De allereerste overwinning van LSG7 in de KNSB

Afgelopen ronde was het dan zo ver; LSG7 behaalde in zijn bestaan de eerste overwinning in de KNSB. Binnen het uur stonden we al met 3-0 voor waarna de wedstrijd redelijk soepel werd uitgetikt. Van te voren had ik wel gezien dat ze met veel jeugdspelers zouden spelen en maakte ik me een beetje zorgen want de kracht van jeugdspelers is toch moeilijk in te schatten. Tegen ons speelden ze met 6(!) jeugdspelers en ik schat dat één misschien op de middelbare school zit maar de rest op de basisschool.
[Verslag door Luuk Hoogeveen]

Gelukkig voor ons waren ze niet echt scherp en ook bij de volwassenen ging het bij hun niet lekker wat dus resulteerde in een 6-2 overwinning. Dit jaar wonnen we nog maar ik vraag me af of dat volgend jaar weer zo zal zijn. Ook leuk dat we tegen een ex-LSG-er van begin jaren 90 speelde, wie kent Richard de Groot nog?

Chris Molsbergen viel weer in en die heeft nu al vaker gespeeld dan menig vaste speler. Dank Chris. Voor de bordverslagen zie hieronder.

Bord 1 Gregor Waskowsky – Frank Beverdam
Afgelopen zaterdag was het weer zover, de tweede wedstrijd tegen HWP voor de KNSB. Ik ging daar met gemengde gevoelens heen. Het is de club waar ik sinds een jaar ook met enige regelmaat een partij speel. Dat maakte dat ik met mijn eigen club tegen mijn eigen club speelde.
Mijn tegenstander speelde met zwart en wilde met c5 richting een Siciliaanse draak gaan. Ik had mij daarop voorbereid en speelde c4, the Maroczy bind, toen mijn tegenstander op zet negen het initiatief nam om een stukkenruil aan te gaan. Ik schrok omdat ik mij afvroeg of ik iets gemist had maar na enig rekenwerk kwam ik tot de conclusie dat ik in ieder geval geen stuk zou verliezen, maar mijn tegenstander wel. Dat bleek vier zetten later ook het geval en na zet twaalf reikte mijn tegenstander mij de hand.

Bord 2 Richard de Groot – Frank Hordijk
Richard de Groot is een van de twee volwassen spelers van HWP4 (een jeugdteam). Voor de oudere LSG-ers een bekende, hij heeft vroeger bij LSG gespeeld. We speelden de doorschuifvariant van de Caro-Kann en al snel had ik met zwart het initiatief. Mijn tegenstander was het nog niet verleerd en alle agressieve bedoelingen werden vakkundig geneutraliseerd. Aangezien we al 4,5 bord punten hadden bood ik na 27 zetten remise aan. Dit werd na enig nadenken geaccepteerd.

Bord 3 Peter Sonneveldt – Isaac Visser
Afgelopen zaterdag speelde ik met LSG7 in Haarlem aan bord 3 met wit tegen een jeugdspeler, Isaac genaamd. Voor een jongen van zijn leeftijd verwacht je niet dat hij voor de Philidor-verdediging zou kiezen en dan ook nog een tamme variant.
Toch speelde hij zeer degelijk, liet nergens een steekje vallen en bracht het tot een eindspel waar voor beide partijen geen eer aan te behalen viel. Ik kon geen voordeel uit de opening krijgen. Aan alles was gedacht, ook volgens de computeranalyse van Fritz.
In het eindspel op winst spelen zou mijn eigen koning in gevaar brengen en dat gold ook voor mijn tegenstander. Remise was een logische uitslag.

Bord 4 Cas Smets – Ryanne Turenhout
Als eerste klaar. De partij was al snel voorbij na een niet zo een spannende opening. Mijn tegenstander speelde de Italiaanse opening maar verloor al gauw een paar pionnen. Ik kon het centrum veroveren en mat dreigen op de achterste rij. Mijn tegenstander had het door en verdedigde prima. Ik kon door deze verdedigende zet echter zijn dame pennen op zijn toren. Hij gebruikte zijn toren vervolgens weer om mijn dame aan te vallen. Hierbij vergat hij de zwakke achterste rij en kon ik mat achter de paaltjes geven met mijn dame.

Bord 5 Chiel Kuiper – Tjacko Bok
Speelde tegen een jeugdspeler d4-d5, Lf4-Pc6, e3-a6, Pbd2-Lf5, c4-e6. Werd een gelijk opgaande, spannende strijd. In het middenspel won ik een pion, maar een gevaarlijke zwarte a-randpion stoomde op, moest ik verdedigen, waardoor mijn aanvalskansen verkleinden. Volgens de computer stond ik beter, maar kon de winst niet vinden, door herhaling van zetten werd het remise.

Bord 6 Pepijn van der Kruk – Jeroen Peper
Ik had geen idee wat de rating van mijn tegenstander was en aanvankelijk deed de opening ook niets vermoeden. Het begon als een Siciliaanse opening (ik had zwart), maar toen wit zijn loper op d3 plaatste in plaats van c4 kreeg ik zonder weerstand een gelijke stelling met … d5. Kort hierna gebeurde iets vreemds: mijn tegenstander speelde geen dxe5 maar h3. Dat verliest in ieder geval een pion na … dxe4, maar het vreemde was dat wit de aftrekaanval op zijn d4-paard niet zag (wat overigens ook een dubbele aanval was door wits loper op d3). Hierna was het geen kunst aan de partij te winnen.

Bord 7 Chris Molsbergen – Jasper de Groot
Na de opening(d4) kreeg ik al snel het gevoel dat het wel goed zou komen; dat bleek ook na 10 zetten, na pionwinst en even later een tweede! De stelling was zo prettig dat zwakke zetten onbelangrijk werden, totdat ik zelfs een paard cadeau gaf(weliswaar nog een derde pion meenemend).
De stand was nu ongeveer gelijk,waardoor mijn tegenstander meteen remise voorstelde; en zo geschiede!

Bord 8 Kristian Vreeken – Luuk Hoogeveen
Mijn tegenstander lette even niet op waardoor ik een pion won, waarna er later nog een volgde. Toen later nog een loper van het bord ging was winst niet moeilijk meer.

Voor het verslag van de tegenstanders(met een foto van de “LSG-jeugd”) zie de website van HWP.

HWP Haarlem 4 LSG 7
Beverdam, F. (Frank) 1757 Waskowsky, G. (Gregor) 1529 z-w 0 – 1
Groot de, R. (Richard) 0 Hordijk, F. (Frank) 1594 w-z ½ – ½
Visser, I. (Isaac) 1107 Sonneveldt, P. (Peter) 1428 z-w ½ – ½
Smets, C. (Cas) 1173 Turenhout, R.L. (Ryanne) 1483 w-z 0 – 1
Bok, T. (Tjacko) 826 Kuiper, M. (Machiel) 1386 z-w ½ – ½
Kruk van der, P. (Pepijn) 753 Peper, J.P.C. (Jeroen) 0 w-z 0 – 1
Groot de, J. (Jasper) 791 Molsbergen, C.J. (Chris) 1427 z-w ½ – ½
Vreeken, K. (Kristian) 592 Hoogeveen, L. (Luuk) 1592 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1000 Gemiddelde Rating: 1491 2 – 6

2 reacties op “De allereerste overwinning van LSG7 in de KNSB

  1. Wat grappig dat Richard nog schaakt. Ik heb al heel lang niets meer van hem gehoord. Ik kan me nog goed herinneren dat ik in de PK t/m 16 tegen hem heb gespeeld bij OEW – waar hij toen nog lid van was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*