DD2 te sterk voor LSG5

DD2 had net zoveel matchpunten als wij dus van tevoren had ik nog een beetje hoop dat we met een matchpunt weg zouden komen. De voortekenen waren echter niet zo goed want Arne, Lucas en Stef S waren verhinderd en Timardi meldde zich vrijdag ziek. Marco en Peter waren gelukkig bereid om in te vallen zodat we toch met 8 man konden afreizen.
DD was sterk op komen zetten en dat resulteerde er in dat we wederom met gemiddeld 250 punten minder de wedstrijd in gingen. Het resultaat was daar dan ook naar: 6-2 verloren.

De borddetails
Bord1 (Don)
Vandaag was LSG 5 te gast bij DD om tegen DD2 te spelen. In de partij kwam de Aljechinverdediging op het bord. In de opening verloor wit een pion maar kreeg in ruil daarvoor veel open lijnen. Door de open lijnen hoopte ik een koningsaanval te kunnen uitvoeren. Helaas verdedigde zwart zeer goed waardoor het niet mogelijk was om een goede koningsaanval op te zetten. Nadat de meeste stukken waren afgeruild kwamen we in een paardeneindspel terecht waarbij wit nog steeds een pion minder had.


Na 34 zetten kwam deze stelling op het bord. Dit is een interessante stelling waarbij wit aan zet is. Op dit moment had wit de partij naar een remise kunnen loodsen. In plaats van Pxc7 wat in de partij gespeeld werd had ik hier Kd2 moeten spelen. Door Kd2 te spelen kan zwart geen Pc1 spelen, waardoor de b-pion van wit op het bord blijft. Die b-pion zorgt ervoor dat de pionnenstructuur van wit op de damevleugel intact blijft. Wit kan daarna wel Pxc7 spelen en vervolgens via Pa8 ook Pxb6. Dit zorgt voor een pionnenmeerderheid van wit op de damevleugel en het zorgt ervoor dat zwart geen vrije a-pion krijgt. Helaas was de partij na direct Pxc7 eigenlijk afgelopen want na Pc1 en vervolgens Pxb3 had zwart een vrije a-pion. Dit bleek uiteindelijk, tezamen met de pionnenmeerderheid van zwart op de koningsvleugel, niet meer te verdedigen voor wit. Het was een leuke partij met een interessant eindspel.

Bord2 (Peter)
In een soort van Koning’s Indisch kreeg Peter een snel h4 voor zijn kiezen. Hij wist niet goed hoe daarop te reageren en kreeg een enorme koningsaanval over zich heen die niet meer te pareren was.

Bord3 (Juri)
Juri had een pion op e5 die gedekt werd door zijn loper op c3. Helaas kon zwart d4 spelen wat de dekking ophief en verloor Juri daardoor e5. Later kwam er nog een tactische grap voor zwart in de stelling die de kwaliteit kostte waarna Juri nog een beetje tegenspartelde maar uiteindelijk verloor.

Bord4 (Luuk)


Een standaard Koning’s Indische stelling zou je zeggen maar wit verraste mij met 7. e5 wat ik nooit eerder tegen me gehad had. Ik dacht dat als ik nu 7… Pg4 zou spelen hij dan 8. e6 zou doen om na 8… fxe6 9. Pg5 te spelen met de dreigingen 10. Lxg4 en 10. Pxe6. Ik had helaas niet in de gaten dat na 9. Pg5 ik 9… Pxf2 kan spelen omdat door 8… fxe6 de toren op f8 ook naar f2 kijkt. Ik speelde daarom maar 7… Pe8 maar het zorgde ervoor dat ik enorm passief kwam te staan. Later besloot ik om een pion te offeren om wat meer activiteit voor mijn stukken te creëren. Dat pakte slecht uit en werd vervolgens keurig naar de slachtbank geleid.

Bord5 (Marco)
Marco kwam naar eigen zeggen iets minder te staan na de opening en hij maakte zich al op om langdurig te gaan verdedigen. Hij kreeg echter een remise-aanbod wat hij snel accepteerde.

Bord6 (Robin)

Bord7 (Stef D)


Ik kwam met ontwikkelingsvoorsprong uit de opening maar wist niet precies hoe ik hier het beste gebruik van kon maken. Wel wist ik het loperpaar te winnen waarmee ik uitkeek naar een voordeel op lange termijn. Echter, in de diagramstelling zette ik mijn toren op de open d-lijn waardoor zwart via 16… Lg4 met tempo zijn ontwikkelingsachterstand kon inhalen. Ik zag dat 17. f3 geen optie was vanwege Pxg2, maar ik miste dat na 17. Td2, Pxg2 nog steeds een optie was met eeuwig schaak als beste voortzetting voor zwart. Mijn tegenstander miste Pxg2 niet en na tevergeefs naar een betere voortzetting te hebben gezocht zag mijn tegenstander ook in dat eeuwig schaak zijn beste optie was. Uitslag dus remise.

Bord8 (Jeroen)


In een Catalaanse opening ruilden we al snel twee paarden, de dames en een paar pionnen maar omdat mijn tegenstander een vrijpion had op c4 bleef het een lange verdediging. Op zet 46 maakte ik de verliezende fout (zie diagramstelling), de enige manier om remise te halen was door de vrijpion min of meer te negeren en achter wit’s pionnen aan te gaan met 46… Th8 maar helaas koos ik voor 46… Td8 en 47… Td1. Na een kleine 60 zetten kon ik opgeven.

Rating
Rating
Romkes, G. (Gosse) 2000 Biggelaar van den, D.F.A.M. (Don) 1718 1 – 0
Waard de, J.A.M. (Jos) 1950 Hoeven van der, P. (Peter) 1639 1 – 0
Happel, H.A. (Henk) 1934 Agaian, J. (Juri) 1721 1 – 0
Orsouw van, T.F. (Theo) 1907 Hoogeveen, L. (Luuk) 1584 1 – 0
Hariz, H. (Haissam) 1890 Mooij de, M. (Marco) 1740 ½ – ½
Kuiper, L.C. (Leo) 1850 Schenkelaars, R. (Robin) 1667 0 – 1
Ritzerveld, N. (Noah) 1754 Dubbeldam, S. (Stef) 1600 ½ – ½
Henke, A.C.Z. (Aleksander) 2013 Peper, J.P.C. (Jeroen) 1648 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1912 Gemiddelde Rating: 1665 6-2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*