De eerste horde tegen degradatie van LSG5 is genomen

LSG5 zit dit jaar in een sterke poule waarbij wij op papier degradatiekandidaat zijn. Deze ronde moesten we gelijk tegen een concurrent richting de degradatie dus dit was een wedstrijd die we moesten winnen om kansen te houden om in de 4e klasse te blijven. Met een 5-3-overwinning is de teamcaptain dan ook enorm blij. Het begon goed met een winst van Arne die zijn wedstrijd vooruit gespeeld had. Op de dag zelf won Juri vrij snel maar toen ik zo rond de 40-ste zet rondkeek zag ik bij niemand enorm voordeel. Don en Robin speelden remise maar Jeroen en ik verloren onnodig waardoor we op dat moment weer gelijk stonden en mijn positieve gevoel over de wedstrijd toch wel verdwenen was. Terwijl ik nog met mijn tegenstander aan het analyseren was bleken Timardi en Stef D hun partij onverwacht gewonnen te hebben en daarmee behaalden we toch een prima overwinning.

De borddetails
Bord1 (Luuk)

Een paar maanden geleden speelde ik tegen dezelfde tegenstander die toen slecht uit de opening gekomen was. Daarom speelde hij het ditmaal anders maar ik kreeg toch een plusje totdat ik hem op een gegeven moment de gelegenheid gaf om zijn aangevallen paard te offeren omdat dan een pion door kon lopen. Beiden zagen dat niet maar van mijn plusje was al niks meer over. Wit bereikte echter niet veel tot aan de diagramstelling. Hier speelde ik 43… Ke4 maar na Tc1 kon ik gelijk opgeven.

Bord2 (Timardi)

Hier speelde Timardi 47. Lc6 (Kh2 was beter) waarop haar tegenstander …

opgaf! Na 47… Lh5 was er eigenlijk nog niks aan de hand geweest.

Bord3 (Don)

De partij betrof een Schots gambiet. Wit koos er voor om in de eindfase van de opening de witveldige lopers te ruilen omdat de witveldige loper van zwart de potentie had om een sterke positie in te nemen op b7. De rest van de partij draaide om de zwarte pionnen op d4 en c5. Met name nadat wit 16. c4 had gespeeld had bleek de doorgebroken pion op d4 erg sterk. Wit verdedigde zich echter adequaat en in de diagramstelling werd tot remise besloten.

Bord4 (Robin)

Bord5 (Arne)

In de diagramstelling speelde wit 9. 0-0 maar dat gaf Arne de gelegenheid om 9… cxd4 10. Pxd4 Pxd4 11. cxd4 La3 12. Le5 Lb2 te spelen en de kwaliteit te winnen. Hoewel de partij nog 33 zetten duurde kwam de winst niet meer in gevaar.

Bord6 (Juri)
Van Juri´s partij heb ik niet veel meegekregen maar volgens het verslag van de tegenstanders kreeg hij een stuk cadeau.

Bord7 (Stef D)

Kritiek moment: 22. Nh5
Ik heb gekeken of ik dit kon slaan, maar na 22. … gxh5 23. Lh6 Pg6 24. f4, gevolgd door f5 leek mij dat niet zo handig. Echter maakte ik een visualisatie fout in die variant. Misschien als ik dat niet had gedaan, had ik wel geslagen.
Hierna kreeg ik eindelijk een paard op d3, maar blij met de stelling was ik nog niet. Zelfs na 23. Dc3, want toen stond mijn paard in de penning vanwege mat op g7. Het duurde beschamend lang voordat ik dat anders inzag (sorry Peter P.!).
Na een dame tegen twee stukken gewonnen te hebben maakte ik het mezelf nog erg lastig door vrijwillig onnodige zwaktes in mijn stelling te introduceren.
Echter wit gaf een pion en mij een mogelijkheid tot schaak met de dame. Vooral dat laatste gaf mij meteen mogelijkheid om voordeel te halen.
Wie had gedacht dat een actieve dame beter is dan een passieve dame?

Bord8 (Jeroen)
Ik kan gewoon niet geloven wat ik heb gedaan. Van begin tot eind stond ik beter. Hij speelde een rare Benoni; pakte slecht uit voor hem en uiteindelijk beland ik in een winnend toren-pion eindspel. Opeens zag ik spoken, ik dacht dat ik een verliezende blunder had gemaakt en uit walging gaf ik na zijn zet onmiddellijk op. Maar het was nog gewoon remise. Bizar. Had ik nog maar even nagedacht.

Voor het verslag van de tegenstanders zie hier

Rating
Rating
Hoogeveen, L. (Luuk) 1588 Brunner, K. (Karg) 1846 0 – 1
Verhoeff, T.J. (Timardi) 1789 Hart ’t, J.W. (Johan) 1837 1 – 0
Biggelaar van den, D.F.A.M. (Don) 1704 Vreugdenhil, F. (Frans) 1801 ½ – ½
Schenkelaars, R. (Robin) 1686 Nieuwkerk van, D.M. (Dirk) 1741 ½ – ½
Kuijper, A. (Arne) 1703 Hijkoop, W.J. (Wijnand) 1733 1 – 0
Agaian, J. (Juri) 1687 Etten van, R.W. (Ronald) 1727 1 – 0
Dubbeldam, S. (Stef) 1606 Dijkshoorn, M. (Marcel) 1494 1 – 0
Peper, J.P.C. (Jeroen) 1637 Wahb, H.W. (Hicham) 0 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1675 Gemiddelde Rating: 1740 5-3

tekst aangeleverd door Luuk Hoogeveen

1 reactie op “De eerste horde tegen degradatie van LSG5 is genomen

  1. Leuk verslag! Interessant ook die partij van Arne. Is 9. 0-0 dan de beslissende fout? Het lijkt er wel op. Geen b3 spelen met wit dus – of überhaupt geen London…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*