lf4! Op een gegeven moment speelde mijn tegenstander tot mijn verrassing e5 terwijl die maar 2x gedekt stond en 3x aangevallen. Maar slaan kon echter niet vanwege een matgrap. Nu raakte ik in paniek en besloot het paard van f6 te offeren tegen 2 pionnen. Dat sloeg nergens op want ik had dat paard gewoon weg kunnen spelen waarna een gelijke stand op het bord had gekomen. Nadat ik ook nog een kans had gemist om nog een pion mee te snacken ging het snel bergafwaarts en kon ik opgeven.

Bord 4
Verslag van Gregor
Afgelopen zaterdag maakte ik mijn debuut in de landelijke competitie. Dat klinkt heel wat gewichtiger dan het in werkelijkheid is. Je moet kunnen schaken, maar dat is het dan ook.
LSG 7: ik (Gregor W.) speelde met wit tegen een oudere man, die mij sterk aan Erik Scherder deed denken. Op zet twintig kon ik een pion winnen, maar dat zou leiden tot de afruil van een licht stuk en de beide dames, een dubbelpion voor mijn koning en omdat ik de stelling niet goed op waarde kon schatten, heb ik de pion gelaten voor wat ’ie was. Tot die tijd had ik het gevoel het beste van het spel te hebben zonder direct uitzicht op de winst te hebben. Maar ik kan mij voorstellen dat mijn tegenstander dezelfde gedachten over onze partij tot op dat moment had. Niet lang na die twintigste zet veroverde mijn tegenstander een pion van mij, waarna ik van schrik hem er nog maar eentje cadeau gaf. Balen …. Hmm.
Nog maar even ervoor zitten dus. Niet lang daarna kreeg ik met een klein tactisch trucje een pion terug. Het gevolg daarvan was dat we beiden alleen met een toren en een dame en een hoop pionnen zaten opgescheept. Inmiddels was de stand van ons team 2-4 met nog twee partijen aan de gang. Onur, op bord één, lijkt op winst af te stevenen, dus zou ik ook moeten winnen om nog een gelijke stand uit het vuur te slepen. Dan maar alles of niets dacht ik. En die instelling leverde in sneltreinvaart dus niets op. 0-1

Bord 5
Peter was vergeten de wedstrijd in zijn agenda te zetten en ik kon op het laatste moment geen invaller meer vinden derhalve een 0.

Bord 6
Machiel speelde met wit tegen de heer Hooshangi. De opening verliep volgens plan: The London System kon rustig opgezet worden. Zwart antwoordde met e6, d5 en Pf6. Volgen GM Simon Williams moet je dan Harry (h4) in de strijd gooien om vervolgens agressief de koningsvleugel te bestormen. Zwart verdedigde echter solide en het kleine voordeel dat hij opbouwde was niet voldoende voor de winst. Na 23 zetten bood zijn tegenstander remise aan. Dit werd geaccepteerd, terecht, Stockfish geeft 0.00.

Bord 7
Verslag van Christine
Ik had wit helemaal klemgezet; al zijn stukken moesten een gepende pion op c3 verdedigen. Na een speculatieve zet van mij waarbij ik na het verplichte antwoord c4 had willen spelen, veranderde ik van gedachten en besloot een kwaliteit te offeren. Had ik nou maar op mijn intuïtie vertrouwd: dit liep helaas niet goed af, waarna ik nog even probeerde met een vrijpion voor druk te zorgen, maar hij verdedigde correct.

Bord 8
Ryanne maakte haar landelijke debuut voor LSG met een nette overwinning op het laatste bord. De partij zat vol tactische wendingen en overmoedige pionnen. De laatste tactische wending, een zwakke achterste rij en een dreigende promotie van een pion werd de tegenstander uiteindelijk fataal. Na 32 zetten was het gedaan en werd er een mooie punt binnengesleept voor het team.

LSG 7

Leiderdorp 2

Ada , O. (Onur) 1575 Arnold , F. (Frieda) 1754 z-w 1 – 0
Koks , P.W. (Paul) 1572 Salomons , Q.R. (Quinten) 1741 w-z ½ – ½
Hoogeveen , L. (Luuk) 1550 Ypma , J.J. (Jord) 1697 z-w 0 – 1
Waskowsky , G. (Gregor) 1521 Maanen van, F. (Frank) 1657 w-z 0 – 1
NO 0 Dijk van, A. (Tony) 1594 z-w 0R – 1R
Kuiper , M. (Machiel) 1483 Hooshangi , M. (Mehrdad) 1579 w-z ½ – ½
Ven van der, C. (Christine) 1432 Schenkelaars , B. (Bauke) 1508 z-w 0 – 1
Turenhout , R.L. (Ryanne) 1435 Nes van de, J.C.M. (Jos) 1148 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1510 Gemiddelde Rating: 1585 3-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*